Gündem Molotoflu şiddete ‘iyi hal’ indirimi!

Molotoflu şiddete ‘iyi hal’ indirimi!

26.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bursa’da boşanmak isteyen eşinin evine molotof atan kocanın cezasında mahkeme ‘iyi hal’ indirimi yaptı. 2 yıl 6 ay hapis cezası alan koca tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi... Karara isyan eden talihsiz kadın “Can güvenliğim yok, markete bile gidemiyorum. ‘Ya bizim fabrikamıza da eşin molotof atarsa’ diye kimse iş vermiyor” dedi...

Molotoflu şiddete ‘iyi hal’ indirimi

Türkiye’de yasal mevzuata rağmen uygulamada yaşanan aksaklıklar şiddete maruz kalan kadınların hayatlarını etkilemeye devam ediyor. Bir yanda molotof ve benzeri patlayıcılarla saldırıda bulunanlara yönelik cezaların ağırlaştırılmasına ilişkin yasa tasarısı gündeme gelirken, diğer yanda molotoflu şiddete maruz kalan kadınlar can güvenliği endişe ile yaşıyor. İstanbul Sultanbeyli’de M.E. adlı kişinin, boşandığı eşi S.B.’nin ailesiyle oturduğu eve molotofkokteyli ile saldırdığı görüntüler medyaya yansımıştı. Temmuz ayında molotof atan M.E. hakkında herhangi bir işlem yapılmamasının ardından, zanlı bir kez de aynı eve benzin dökerek saldırıda bulundu. M.E. hâlâ yakalanamadı.

‘Can güvenliğim yok dedi’ ama...
Bursa’da ise geçtiğimiz Eylül ayında 21 yaşındaki S.K. adlı genç kadının, şiddet gördüğü için boşanma davası açtığı eşi R.K.’nın (25) annesi ile yaşadığı eve molotofkokteyli atması ile hayatı cehenneme döndü. Molotof atmasının ardından tutuklanan R.K’ye mahkeme 30 Ekim’de silahlı tehdit suçundan 3 yıl hapis cezası verdi. R.K., yargılama sürecindeki davranışları, ‘samimi ikrarı’ nedeniyle cezasında 1/6 oranında ‘iyi hal’ indirim yapılarak 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi. S.K. mahkeme sırasında hakime can güvenliği olmadığını bir kez daha dile getirdi ama sesini duyuramadı.

‘Korkudan bana iş vermiyorlar’
Milliyet’e konuşan S.K., boşanma davası açtığı eşinin iş yerine molotof atmasından korktukları için iş başvurulara olumsuz yanıt aldığını belirterek, şunları söyledi:
“İlk celsede serbest bırakıldı. İyi halden ertelendi cezası. Molotof attıktan sonra 50 gün içeride yatmıştı. Bir daha suç işlerse tutuklanacak. Kararı temyiz ettik. Şu an nerede olduğunu bilmiyorum. Bir süre sığımmaevinde kaldım. Şu an can güvencem yok. Hakim hanıma da söyledik ama ‘Güvenlik bizim işimiz değil, kolluk kuvvetinin işi’ dedi. Tahliye edildiğinden beri dışarı çıkamıyorum. Markete bile gidemiyorum. İş de bulamıyorum. ‘Ya bizim fabrikamıza da eşin molotof atarsa’ diyorlar. Başları belaya girecek diye korkuyorlar. Bunalıma girdim. Koruma kararının uzatılması için dilekçe yazdım ama hâlâ cevap gelmedi. Yaşayan ölü gibiyim. Kara kara nasıl iş bulacağımı düşünüyorum. O istediğini yapmaya devam ediyor, olan bana oldu.”

Haberin Devamı

‘Ceza caydırıcı değil’

Avukat Meriç Eyüboğlu, cezanın caydırıcı olması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Erkek şiddetinde, erkekler birbirlerinden örnek alarak eylemleri tekrarlıyor. Bunu engellemenin yolu, var olan hükümleri eksik uygulamak, iyi hal indirimleri yaparak cezanın indirilmesi değil. Karar, benzerlerine neden olabilecek bir şiddet örneği olduğu için korkutucu olmasının yanı sıra caydırıcılıktan da uzak. TCK hükümleri bile eksik uygulanarak ceza azaltılmış.”