Ekonomi Milyar dolarlık ‘Güneş’ açacak

Milyar dolarlık ‘Güneş’ açacak

06.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Güneş enerjisinde toplam 1000 megavatlık 3 yeni ihale açıldı. Şanlıurfa Viranşehir’de 500, Hatay Erzin’de 200 ve Niğde Bor’da 300 megavatlık santraller için 31 Ocak 2019’da teklifler alınacak. Toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor.

Milyar dolarlık ‘Güneş’ açacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “1000 MW’lık güneş enerjisi santrallerini 1 milyar doların üzerinde bir yatırımla gerçekleştireceğiz. Yüksek verimli güneş modüllerinin kullanılacağı santrallerde yıllık 1.9 milyar KWh elektrik üreteceğiz. Bu YEKA ile birlikte 110 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçerek cari açığın kapanmasına önemli bir katkı sunacağız” dedi. Dönmez, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“İkinci güneş enerjisine dayalı YEKA GES-2 yarışması sürecini başlattık. Fotovoltaik güneş modülleri yüzde 60 yerlilik oranıyla üretilecek. Kazanan firmalar santralleri kuracak ve 30 yıl lisans süresi boyunca da işletecek. YEKA GES ile 700 kişilik istihdam olanağı da sağlanacak. 31 Ocak’ta başvuruları alacağız.”

600 bin evin ihtiyacı

Dönmez, “YEKA GES-2’yi diğer YEKA güneş yarışmasından ayıran en önemli faktör yüksek verimlilik olacak. Ayrıca, bataryalı elektrik depolama stratejimiz doğrultusunda depolama ihalelerine de çıkacağız. Burada yüzde 21 ve daha üzeri yüksek verimlilikte, yerli üretim fotovoltaik paneller ve tesis bileşenleri kullanacağız. Üreteceğimiz enerjiyle 600 binden fazla evin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Avrupa birincisi

Bakan Dönmez, “2017 yılı içerisinde hem rüzgâr, hem de güneşte 1000’er MW’lık YEKA yarışmalarımızı dünya rekoru fiyatlarla tamamladık. Ayrıca rüzgârda kapasite yarışmalarıyla da 2 bin 950 MW tahsis yaparak, toplamda 4 bin 950 MW yenilenebilir enerji bağlantı tahsisiyle Avrupa’da bu alanda birinci sırada yer aldık. Rüzgâr ve güneş santrallarında 10 yıl içinde 10 bin MW kurulu güç ilave edilmesi hedefini ortaya koyduk. Bu politikalar çerçevesinde yerli üretim ve AR-GE’yi temel alan ve Türkiye’yi bu alanda bir üs yapacak çalışmaları titizlikle devam ettiriyoruz” dedi.

Cari açığa çare

Dönmez, “İstihdam ve AR-GE ile yatırımlar sürerken, cari açığın düşürülmesine ve Türkiye’nin enerji teknolojileri ihracatının artırılmasına dair bakanlığımız yoğun bir mesai harcıyor. YEKA yarışmaları kapsamında ortaya koyduğumuz yerli üretim için fabrika ve teknoloji transferi noktasında Ar-Ge Merkezleri kurulumları devam ediyor. Ayrıca Türkiye’nin ilki olacak 1200 MW’lık deniz üstü rüzgâr yarışması çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

Milyar dolarlık ‘Güneş’ açacak

Batarya teknolojisi de olacak

İhalelerde güneşle ilgili depolama şartı da olması bekleniyor. Bu kapsamda, 90-100 MW’lık bir batarya teknolojisiyle burada üretilenin depolanması ve akşam saatlerinde şebekeye verilmesiyle alakalı bir çalışmanın da ihale kapsamında yer alması öngörülüyor. Sistemin dünyada en büyük kapasiteli depolama alanlarından da biri olması planlanıyor.

Haberin Devamı

Güneş enerjisine 3 koldan kuşatma

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş enerjisi santrallerinin kurulması amacıyla Şanlıurfa, Viranşehir’de 500 MW; Hatay, Erzin’de 200 MW ve Niğde, Bor’da 300 MW gücünde olacak şekilde, bağlantı kapasiteleriyle beraber, toplam 1000 MW gücünde YEKA sahasının kullanım hakkını 30 yıl süreyle tahsis etmek üzere üç ayrı ihale düzenleyecek. İhalelere, ancak tüzel kişiler veya birden fazla tüzel kişi tarafından kurulan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar başvurabilecek. İstekliler, tekliflerini 31 Ocak 2019 günü, saat 12.00’ye kadar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na teslim edecek. Teklifler, aynı gün saat 14.00’te incelemeye alınacak.

Dolar üzerinden ihale

İhale kapsamında devletin elektrik alım fiyatları ile başvuranların teminatları Amerikan doları üzerinden olacak. İhalelerin başlangıç tavan fiyatı kilovatsaat başına 6.5 dolar/cent, elektrik enerjisi alım süresi ise YEKA kullanım hakkı sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren 15 yıl olacak. Başvuru aşamasında kesin, 1 yıl süreli, tamamen ve kısmen nakde çevrilebilir, limit dışı ve Şanlıurfa-Viranşehir için 3 milyon dolar, Hatay-Erzin için 1 milyon 500 bin dolar, Niğde-Bor için 2 milyon dolar tutarında teminat mektubu sunulacak. İhalenin kazanılması halinde ise sözleşmenin imzalanacağı tarihten en geç bir gün öncesine kadar şartnamede verilen teminat mektubu formatında başkaca bir değişiklik yapılmadan sadece ilgili bölümler doldurulmak suretiyle, kesin, 10 yıl süreli, tamamen ve kısmen nakde çevrilebilir, limit dışı ve Şanlıurfa-Viranşehir için 15 milyon dolar, Hatay-Erzin için 8 milyon dolar ve Niğde-Bor için 12 milyon dolar tutarında teminat mektubu sunulacak. Bu durumda başvuru aşamasında sunulmuş olan teminat mektubu iade edilecek.