Teknoloji Monster Abra A5 V10.2.2 oyuncu bilgisayarı incelemesi (Video)

Monster Abra A5 V10.2.2 oyuncu bilgisayarı incelemesi (Video)

01.05.2017 - 14:56 | Son Güncellenme:

Monster'ın GTX 1050 Ti ekran kartı ve 7. nesil Kaby Lake işlemci ile fiyat/performans bakımından bir hayli dikkat çeken modeli Abra A5 V10.2.2 oyuncu bilgisayarını inceledik. İşte Monster'ın 15.6 inçlik yeni oyun canavarı Abra A5 V10.2.2...

Monster Abra A5 V10.2.2 oyuncu bilgisayarı incelemesi (Video)

Güçlü teknik donanımıyla dikkat çeken Monster'ın Abra A5 V10.2.2 modeli, fiyat/performans bakımından oldukça iddialı bir model. Üst segment modellere nazaran fiyatıyla daha geniş kitlelerin erişebilen Abra A5, giriş seviyesi bir dizüstü oyun bilgisayarı. Peki 7. nesil Kaby Lake işlemci ve GTX 1050 Ti ekran kartına sahip canavar bizlere neler sunuyor? Monster'ın kendi içerisinde giriş seviyesi olan yeni oyun canavarı Abra A5 V10.2.2'yi gelin daha yakından inceleyelim.

Haberin Devamı

TASARIM

Monster Abra A5 V10.2.2 modeli Tulpar modellerinden oldukça farklı bir tasarım çizgisine sahip. Tulpar'dan daha ince olan model, estetik açıdan da göze gayet güzel geliyor.

Tulpar ve Semruk modellerinden tasarım yönünden ayrılan Abra A5, mat siyah renkli bir gövdeye sahip. Fırçalanmış alüminyum kasası ve sırtındaki kabartmalı çizgileriyle agresif bir görünüm kazanırken ortasından da gece karalanlığında yeşil renkte parlayan Monster logosu yer alıyor. Logonun oldukça kaliteli ve etkileyici durduğunu belirtelim.

Kapağı kapalı haldeyken bile cihaz bir hayli kaslı bir dizüstü bilgisayar olduğunu belli ediyor. Pil dahil 2.8 kilo ağırlığında ve 387 (W) x 266.5 (D) x 30.7 (H) mm boyutlarında olan Abra A5, ilk bakışta size biraz büyük gelebilir ama unutmayın ki bu bir oyuncu bilgisayarı. Sahip olduğu donanım onu bu denli cüsseli yapıyor. Cihazın kapağını tek elle açıp kapatmak bir o kadar rahat. Menteşeler yağ gibi kayıyor.

Haberin Devamı

15.6 inç boyutunda Full HD çözünürlük sunan ekranın hemen altında ise arka aydınlatmalarıyla dikkat çeken klavye bulunuyor. RGB aydınlatmalı klavye geceleri oyun oynayan veya bilgisayar başında olanlara büyük kolaylık sağlıyor. Klavye aydınlatma sistemini Monster Control Center uygulaması altından değiştirebiliyorsunuz. Tek renkli veya gökkuşağı yapmak sizin elinizde.

Klavyenin tepki hissiyatını gayet güzel buldum. Elleri terleyen bir oyuncuysanız size iyi bir haberim var çünkü klavye ter izini çok belli etmiyor. Abra’nın ürettiği ısı da klavyenin sadece orta kısmına yansıyor ama bu ısı çok az. Uzun süre oyun oynadığınızda bu sizi bunaltmıyor. Tuşlardan gelen ses normal düzeyde. WASD tuşlarında oyuncu bilgisayarı olduğu için özel ibareler bulunuyor.

Klavyenin hemen altına doğru ilerlediğimizde kasa rengiyle uyumlu bir touchpad görüyoruz. Ne yazık ki burada çok da iyi şeyler söyleyemeyeceğim. Touchpad'te parmak/parmaklarınız çok da rahat hareket etmiyor. Çift parmak ile scroll yapabilmek insanı bazen bunalıma sokabiliyor. Touchpad mat yapısıyla karizmatik dursa da üzerindeki iki tuşa basmak oldukça zor. Butonlara basmak için fazla derine indiğinizden hızlı tepki vermek nispeten güç. O yüzden zorunlu kalmadıkça bilgisayarı ayrı bir fare ile kullandım. Giriş seviyesi bir bilgisayar olduğundan parmak izi okuyucu ne yazık ki yok.

