Edirne Mimar Adayları Engelliler İçin Çalışacak

Mimar Adayları Engelliler İçin Çalışacak

14.06.2017 - 15:45 | Son Güncellenme:

TÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri, "Engelsizlik Edirne" çalışması kapsamında, kentte "Altın Üçgen" olarak adlandırılan tarihi alanda engellilerin ulaşılabilirlik durumları üzerine çalışma yaparak rapor hazırlayacak

Mimar Adayları Engelliler İçin Çalışacak

EDİRNE (AA) - Edirne'de, Trakya Üniversitesi (TÜ) Mimarlık Fakültesi öğrencileri, "Engelsizlik Edirne" temalı atölye çalışması çerçevesinde, Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski camileri kapsayan ve "Altın Üçgen" olarak adlandırılan tarihi alanda engellilerin ulaşılabilirlik durumları üzerine çalışma yapacak.

Haberin Devamı

Edirne Belediyesi, TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve TÜ Mimarlık Fakültesi ortaklığında gerçekleştirilen "Engelsizlik Edirne" temalı atölye çalışması, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin engelsiz bir kent haline getirilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Hedeflerinin engelsiz ve çağdaş bir kent oluşturmak olduğunu ifade eden Gürkan, "Çağdaş bir kent, bir engelli bireyin sabah tek başına evden çıkıp tek başına kente inip bütün işlerini görüp akşam eve dönebildiği kenttir. Çağdaş kent, kafeleri, parkları, yolları olan kent değildir. Edirne böyle bir kent midir? Maalesef değil. Peki, dünyada böyle bir kent var mıdır? Maalesef yok. Bu, bizim önümüze böyle bir hedef koymamıza engel değil. Önemli olan hepimizin bu ortak hedef için mücadele etmemiz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Geçmişten günümüze birçok mimari hata yapıldığını vurgulayan Gürkan, "Birilerinin buna öncülük etmesi gerekir. Buna da uzmanlar, akademik camia, teknikerler ve genç öğrenciler öncülük edecektir. Biz de sizin önünüzdeki engelleri aşacağız. Edirne bir gün mutlaka en büyük hayalim olan "Engelsiz Kent" bayrağını göndere çekecek. Edirne bunu başaracaktır." ifadelerini kullandı.

TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilcisi Emin Parlakçı da kentlerin tasarlanırken en sınırlı yetkiye sahip insana göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Parlakçı, "Birey engelli değildir. Kent mekanları engellidir. Mekan tasarlanırken en sınırlı yetkiye sahip birey dikkate alınarak tasarlanmalıdır." diye konuştu.

Atölye çalışması kapsamında, mimarlık fakültesi öğrencileri 1 hafta boyunca "Altın Üçgen"de çalışmalar yürütecek. Öğrenciler çalışmalar çerçevesinde, bölgenin engellilere yönelik zorluk derecesini tespit ederek çözüm yolunu belirledikleri bir rapor hazırlayacak.