Şırnak Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu başladı

Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu başladı

20.09.2014 - 11:27 | Son Güncellenme:

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde Şırnak Üniversitesi öncülüğünde 2 gün sürecek olan Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu öncesi mevlit programı düzenlendi.

Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu başladı

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde Şırnak Üniversitesi öncülüğünde 2 gün sürecek olan Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu öncesi mevlit programı düzenlendi.
Şırnak Üniversitesi öncülüğünde Beytüşşebap Kaymakamlığı ve Beytüşşebap Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu 2 gün sürecek. Sempozyum öncesinde dün gece Beytüşşebap’taki Molla Hüseyin Batevi Parkı’nda mevlit programı düzenlendi. Programa Beytüşşebap Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez, Beytüşşebap Belediyesi Eşbaşkanı Seyran Argan, Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Baz ve Hakkari, Ağrı, Van Üniversiteleri öğretim üyeleri ile vatandaşlar katıldı. İlahi ve kasidelerin seslendirildiği programda Kürtçe mevlit okundu.
Program sonunda sempozyum hakkında bilgi veren Beytüşşebap Kaymakamı M. Fevzi Dönmez, sempozyumu Molla Hüseyin Batevi’nin hem bölgede hem ülkede tanınır hale gelmesini sağlamak hem de çözüm sürecinde Beytüşşebap’taki değerlerin ortaya çıkması adına yaptıklarını söyledi. Bölgede saklı değerlerin ortaya çıkmasına önayak olmak istediklerini belirten Kaymakam Dönmez, "Molla Batevi, Beytüşşebap’ın yetiştirdiği önemli değerlerden bir tanesi olup, Kürt bölgesinin çok önemli bir şahsiyeti olduğu için diğer bölgeler için bütün toplum tarafından tanıtılmasına vesile oluyoruz" dedi.
Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Bazda ise, "Misyonumuz Şırnak Üniversitesi olarak manevi değerleri, unutulmuş bazı değerleri gün yüzüne çıkarmak, yerel değerleri evrensel platformda taşımak. İran’da, Suriye’de, Irak’ta ve Türkiye’de bütün Kürtçe konuşulan bölgede medreselerde mevlidi okunan kitapları ders olarak okutulan çok önemli bir şahsiyettir. Mele Hüseyin Batevi doğunun bir peygamber aşığıdır. Nasıl Mevlana hazretleri nasıl Türkçe peygamber aşığı olarak bilinirse, Süleyman Çelebi bilinirse, Kürt dilinde de Mele Hüseyin Batevi peygamber aşığı olarak bilinmektedir. Bugün İslam dünyasında kardeşin kardeşe, ümmetin ümmete düştüğü tefrikanın, kinin, kanın çok yaygın olduğu bir süreç yaşıyoruz. Ümmet olma bilinciyle alakalı sorunlarımız var. Molla Hüseyin Batevi gibi kişilikler bizi ümmet olmaya, kardeş olmaya, birlikte olmaya davet etmektedir. Bu açıdan onun hayatını, görüşlerini, düşüncelerini, felsefesini biz bugün çağın insanlarına bir kez daha aktarmak istedik. Bu münasebetle böyle uluslararası bir program yaptık. Dileriz ve temenni ederiz ki önce bizler için sonra dinleyiciler için onun görüşleri, düşünceleri bir kez daha anlama ve yaşama vesile olur diye düşünüyorum" diye konuştu.
Beytüşşebap Belediyesi Eşbaşkanı Seyran Argan da, unutulmaya yüz tutan değerlerin tekrar hatırlanmasına sevindiklerini, bu vesileyle bu sempozyuma öncülük eden Şırnak Üniversitesi’ne teşekkür ettiklerini söyledi.
Sempozyumun 20-21 Eylül tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.