Haberin Devamı

Cihazın arka kısmı spor araç egzozu tasarımına sahip hava çıkışları ile dolu. Sağlı sollu duran hava çıkışlarını oldukça beğendiğimi söylemem gerek. Cihazın kaslı görünümünü tamamlıyor. Soğutma performansı da oldukça iyi. Abra A5'in altında geniş bir alana yayılmış hava girişleri dikkat çekiyor. Aynı zamanda çıkarılabilir 6 hücreli Lithium-Ion pili görüyoruz.

Cihazın adaptörü çoğu zaman yanımızda bulunduracağımız türden bir adaptör değil. Epey uzun bir kabloya sahip adaptör, biraz ağır. Sırt çantasında sürekli taşımaya elverişli değil. Abra A5, adaptör, oyuncu ekipmanları derken çantanızın ağırlığı toplamda 3-4 kiloya çıkabilir.

Giriş çıkış noktalarında Monster Abra A5 V10.2.2 için kendine has bir notebook diyebiliriz. Cihazın sol tarafında herhangi bir giriş/çıkış portu bulunmuyor. Sağ tarafında ise iki adet USB 2.0 girişi, mikrofon ve kulaklık girişleri ile SD kart yuvası bulunuyor. Güç girişi, HDMI portu, USB 3.0 girişleri ve Type-C girişi gibi asıl girişler cihazın arka kısmında yerleştirilmiş.

Haberin Devamı

Son olarak klavyenin üst orta kısmında ise aydınlatmalı güç düğmesi ve iki farklı kısayol tuşu bulunuyor. Ekranın en üstünde de 2.0 MP FHD kamera yer alıyor.

EKRAN

Monster Abra A5 V10.2.2'de Full HD çözünürlükte 15.6 inç IPS Mat LED ekran kullanılıyor. Bakış açılarının bir hayli iyi olduğu ekran en büyük özelliklerinden biri, panelin mat malzemeye sahip olması. Böylece ekran yansımalarının önüne geçiliyor. Ekranın sağından veya solundan bakıldığında renklerde bozulma yok. Normal bakış açısında da oldukça iyi sonuçlar alınıyor. Renk gösterimi konusunda da gayet iyi. Full HD çözünürlüğün gayet net görünüdüğü ekranda oyun oynarken de herhangi bir ghosting problemi yaşamadım.

Ekran çerçevelerine gelirsek biraz kalın olduklarını belirtelim. Ancak cihazın tasarım kaslı tasarım anlayışına gayet uygun. Bu durum çok da rahatsızlık vermiyor açıkçası.

Haberin Devamı

PERFORMANS

Şimdi gelelim Abra A5 V10.2.2'nin teknik donanım ve sağladığı performansa. Monster Abra A5 V10.2.2., Intel'i 7. nesil Kaby Lake Core i7 7700HQ işlemcisinden gücünü alıyor. 14Nm üretim süreciyle imal edilen işlemci standart olarak 2.8 GHz'de çalışsa da performans gerektiği durumlarda bu 3.8 GHz'e kadar çıkabiliyor. Dört çekirdekli işlemci 45W TDP değerine sahip. Oyunlardan tutun da Adobe Premiere, Photoshop gibi üretkenlik yazılımlarına kadar yeterli gücü sizlere rahatlıkla sunabilen bilgisayar, bunları yaparken de ciddi ısılara yaklaşmıyor.

Bu güçlü işlemciye 2400mhz hızında çalışan 16 GB DDR4 RAM, 240 GB M.2 Sata SSD (Okuma: 540 MB/s-Yazma: 465 MB/s), 1 TB HDD ve Nvidia GTX 1050 Ti ekran kartı eşlik ediyor. RAM, SSD veya HDD'yi satın alma sırasında isteğe göre de özelleştirebilirsiniz. Ancak oyuncuların istedikleri performans ve geniş kapasiteyi bu şekilde de bulabileceğini düşünüyorum. Cihazın Windows 10 ile çalıştığını da ekleyelim.

Nvidia'nın 10 serisi ekran kartı ailesinde 1050 ve 1050 Ti giriş seviyesini temsil ediyor. Bizim kullandığımız Abra A5 modelinde de 4 GB GTX 1050 Ti bulunuyor. Ancak bu ekran kartıyla masaüstü bilgisayar seviyesinde performans akışı sağlanabiliyor. Günümüz oyunlarında Full HD çözünürlükte akıcı oyun performansı üretebilen Abra A5, sanal gerçeklik gözlükleriyle de kullanılabiliyor. İşlemcide olduğu gibi ekran kartı da ciddi ısılara ulaşmıyor. Bu arada benim de şahsi tavsiyem eğer oyun odaklı bir bilgisayar alacaksanız artık 1000 serisinden bir model seçmeniz olacaktır. Tabii bütçeniz dahilinde. Çünkü piyasada hala 950 veya 960M ekran kartlı olup da oyuncu bilgisayarı adı altında satılan modeller bulunmakta.

