Mis kokulu domatesler bizi bekler

Salataya koyarsak renk verir, yemeğe katarsak tat olur,salça yapıp ekmeğe sürsek nostaljik yaşatır.Domateslerin hayatımızda o kadar yeri vardır ki faydaları saymakla bitmez.Yüksek oranda C vitamini, potasyum ,demir,fosfor gibi mineraller ve antioksidan içerir, kalp damar sağlığını korur ayrıca kansere karşı savaşmada en iyi sebze özelliğindedir. Damak tadımız olarak hemen her yemekte domatesi kullanırız. Bu kadar sevilen ve faydaları çok olan sebzeyi bahçenizde veya saksınızda yetiştirmek istemez misiniz? O zaman domatesi sizlere gururla anlatayım.

Haberin Devamı

· Domatesin rengini veren ’LİKOPEN’ bileşenlerden kaynaklanmaktadır.

· Latince ismi Solanum lycopersicum olan domatesler Solanaceace-Patlıcangiller ailesindendir.

· Anavatanı Güney ve Orta Amerika’dır.

· Domates odunsu bir gövdeye sahip olup yaprakları tüylüdür.

· Domates üretimine ilkbahar mevsiminde başlayabilirsiniz.

· Fidanlıklardan alacağınız fide veya tohum ile üretim yapabilirsiniz.

· Aldığınız tohumun tarihine, fidenin ise hastalıklı olup olmadığına dikkat edin.

· Aldığınız tohumları kullanmadan önce bahçenizde veya saksınızda güzel bir yer açın. Toprağınızı organik gübre ile harmanlayın ve karıştırın. Karıştırdığınız toprağı 1 gün dinlendirin.Toprağınız saksıda ise güneş alan yere koyunuz; bahçenize ekeceğiniz tohum için de toprağı havalandırın. Havalandırılan toprağa tohum ekim çubuklarıyla 2-3cmderinliğinde delikler açın ve tohumlarınızı bu deliklere ekin üstünü toprak ile örtün ve hafifçe bastırın. Ardından bol su ile sulayın.

· Bitkiniz gelişene kadar sulamalarını aksatmayın ve düzenli bir sulama periyodu yapın.

· Eğer fidanlıktan domates fidesi aldıysanız; fidelerinizi bahçenizdeki toprak yüzeyinde 20-40cm aralıklarla dikim çukuru açın. Ektiğiniz domates fidelerini ilk sulamasını yapın ve sulamayı aksatmayın.

· Zamanla tohumdan veya fideden gelişen domateslerin boyları rüzgar, hayvan veya insan eliyle zarar görebilir. Bu zararı önlemek için destek çubukları bitkinizi ile sabitleyin.

Haberin Devamı

· Domates sebzenizin yanına başka sebze ekmeyin veya dikmeyin.

· Bitkiniz zamanla geliştikten sonra çicek açmaya başlar. Çicekler daha sonra domateslere dönüşür. Çicek vermeyen sapları bitkinizden uzaklaştırın.Çünkü çicekler için gerekli olan enerjiyi emerler.

· Domateslerinizin daha hızlı ve güzel gelişebilmeleri için haftada bir kez bir çapa yardımı ile köklerine zarar vermeden havalandırın.

· Domateslerinizin diplerinde biriken yabani otları temizleyin.

· Bitkinin toprağını gelişme döneminde nemli bırakın.

· Hızlı gelişen domateslerinizi belli zaman aralıklarla budamayı ihmal etmeyin. Kalınlaşmış,sert ve zarar görmüş kısımları mutlaka budayın.

· Budanan ve bakımı yapılan bitkileriniz her zaman bol ve sağlıklı domatesler çıkartır.

· Domatesleriniz gelişme döneminde gübrelemeyi ihmal etmeyin. Mutlaka sebzeler için organik gübre tercih edin.

· Domates fideleriniz olgunlaşma döneminde hastalıklara karşı zayıf düşebilir. Bu yüzden bitkinizi ara ara kontrol edin. Hastalıklı kısımlarını mutlaka yetkili kişilere göstererek ilaç alın.15-20gün aralıklarla ilaçlama yapın.

Haberin Devamı

· Olgunlaşan domateslerinizi toplarken filizlere zarar vermeyin. Nazikçe dalından koparın.

Kopardığınız domatesleriniz size sağlık ,şifa getirmesi dileğimle………

OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM-ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ/PEYZAJ MİMARI