Siyaset Son dakika: ABD ile vize krizinde sıcak gelişme! İlk temas sağlandı...

Son dakika: ABD ile vize krizinde sıcak gelişme! İlk temas sağlandı...

09.10.2017 - 12:55 | Son Güncellenme:

ABD ile yaşanan vize krizi sonrası ilk temas sağlandı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Philip Kosnett Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Görüşmede bu ülkenin Türkiye'deki vize işlemlerini askıya alması kararından dönülmesi yönündeki beklenti iletildi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ise ABD Büyükelçisi Bass ile telefonda görüştü. Öte yandan Adalet Bakanı Gül'ün, ABD Büyükelçisi John Bass'ın görüşme isteğini reddettiği belirtildi.

Son dakika: ABD ile vize krizinde sıcak gelişme İlk temas sağlandı...

Türkiye ve ABD'nin vizeleri karşılıklı olarak askıya almasının ardından vize krizinde sıcak gelişme yaşandı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın Ankara dışında olması sebebiyle Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Kosnett, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlık yetkilileri, Kosnett'a, mağduriyete yol açan vize işlemlerinin askıya alınmasına yönelik karardan dönülmesi yönündeki Türkiye'nin beklentisini iletildi.

Haberin Devamı

ABD ELÇİSİ'YLE TELFON GÖRÜŞMESİ

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın'ın da ABD Büyükelçiliği'nin vize konusundaki açıklamasının ardından Büyükelçi Bass ile telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi.

BAKAN, ELÇİNİN GÖRÜŞME İSTEĞİNİ REDDETTİ

Öte yandan vizelerin karşılıklı askıya alınmasından sonra ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, Adalet Bakanı Abdülhami Gül ile görüşmek istedi. Bakan Gül, görüşme talebini kabul etmedi.

Adalet Bakanı Gül, katıldığı televizyon programında da ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in konsolosluk çalışanının tutuklanması kararıyla ilgili 'Hükümetten bazıları intikam peşinde' açıklamalarının hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Bu asla bir diplomatın ağzına yakışmayacak bir ifadedir. Türkiye'de hükümet görevlileri, hükümet icra fonksiyonunu yerine getirir, kendi vazifelerini yerine getirir. Yargı da kendi işlevini yerine getirir. Bu tutuklama kararı, yargının vermiş olduğu bir karardır. Bu hususta hükümetin hiçbir görevlisi veya hiçbir kurum yargıya 'şu şekilde karar verin' diye bir talimat veremez. Türk mahkemeleri ve yargısı bağımsızdır. Bir büyükelçinin Türk yargısına yönelik yapılan bu açıklamalarını kabul etmek mümkün değildir. Herhangi bir talimat ya da bir intikam anlamında hiçbir hükümet üyesinin çabası olamaz. Böyle bir ifadeyi asla kabul edemeyiz ve doğru bulmayız."

Haberin Devamı

BU GECE SAAT 22.00'DA BAŞLIYOR

Bu kapsamda ABD’den Türkiye’ye gelen yolculara, sınır kapılarında bu gece 22.00’dan sonra vize verilmeyecek.
Transit olarak Türkiye’ye gelen ABD vatandaşlarına ise yarın akşam 22.00’dan sonra Türkiye’ye giriş vizesi verilmeyecek.
Yarın akşam saat 22.00’da yasak tam anlamıyla başlayacak ve hiçbir ABD vatandaşına sınır kapılarında ve konsolosluklarda vize verilmeyecek. Sınır kapılarına konulan ve gelen Turistlerin kolaylıkla vize almasına yardım eden elektronik vize kioskları, durduruldu. Gelen turistler sınır kapılarında bulunan vize masalarından işlemlerini yaptıracak. ABD’nin, Türkiye’den yapılan vize başvurularının askıya alma kararının yürürlüğe girmesinin ardından, bundan sporcularda etkilenecek. Yasağın yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye’ye gelecek sporcularda şu an itibariyle vize alamayacak.

Haberin Devamı

KRİZ ABD'NİN AÇIKLAMASI İLE BAŞLADI

ABD’nin Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıklaması üzerine, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de “ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır” açıklamasını yapmıştı. Silahlı terör örgütü FETÖ'nün 17/25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmişti. Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''casusluk'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklanmıştı.

Haberin Devamı