Dünya Milyarder politikacı sandıktan birinci çıktı

Milyarder politikacı sandıktan birinci çıktı

23.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çekya’daki (Çek Cumhuriyeti) genel seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre, liderliğini Slovakya asıllı milyarder ve eski Maliye Bakanı Andrej Babis’in yaptığı “Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi” (ANO) yüzde 29.8 oyla birinci oldu.

Milyarder politikacı sandıktan birinci çıktı

Seçimde, 200 milletvekilinden oluşan parlamentonun yeni üyelerinin belirlenmesi için 31 parti ve hareket 7 bin 539 aday yarıştı. Çekya radyosunun açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, ANO partisi yüzde 29.8 ile ilk sırayı alırken, Sivil Demokrat Parti (ODS) yüzde 11.2 ikinci, sığınmacı karşıtı Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD) de yüzde 10.7 ile üçüncü sıraya yerleşti. Korsan Partisi’nin yüzde 10.6 ile dördüncü ve Moravya Komünist Partisi’nin (KSCM) yüzde 7.8 ile beşinci parti olduğu seçimde, Başbakan Bohuslav Sobotka’nın genel başkanlığını yaptığı Sosyal Demokrat Parti’nin (CSSD) oy kaybına uğrayarak yüzde 7.3 ile altıncı sıraya gerilediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Seçim barajının yüzde 5 olduğu ülkede kesin olmayan sonuçlara göre, 8 parti parlamentoya girebiliyor. Seçimlere katılımın yüzde 59 olduğu ifade edildi. Çek seçimlerinde siyasi üslubu ve iş dünyası geçmişinden dolayı ABD Başkanı Donald Trump’a benzetilen Babis’in partisi, parlamentodaki 200 sandalyeden 78’ini kazanırken, koalisyon hükümeti için görüşmelere önümüzdeki günlerde başlanması bekleniyor.

Aşırı sağdan sürpriz zafer

Çekya’da ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını, Çeklerin camilerin etrafında domuz gezdirmesini ve kebap yememelerini isteyen aşırı sağcı liderin yükselişi dikkat çekti. Babası Japon olan Tomio Okamura’nın 2015’te kurduğu AB ve göçmen karşıtı, Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi’nin aldığı yüksek oy sürpriz olarak değerlendiriliyor. Okamura, “Göçe karşı sıfır tolerans için çalışacağız” diye konuştu.