Abra A5'i 4 farklı oyunda test ettik. Bunlar arasında Battlefield 1, Ghost Recon Wildlands, GTA V ve Hitman yer aldı. Dört oyunda da yüksek grafik ayarlarında ve Full HD senaryoda gayet iyi sonuçlar elde ettik. Battlefield 1'de high ayarlarda 60 FPS ve üstünü rahat gören cihaz, eğer detayları ultra'ya çekerseniz 50-55 FPS arası gidip geliyor.

GTA V'te ultra ayarlarda minimum 60 maksimum 80 FPS görüyor. Hitman'de ultra ayarlarda 35-40 FPS arası bir sonuç elde eden laptop, Ghost Recon Wildlands'te very high ayarlarda 40-52 FPS arasında gidip geliyor. Ultra ayarlarda ise bu sonuç 26-30 FPS arasında. Özetle gayet akıcı bir şekilde oyun oynayabiliyorsunuz.

3DMark testi uyguladığımız Abra A5, Sky Diver'da 18829, Fire Strike'tan 6723 puan, Time Spy'dan ise 2501 puan aldı. Öte yandan cihaz PCMark 7'den 5375, Unigine Heaven 4.0'dan 54.3 FPS ve 1368 puan elde etti.

Abra A5, Cinebench R15 tek çekirdek 64Bit testinden 128 puan aldı. CrystalDiskMark'ta ise M.2 SSD'nin avantajını kullanan cihaz, sıralı okuma ve yazma testinde 534 MB/s ve 426 MB/s, 1 TB'lık diskiyle de 151 MB/s okuma, 219 MB/s yazma sonucunu elde etti.

PİL PERFORMANSI

Abra A5'in pil performansına da değinelim. Yaptığımız pil testlerinde Abra A5'in boşta ve minimum ekran parlaklığında verdiği sonuç yaklaşık 4 saat civarında. Buna WiFi'dan internette dolanmayı da eklerseniz bu süre 3 saate kadar geriliyor. Ancak oyun oynama, Premier kullanımı gibi güç gerektiren işlemleri eklerseniz pili en fazla 2 saat gidiyor. Full HD video oynatma testinde ise yaklaşık 2,5-3 saat sonuç üretiyor.

Öte yandan bu bir oyuncu laptopu olduğundan oyunlardan tam performans almanız için zaten prize takılı kullanmanız gerekiyor. O nedenle oyuncuların buna pek takılmayacaklarını düşünüyoruz. Kaslı bir yapıya sahip olduğundan çok da mobil yani taşınabilir olmadığını da başta belirtmiştik.

Laptop arka kısımda çift tarafta yer alan fanlarıyla iyi iş çıkartıyor. Bilgisayar maksimum yük altında en fazla 75, boşta olduğunda da 38 derece civarında seyrediyor. Son olarak laptopun tam yük altında dahi çok çok ses çıkartmadığını belirtelim.

SONUÇ

Abra A5 V10.2.2, öncelikle 1050 Ti ekran kartı kullandığı için 1060, 1070 ve 1080 ekran kartlı oyun bilgisayarlarına göre oldukça bütçe dostu bir model. 4699 TL fiyat etiketiyle diğer yüksek fiyatlı bilgisayarlara göre daha kolay satın alınabilecek bir model olan Abra A5, aynı zamanda piyasadaki birçok oyuncu bilgisayarından oldukça iyi performans sağlıyor. Eski nesil bilgisayarlarda 950, 960M ekran kartlı oyuncu bilgisayarları olduğunu da hatırlatalım ki bu modelin performans açısından onlarla yakından uzaktan alakası yok.

Intel'i 7. nesil Kaby Lake Core i7 işlemci ve GTX 1050 Ti ekran kartıyla donatılan bilgisayar bunları performanslı bir şekilde oyunlara yansıtabiliyor. GTA 5 ve Ghost Recon Wildlands gibi ekran kartının işlem gücünü zorlayan oyunları test etmemize rağmen bilgisayar son derece başarılı sonuçlar elde etti. Ekran kartına yüklenmemize rağmen oldukça güzel fps değerlerleri aldık.

Dolar kurunun da etkisiyle fiyatı artan teknolojik ürünleri de düşünersek 4-5 bin TL gibi bir bütçesi olup Full HD kalitede ve oyununa göre 40-60 fps arası bir değer aralığı sağlayan oyun bilgisayarı satın almak isteyenler Monster'ın Abra A5 V10.2.2 modelini tercih edebilir.

ARTILARI

  • Başarılı soğutma sistemi
  • Güçlü performans
  • Fiyat

EKSİLERİ

  • Touchpad hassasiyeti
  • Ses
  • Pil ömrü