Gündem Mısır metinlerinde 3 bin 500 yıllık gebelik testi

Mısır metinlerinde 3 bin 500 yıllık gebelik testi

26.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Mısır metinlerinde 3 bin 500 yıllık gebelik testi

Bilimsel makaleler yayınlayan web sitesi phys.org’da yer alan bir habere göre yayımlanmamış Mısır metinlerinin antik tıbba dair pek çok ayrıntı barındırdığı ortaya çıktı. Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nin koleksiyonundaki Antik Mısır’dan kalma el yazması papirüsler üzerinde yapılan incelemelerde ortaya çıkan kayıtlarda tıp, botanik, astronomi, astroloji ve Antik Mısır’daki diğer bilimlere dair pek çok ayrıntıya ulaşılabiliyor. Uluslararası bir araştırma ekibinin, daha önce keşfedilmemiş metinleri tercüme etmesiyle bu verilere ulaşıldı.

Haberin Devamı

Kopenhag Üniversitesi Carsberg Papirüs Koleksiyonu Başkanı Kim Ryholt “Bilim tarihi söz konusu olduğunda, odak genellikle Yunan ve Roma materyallerindedir. Ancak elimizde bunlardan çok daha eskiye dayanan Mısır materyalleri mevcut. Koleksiyonumuzdaki tıp metinlerinden biri 3 bin 500 yıl önce yazılmış. O dönemde Avrupa kıtasında tek bir yazılı materyal yoktu” diyor.

3 bin 500 yıllık bu metni Kopenhag Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Sofie Schiødt analiz ediyor. Schiødt’in belirttiğine göre, el yazmasının bir yüzünde göz hastalıkları için uygulanacak tedavilerden bahsediliyor. Papirüsün diğer yüzünde ise gebelik testinin Antik Mısır’daki muadili yer alıyor. Schiødt’in aktardığı metinde, gebe olan kadının bir torba arpaya ve bir torba buğdaya işemesi gerektiği söyleniyor. İlk hangi torbanın filizleneceği çocuğun cinsiyetini belirliyor. Torbalardan ikisi de filizlenmezse kadının gebe olmadığı anlaşılıyor. Schiødt’in araştırması, Antik Mısır tıp metinlerinde kaydedilen fikirlerin Afrika kıtasının sınırlarını aştığını da ortaya çıkarıyor. - KÜLTÜR SANAT SERVİSİ