Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cezayir'de duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveyi müteakip, Ticaret Bakanlığı ve DEİK organizasyonunda İstanbul'da Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu'nu gerçekleştirmeyi öngördüklerini dile getirdi.

Tüm bu çalışmaların hedeflerine ulaşmasında en büyük sorumluluğun iş dünyasına düştüğünü söyleyen Erdoğan, "Sizler bu süreci sahiplenirseniz, sadece siyasi alanda değil, ticaret ve yatırımlar noktasında da bu zirve ülkelerimiz için yeni bir sıçrama tahtasına dönüşebilir. Türkiye için Kuzey Afrika başta olmak üzere tüm kıtayla kucaklaşmanın, ticari ve ekonomik çıkarın ötesinde bir anlamı vardır. Ülkemizin bu topraklara bakışı asla tek taraflı bir kazanç hevesinin ürünü değildir, olmamıştır. Biz birlikte üretmek, birlikte ilerlemek, birlikte zenginleşmek arzusundayız." dedi.

Erdoğan, Cezayir'e her gelişinde, buranın doğal güzelliğinin ve kültürel çeşitliliğinin yanı sıra büyük çoğunluğunda Türk iş adamlarının katkısı olan projelere, eserlere, yollara, fabrikalara da şahitlik ettiğini aktardı.

Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, yatırımcıların Cezayir'in kalkınmasına verdikleri destekten dolayı gurur duyduğunu dile getiren Erdoğan, iş adamlarına şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da gereken her türlü desteği vereceklerini, geçmişin ihmallerini gidermekle kalmayacaklarını ve çok daha büyük başarıları inşallah hep birlikte yakalayacaklarını söyledi.

Türkiye ile Cezayir arasındaki ticaret hacminin uzun süredir 4 milyar dolar civarında seyrettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Kendi bölgelerinin üretim ve ticaret merkezleri olan ülkelerimiz için bu rakam elbette önemlidir, ancak yeterli değildir. Bugün Sayın Cumhurbaşkanıyla ikili ticaretimizi kısa sürede 5 milyar dolara çıkartma kararını aldık. Ayrıca imzaladığımız ortak bildiriyle ülkelerimiz arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kuruluşunu gerçekleştirdik." diye konuştu.

Erdoğan, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi ile bir yıl Türkiye'de, bir yıl Cezayir'de bir araya gelinmesinin öngörüldüğünü, bakanların birbirleriyle sıkça yapacakları görüşmelerin çok daha ciddi bir sıçramayı getireceğine inandığını belirtti.

Türkiye ve Cezayir'in müşterek hedeflerine çok daha kararlı ve hızlı yürüyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ticari hedeflerimize ulaşabilmek için öncelikle sizlerin potansiyeline ket vuran bariyerlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu kadar köklü ve güçlü bağlara sahip Türkiye ile Cezayir arasında, halen serbest ticaret anlaşmasının bulunmaması ciddi bir eksikliktir ama bugün inşallah bakanlarımız kendi aralarında aldılar, adımı da inşallah süratle atacaklar." ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER