Teknoloji Moto Z2 Play incelemesi (VİDEO)

Moto Z2 Play incelemesi (VİDEO)

12.10.2017 - 17:36 | Son Güncellenme:

Moto Z Play’in geliştirilmiş versiyonu Moto Z2 Play artık daha ince, daha şık, daha hızlı ve diğer telefonlarda görmediğiniz yeni özelliklerle geliyor. Biz de orta-üst segmentte yer alan ve modüler yapısıyla dikkat çeken Moto Z2 Play modelini inceledik. İşte tüm detaylarıyla Moto Z2 Play incelemesi.

Moto Z2 Play incelemesi (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Lenovo ve Motorola, modüler işlevsellik konseptini geçen sene Moto Z Play ile orta seviyeye getirdi. Bu cihaz, 2016'nın en dikkat çeken akıllı telefonlardan biriydi ve şimdi halefi olan Moto Z2 Play, bazı önemli gelişmeler ve daha fazla Moto Mods aksesuarlarıyla geri döndü.

Moto Z2 Play’in en önemli özelliği, modüler bir telefon olması. Aslında, şu anda piyasadaki en modüler cihazlardan biri. Motorola'nın telefonunuza ilave özellikler eklemenize izin verme şekliyse telefonunuzun arka tarafına mıknatıslı yapısıyla takılabilen Moto Mods’lar.

Bununla birlikte, Motorola bu sefer birkaç taviz vermiş gibi görünüyor. Z2 Play, şimdiye kadar olduğundan çok daha küçük bir pille çalışıyor ve ayrıca fiyatı biraz artmış.

Haberin Devamı

Peki Moto Z2 Play, orijinal Z Play gibi aynı özelliklere mi sahip yoksa daha fazlasını mı sunuyor? Cevabı Moto Z2 Play incelememizde!

TASARIM

Motorola, bu yıl Moto Z hattını yeniden tanımlamak ya da tamamlamak için yola çıkmadı. Bunun yerine, şirket önceki oyuncudan Z2 Play'e geçerken önemli değişiklikler yaptı. Tasarım cephesinde ise dediğim kesinlikle doğru.

Tasarım açısından en dikkat çekici değişikliklerden biri, Z2 Play'in önceki modelden 1 mm inceltilmiş olması. Yani kalınlık 6mm olmuş. Ancak bunu elinize aldığınızda hissetmeniz biraz zor. Ayrıca, bu sefer metal bir arka plakaya sahip. Bu, Moto Z Play'in parmak izi eğilimli cam arka yüzüne göre büyük bir ilerleme. Telefonun ağırlığı ise 145 gram.

Modüler özellik, bu telefonun iPhone 7 , HTC U11 veya Samsung Galaxy S8 gibi yeni telefonlarla karşılaştırıldığında eşsiz bir tasarıma sahip olduğu anlamına geliyor. Telefonun 6mm kalınlığında olduğundan saydığım bu cihazların hepsinden daha ince. Ancak arkadaki çıkıntılı kamera onu biraz kalın yapıyor ve bu da bazı insanları rahatsız edebilir. Ayrıca, çeşitli modülleri telefona ekleyince daha kalın olacağını da unutmayın.

Moto Z2 Play, modüller olmadan son derece hafif bir telefon ve cebinize rahatça sığabiliyor. Hatta cebinizde unutabilirsiniz bile. Yalnız projektör veya hoparlör modüllerini taktığınızda kolayca cebinize sığamayacak.

Haberin Devamı

Z2 Play, fırçalanmış kenarları ve düz sırtlı, tam metal bir tasarıma sahip. Orijinal Moto Z Play’de olduğu gibi arkası cam değil. Çünkü cam olması onu biraz kaygan yapıyordu ve bu nedenle elde tutmak kimin zaman zorlaşıyordu.

Moto Z2 Play’i satın aldığınızdan -eski modelde de olduğu gibi- kutudan ekstra bir özellik getirmeyen ancak sırt kısmı koruyan ve daha iyi bir kavrama sağlayan kapak çıkıyor.

Ekranın altında, telefonu tek elle tuttuğunuzda kolayca erişilebilen ve çalışması kolay küçük bir parmak izi algılayıcısı var.

Telefonun alt kısmında USB-C bağlantı noktası ve yanında 3.5mm kulaklık girişi bulunuyor. Motorola, Moto Z'den farklı olarak bu telefona bir kulaklık girişi eklemeye karar vermiş ve bu özellikle takdir ettiğim bir şey. Moto Z2 Play’in sağ kenarında ses kontrol tuşları ve güç butonu (üzeri tırtıklı yapıda), üst kenarında SIM ve microSD kart tepsisi yer alıyor. Sol kenarında ise hiçbir şey yok.

Ne yazık ki Motorola, Moto Z2 Play için su geçirmez bir tasarıma gitmemiş, ancak su sıçramasına karşı dayanıklı. Bu yüzden yanlışlıkla telefonu ıslatırsanız kurtulma olasılığı yüksek. Suya düşerse işler zora girebilir.

Haberin Devamı

Bu arada bir avuç yeni Moto Mods da Moto Z2 Play ile piyasaya sürüldü. Hepsi Z2 Play, Moto Z Play, Moto Z ve Moto Z Force ile mükemmel bir şekilde çalışıyor. Aslında, Motorola üç yıla kadar Moto Mods uyumluluğunu garanti ediyor. Bu nedenle eski Mods’ların her yeni telefonla kullanılamaz hale gelmesindenendişelenmenize gerek yok.

Moto Z2 Play incelemesi (VİDEO)


EKRAN

Moto Z2 Play, 1920 x 1080 çözünürlüğe sahip 5.5 inçlik Super AMOLED ekranla geliyor. Sunduğu piksel yoğunluğu ise 401 ppi. Kendi fiyat segmentine göre ekran özellikleri normal.

Her AMOLED ekran gibi canlı renkler ve derin siyahların yanı sıra düzgün görüş açılarından yararlanacaksınız. Özellikle video izlerken ekrandaki canlı görüntüyü fark edebiliyorsunuz.

Bununla birlikte, ekran çok parlak değil. Parlaklık maksimuma ayarlanmış olsa bile doğrudan güneş ışığı altında kullanmak zor.

Haberin Devamı

Seçebileceğiniz iki ekran modu vardır: Standart ve Canlı. Standart'a geçerseniz, her şey hafif daha soluk gözüktüğünden Canlı modda kalmanız daha iyi.

Moto Z2 Play incelemesi (VİDEO)


ARAYÜZ

Daha önce son çıkan Motorola cihazı kullandıysanız, muhtemelen Moto Z2 Play'in arayüzü size tanıdık gelecek. Stok Android yazılımıyla gelen Moto Z2 Play, en yeni Android 7.1.1 yazılımı ile piyasaya sürülüyor. Bu ise çok görevli ve hızlı ayarlar menüsüne erişmek için daha kolay olan Google'ın en yeni özelliklerinin tümünü elde ettiğiniz anlamına geliyor.

Telefon ekranı kapalıyken hareket ettirdiğinizde, düşük ışıklı bir saat, bildirimler ve pil düzeyinizi gösteren bir bildirim çıkıyor. Oldukça güzel bir detay. Ancak bu bildirim bazen kendi kendine yanıp sönüyor ve bu da sizi rahatsız ediyor. Yanıp söndüğünden istem dışı sürekli ekrana bakıyorsunuz.

Ana ekranda pil seviyesi göstergesi Motorola'dan gelen mükemmel bir özellik. Pil seviyeniz saatin etrafında daire şeklinde yer alıyor. Pil yüzdeniz düştükçe saatin etrafında dönen daire biçimi azalıyor. Böylece bir bakışta ne kadar pilinizin kaldığını görebilirsiniz.

Z2 Play ayrıca Moto Mods eklentilerini kullanmak için kendi Moto Mods uygulamasını da içeriyor.

Parmak izi sensörü, bu yılın başında Moto G5 Plus ile ilk kez piyasaya sürülen oval şekille yeniden tasarlandı. Sensör güvenilirlik ve telefonu hızla açmanın mükemmel bir yolunu sunuyor. Yüklü gelen Moto uygulamasından parmak izi sensörüyle telefonunuzu kontrol etmek için basit hareketleri açıp kapatabilir ya da ekranla ilgili bazı ayarlamaları yapabilirsiniz. Gezinmek için parmak izi sensörünü açtığınızda, sensör üzerinde soldan sağa parmağınızı sürüklediğinizde arka plandaki uygulamaları görebilir ya da sağdan sola çektiğinizde menüler arasında geri gelebilirsiniz.

Genel olarak menü görümü oldukça temiz. Stok Android’e sahip olduğundan telefonda işinize yaramayacak uygulamalar da yok. Son olarak cihazın Android Oreo güncellemesini alacağını da belirtelim.

Moto Z2 Play incelemesi (VİDEO)

PERFORMANS

Moto Z2 Play, Motorola’nın amiral gemisi telefonlarından biri değil, bu nedenle en ileri teknolojiyi içerisinde barındırmıyor.

Kapağın altında, Adreno 506 GPU ve 4 GB RAM ile desteklenen Qualcomm'un Snapdragon 626 mobil platformunu bulacaksınız. Depolama alanında ise endişelenmenize gerek yok çünkü 256 GB’a kadar microSD kart destekli 64 GB’lık bir alanınız var. Sistem yaklaşık 14 GB’ını aldığından siz bu alanın 50 GB’ını kullanabiliyorsunuz.

Telefon, web’de gezinme, e-postaları okuma ve sosyal medyayı kontrol etme gibi genel gündelik görevlerde iyi performans gösteriyor. Bununla birlikte, oyun oynarken veya yoğun görevler sırasında telefon bazen performans anlamında geride kalabiliyor. Oyun oynarken zaman zaman kare düşmeleri yaşayabiliyorsunuz. Ancak deneyim çoğu zaman pürüzsüz olduğundan bu sıklıkla fark edeceğiniz bir şey değil.

Ahizede gömülü tek hoparlörün sunduğu ses deneyimi ne yazık ki o kadar iyi değil. Öne bakan bir hoparlör olmasına rağmen çok yüksek ses vermiyor. Video izlerken veya yatay yönde oyun oynarken biraz kısık bir dinleme deneyimi yaşıyorsunuz. Elbette, ses deneyiminizi geliştirmek için harika bir yolunuz var. JBL SoundBoost 2 Moto Mod’unu ekstra bir ücretle satın alabilirsiniz.

Moto Z2 Play incelemesi (VİDEO)

PİL ÖMRÜ

Moto Z2 Play, ince tasarımına rağmen kötü bir pil ömrü sunmuyor. Cihaz tek bir şarjla tam gün ayakta kalabiliyor. Hatta bu süre bir buçuk gün bile sürebilir. En yeni nesil Android akıllı telefonların sunduğunda daha fazla.

Hatırlarsanız, geçen yılki model 3510 mAh pil ile geliyordu. Moto Z2 Play ise çok daha küçük olan 3000 mAh pil ile geliyor. Sportif tasarım için ne yazık ki pil kapasitesi açısından fedakarlık yapılmış.

Dahili Turbo Power şarj cihazı sayesinde telefon hızlı bir şekilde şarj oluyor. 30 dakika içinde yüzde 0’dan yüzde 50 doluluk oranına ulaşabilirsiniz. Yüzde 50’den yüzde 100 çıkmak ise yarım saatten uzun sürüyor.

Daha fazla güç istiyorsanız Turbo Power Pack’i satın alabilirsiniz. Bu Moto Mod, telefonu biraz daha kalın yapıyor, ancak ekstra pil ömrü sunuyor.

Moto Z2 Play incelemesi (VİDEO)

KAMERA

Kamera, Moto Z2 Play'in en zayıf alanı olabilir, ancak telefonun fiyatını göz önünde bulundurduğumuzda oldukça etkileyici. Moto Z2 Play, kullanıcılarına arkasında f/1.7 diyafram açıklığına, lazer otofokusa ve çift renkli LED flaşa sahip 12 MP arka ile önde 5 MP kamera sunuyor. Arka kamera 4K video kaydedebiliyor.

