Muğla MİNİK AYLAN’IN ÖLDÜĞÜ YERE KARANFİL BIRAKTILAR

MİNİK AYLAN’IN ÖLDÜĞÜ YERE KARANFİL BIRAKTILAR

04.09.2015 - 16:36 | Son Güncellenme:

.

MİNİK AYLAN’IN ÖLDÜĞÜ YERE KARANFİL BIRAKTILAR

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bot faciasında hayatını kaybeden minik Aylan ve diğer mülteciler için beraberindekilerle birlikte denize çiçek bıraktı.
Bodrum Akyarlar mevkii Fener Burnu sahiline gelen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a, kızı İpek Kocadon ile çok sayıda vatandaş eşlik etti. Başkan Kocadon ve beraberindekiler ellerindeki çiçekleri, umut yolculuğunda hayatını kaybedenlerin anısına Ege sularına bıraktı. Burada bir konuşma yapan Kocadon, aylardır yaşanan mülteci dramının sona erdirilmesi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade ett. Tüm ülke liderlerini bir araya gelmeye çağıran Başkan Kocadon, yaşanan ölümlerin kendilerini çok üzdüğünü ifade ederek, "Özellikle Bodrum’da bu olayın meydana gelmesi hepimizi çok üzmüştür. Tabi burada dikkat çekilmesi gereken unsur, bunun ülkeler arası bir sorun olduğudur. Bu bize artık ülkelerin birbirinin iç işlerine karışmadan, herkesin kendi ülkesinde barış ve huzurla yaşaması gerektiğini bir defa daha gösterdi. Burada bir yolculuk vardı. İnsanlar, kendi ülkelerindeki savaştan, huzursuzluktan, iç kavgalardan dolayı mümkün olduğunca diğer ülkelere göç etmiş ve yerleşmiş akrabalarının yanına gitmek için bir umut olarak bu yolculuğa çıkıyorlar ama bu yolculuklar maalesef hüsranla sonuçlanmaya başladı. Ve acı tabloları hep beraber gördük. Dünya ülkeleri, liderleri, beyanatlarını açıklarken çok dikkatli açıklasınlar. Özellikle de ‘sınırımıza kadar gelin, biz sizi kabul ederiz’ gibi ifadeler, işte böyle sözler insanları umut yolculuğuna çıkarıyor ve sonuçta da facialara yol açıyor. Bunların böyle beyanatlarla değil, uluslararası bir platformda konuşularak bir çare üretilmesinin artık ne kadar gerekli olduğunu, acı tabloyla gördük. Ben, Bodrum Belediye Başkanı olarak özellikle Türkiye’nin en medeni bölgesini yöneten bir belediye başkanı olarak söylüyorum; bu acıların yaşanması gerçekten çok üzücü. Umarım ki bu acılar artık tekrarlanmaz. Dünya liderleri, ülkelerini yönetmeye çalışmış olan liderler; birlik beraberlik barış içinde olup Ulu Önder Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ sözünü lütfen hep beraber söylesinler” dedi.
Başkan Kocadon, mültecilerin sadece Suriyeliler olmadığını belirterek, “Bu insanlara baktığımızda birçok değişik ülkelerden insanlar da göreceksiniz. Ülkelerini araştırdığınızda hiçbirinin iç huzuru yok. Bunlar ülkelerinde iç savaş olan insanlar. Onun için bir an önce bu savaşların bitmesi lazım. İç huzurun ulaşması lazım. Yoksa bu göçler, umuda yolculuklar hep devam edecek” şeklinde konuştu. Çözüm için ülke liderlerinin bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kocadon, “Tek yapılacak şey ülke başkanlarının bir araya gelip bu insanlık ayıbına, bu insanlık dramına son vermesidir. Başka çözümü yoktur bunun. Yani telafisi olmayan tek şey arkadaşlar, candır. Bakın, unutmayın; can. Her şeyin telafisi var ama canın telafisi yok. Ölen bir çocuğu hiçbir şey geriye getirmeyecek. Bunun için canlar ölmeden tedbirleri almak lazım. Yönetmeyi de hep insani duygularla yapmamız lazım. Yani savaşların artık dünyayı bir yere götürmediğini hep birlikte görüyoruz. Ben suçlu aramıyorum ki eğer suçlu varsa hepimiz suçluyuz, bütün yöneticiler suçlu” ifadelerini kullandı.
"BARIŞ İNŞALLAH BU ÇOCUĞUN RUHUNDA YAŞAR"
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bu güne kadar birçok tedbir aldıklarını da belirterek, “Biz yerel yönetim olarak elimizden gelen her türlü çabayı sarf ettik. Bu insanlarla biz, birebir ilişkiler içinde olduk. Bu insanlara yemek götürdük, çocuklara oyuncak götürdük. Size şunu ifade etmek istiyorum; bir hamile kadının, bir çocuklu annenin gözlerine bakarken gözlerinde sadece şu vardı arkadaşlar. Sadece gözlerinde bir ‘medet umma’ vardı. Bizden medet umuyorlar, medet. Ve bir babanın çaresizliği, bir babanın yüzüne bakarken utangaçlığı, o suyu alırken, o ekmeği alırken olan utangaçlığı. Bunların hepsini yaşadık. İnsanlık dramı bu arkadaşlar. Bu bir insanlık ayıbı. Bodrum Belediyesi olarak, yerel olarak biz elimizden gelen her türlü desteği verdik, vermeye de devam ediyoruz. Ama dediğim gibi umuda bir yolculuk bu, başka çareleri yok. Kaçmak diyoruz. Hayır. Bu kaçmak değil. Umuda yolculuk, yaşam için yapılan bir yolculuk. Onun için ülke liderlerinin bir araya gelip, hiç değilse bu 3 yaşındaki cansız bir beden için. Bu 3 yaşındaki cansız beden inşallah bizim için de, dünya barışı için de bir umut olur. Birlik, beraberlik ve barış inşallah bu çocuğun da ruhunda yaşar” ifadelerini kullandı.