Siyaset MSB'de kritik toplantı... ‘Türkiye’nin hak ve menfaatleri korunacak’

MSB'de kritik toplantı... ‘Türkiye’nin hak ve menfaatleri korunacak’

25.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi dün bakanlıkta düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

MSBde kritik toplantı... ‘Türkiye’nin hak ve menfaatleri korunacak’

Sabah saatlerinde başlayan toplantıda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, Dışişleri Bakan yardımcıları Sedat Önal ve Yavuz Selim Kıran da yer aldı. Toplantının ardından MSB’den yapılan yazılı açıklamada, “Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler ile Suriye’de tesis edilmesi planlanan güvenli bölge başta olmak üzere bölgesel güvenlik ve dış ilişkiler konularının ele alındığı söz konusu toplantıda Türkiye’nin hak ve menfaatlerinin korunması konusundaki kararlılık vurgulandı” denildi. Toplantının ana gündem maddesini Suriye’deki gelişmeler, Fırat’ın doğusuna yönelik olası askeri operasyon ve S-400, F-35 tartışmaları oluşturdu. İki bakan da, ABD’li ve Rus mevkidaşlarıyla yaptıkları görüşmelerden edindikleri izlenimleri aktardı. Komutanlar ise sahadaki son durumu değerlendirdi. Güney sınırlarında herhangi bir terör koridoruna izin vermeyeceğini vurgulayan Türkiye, terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye’nin kuzeyini boşaltması gerektiğini, ABD’li ve Rus muhataplarına iletti. Sınırdan 30-40 km derinlikte bir güvenli bölgenin oluşturulması ve bu bölgenin kontrolünün Türkiye tarafından sağlanmasını isteyen Ankara, görüşmelerini hep diplomatik hem de askeri düzeyde sürdürüyor.

Haberin Devamı

Diplomatik kanalların tıkanması veya verilen sözlerin tutulmaması durumunda askeri seçeneği masada tutan Ankara, bu toplantıda Fırat’ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik olası operasyonu da masaya yatırdı. Sınırda olası operasyon için tüm hazırlıklarını tamamlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, geçtiğimiz aylarda, olası harekatın sevk ve idaresinin gerçekleştirileceği İleri Müşterek Harekat Merkezi’ni Şanlıurfa’da faaliyete almıştı. Bu kapsamda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve kuvvet komutanları sahadaki son gelişmelerle ilgili toplantıya katılanlara bilgi verdi.

S-400 ve F-35

Toplantının en önemli konu başlıklarından biri F-35 tartışmalarıydı. Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 sistemini gerekçe gösteren ABD, F-35’ler konusunda yaptırım uygulayabileceği sinyali vermişti. Bu çerçevede olası yaptırımlara karşı atılacak adımlar, kısa, orta ve uzun vadedeki planlar toplantıda kapsamlı şekilde değerlendirildi. Toplantıda F-35’lerin teslim süreci, S-400’lerin gelişi ve konuşlandırılacağı bölgeler ve ABD’den yapılan son Patriot teklifinin ele alındığı değerlendiriliyor.