Kamera uygulamasını başlatmak oldukça basit, kullanımı da kolay. Hatta kamerayı istediğiniz zaman bileğinizi iki defa hızlıca çevirip başlatabilirsinisz.

12 megapiksellik sensör ve f/1.7 objektif, özellikle nesnenin yakın olduğu makro çekimlerde iyi ayrıntılar yakalıyor. Geniş diyafram, hoş, doğal bir bokeh efekti veriyor ve portreler özellikle keskinleşiyor. Bir bitkiye odaklandığınızda arka plan doğru bir şekilde bulanıklaşıyor ve nesne ön plana çıkıyor. İyi ışık koşullarında yakalanan fotoğraflar kesinlikle daha iyi ve daha doğru renk üretimi ile ayrıntı sunuyor.

Ancak, ışık mükemmel olmadığında zorluk çekebilirsiniz. Gün ışığı çekimleri bile belirgin bir neden olmadan çok koyu görüntüler üretebiliyor. Bu, özellikle güneşin doğrudan görüşte olmadığı manzara fotoğraflarında dikkat çekiciydi. Hem renk hem de dinamik aralıktan yoksun bir görüntü bırakabiliyor.

Kamera, sensöre daha fazla ışık vermesi gereken geniş bir diyaframa sahip olsa da, gece çekimleri hiç iyi değildi. Çekilen karelerde gürültü büyük bir sorun haline geliyor. OIS eksikliği de düşük ışıkta ve 4K video yakalamaya çalışıldığında fark edilir hale geliyor.

Yeni bir telefon olmasına rağmen Moto Z2 Play, sınırlı kamera özelliklerine sahip. Yani yapabilecekleriniz kısıtlı. Z2 Play'de Pro mod var, ancak işlevsellik bakımından fazla bir şey katmıyor.

Cihazın önündeki 5 megapiksel kamera gayet iyi, yanındaki gerçek flaş özel bir şey sunmuyor. Ön flaş çok sert olmadan yüzünüzü aydınlatmak için iyi bir performans sergilerken, arka planda kullanmayarak daha iyi olabileceğiniz ayrıntıları da açığa çıkarıyor.

Genel olarak, kamera performansı ne yazık ki pahalı amiral gemileri ile rekabet edecek düzeyde değil ancak yeterli. Kameralar sosyal medyada paylaşmak için de oldukça iyi kareler yakalıyor.

Moto Z2 Play incelemesi (VİDEO)


SONUÇ

Moto Z2 Play, parlak 5.5 inç ekran ve uzun pil ömrü de dahil olmak üzere şu anda orta sınıf bir telefondan bekleyebileceğiniz en üst düzey özellikleri sunuyor. Modüler işlevsellik onu yenilikçi yapsa da Moto Mods’ların pahalı olması erişebilirliğin önüne geçiyor.

Ekstra modüler özellikler olmadan dahi Moto Z2 Play'i kullandığınızda hoşunuza gideceğini ve günlük görevleriniz için sizlere uygun performans sunacağını söyleyebilirim.

Z2 Play, belki de en önemli olan pil ömrü de dahil çoğu açıdan Z Play’den daha iyi. Ancak yoğun oyun oynayan biriyseniz bu telefon muhtemelen sizin için iyi bir telefon olmayabilir.

Akıllı telefon teknolojisinde bir sonraki büyük şeyi arıyorsanız, Moto Z2 Play sizin için uygun bir cihaz olabilir.

Modüler Motorola telefonlarının en ucuzu olarak, uygun bir orta-üst sınıf mobil cihaz arayanlar Moto Z2 Play’e göz atabilir.

Moto Z2 Play’in satış fiyatı 2299 TL.

ARTILARI

  • Metal yapı ve zarif tasarımı
  • Moto Mods’lar telefonun işlevselliğini arttırıyor
  • MicroSD kart yuvası
  • Su itici nano kaplama
  • Stok Android deneyimi
  • Pil ömrü
  • Hızlı parmak izi sensörü

EKSİLERİ

  • Moto Mod’lar hala pahalı
  • Zayıf grafik gücü
  • Sınırlı kamera özellikleri
  • Arkadaki çıkıntılı kamera çoğu kişi tarafından sevilmeyebilir