Ekonomi Milyar dolarlık güven imzası

Milyar dolarlık güven imzası

28.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akbank, Türk ekonomisi için dünyanın dev bankalarından 980 milyon dolar kaynak sağladı. Suzan Sabancı Dinçer atılan imzanın Türk ekonomisine olan güvenin göstergesi olduğunu vurguladı.

Milyar dolarlık güven imzası

Bu yıl 70’inci yılını kutlayan Akbank, piyasaların merakla beklediği sendikasyon kredisini yenileyerek sisteme ve ekonomiye 980 milyon dolarlık taze finansman kazandırdı. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, 11 ülkeden 23 bankanın katıldığı sendikasyon kredisi kapsamında topladıkları talebin, hedefledikleri tutarı geçtiğini belirterek, “Yabancı bankalarca Akbank sendikasyonuna gösterilen bu büyük ilgi ve yüksek katılım Türkiye’ye ve mali sistemimize olan güvenin bir göstergesidir” dedi.

Haberin Devamı

Öncü rol oynayacak

Sendikasyon kredisinde hedeflenen tutarı aşarak yüzde 104 yenileme gerçekleştiren Akbank’ın sendikasyonunda vade bir yıl, faiz ise Libor + yüzde 2.75 ve Euribor + yüzde 2.65 oldu.

Akbank’ın Türkiye ekonomisine destek olmak için var gücüyle çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Suzan Sabancı Dinçer, şunları söyledi:

“Bugün uluslararası piyasalardan 980 milyon dolar karşılığı 285 milyon ABD doları ve 591 milyon euro olmak üzere sendikasyon kredisi sağlayarak büyük bir başarıya imza attı. 11 ülkeden 23 bankanın katıldığı sendikasyonumuza topladığımız talep, hedeflediğimiz tutarı geçti. YEP’in açıklanmasının hemen ardından gelen sendikasyonumuza yabancı bankaların göstermiş olduğu ilgi; ülkemizle birlikte bankamızın ciddi yönetimi ve mali yapısına duyulan güveni göstermektedir.

Haberin Devamı

Ülkemizin bankacılık sektörü kuvvetli ve dirençlidir. Ülke olarak önümüze çıkacak her türlü zorluğu aşabilecek güçteyiz. Dünya finans sektörünün yakından takip ettiği sendikasyonumuzun bankacılık sektörümüz için de öncü bir rol oynayacağına ve diğer bankalarımızın da önünü açacağına inanarak memleketimize ve sektörümüze hayırlı olmasını dilerim.”

Kredi iştahının göstergesi oldu

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise bankacılık anlayışlarındaki temel unsurun istikrar ve güven olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

“Aldığımız başarılı sonucun da yansıttığı gibi, Akbank’ın ülkemizde olduğu gibi uluslararası piyasalarda da itibarı çok yüksek. Bu itibar yıllar boyu süre gelen istikrarlı ve şeffaf yönetimi, uluslararası standartlardaki bankacılık anlayışı ve de bütün bunların sonucunda oluşan güçlü bilançosundan kaynaklanmakta. Bankamız, Türkiye ekonomisinin sağlıklı ve istikrarlı büyümesine 70 yıldır destek veriyor. 1993 yılından bu yana bu işlem de dâhil olmak üzere 45 sendikasyon işlemi tamamladık. Toplamda yaklaşık 35 milyar dolarlık uluslararası finansmanla binlerce şirketimizi destekledik, yüz binlerce istihdamın yaratılmasına katkıda bulunduk. Geçtiğimiz aylarda piyasalarda yaşadığımız ciddi dalgalanmanın ardından yurtdışı bankaların Türk bankalarına kredi verme iştahını göstermesi açısından kritik bir test olarak görülen kredimizle sendikasyon piyasasının açılışını yapma sorumluluğu Akbank’taydı. Akbank da sağlam bilançosu sayesinde bu sendikasyonu başarı ile gerçekleştirdi. Bir anlamda diğer Türk bankalarının sendikasyonlarının da önü açılmış oldu.”

Haberin Devamı

Devler katıldı

Akbank’ın sendikasyon kredisine uluslararası piyasaların dev bankaları katıldı. İşleme katılan kurumlar şunlar: Bank of America Merrill Lynch, Bank of Montreal, BNP Paribas, Cargill Financial Services, Citi, Commerzbank, Deutsche Bank, Emirates NBD, Goldman Sachs, HSBC, ICBC, ING, Intesa Sanpaolo, JPMorgan, KBC Bank, Mashreqbank, Mediobanca, Mizuho Bank, MUFG, Societe Generale, Standard Chartered, SMBC ve UniCredit.