Muş MŞÜ’DE ANAYASA PANELİ

MŞÜ’DE ANAYASA PANELİ

22.10.2014 - 17:54 | Son Güncellenme:

.

MŞÜ’DE ANAYASA PANELİ

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) tarafından yeni anayasa hazırlaması sürecine ilgiyi arttırmak için Muş Alparslan Üniversitesi’nde (MŞÜ) ‘Anayasa’ paneli düzenlendi.
TESEV tarafından MŞÜ’de demokratikleşme programı kapsamında yeni anayasa konulu panel düzenledi. Prof. Dr. Sebahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılış konuşması yapan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, darbe anayasaları ile yönetilmenin utanç verici bir durum olduğunu söyledi. İnanç, “21’inci yüzyılda bu sorunu çözememiş Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşı olarak mahcubiyet duyuyorum. Halen bizler bir darbe anayasasıyla yönetiliyoruz. Mahcubiyet duyuyoruz, utanç duyuyoruz. Çok şey duyduk ama biz halen bu sorunu çözemedik. O nedenle bu duygular zannediyorum ki sizlerle birlikte paylaştığımız ortak duygulardır. Anayasa, toplumun bütün haklarını garanti altına alan garantör dediğimiz bir yapıdır. Kağıt üstünde belki bir metindir ama hayatımızın içinde hayatımızı yönlendiren, hayatımıza değer katan veya hayatı zindan eden bir metindir. Bu nedenle anayasa reformunu hepimiz önemsiyoruz. Tüm siyasi partiler tüm sivil toplum kuruluşları bu konuyu benimsediklerini her ortamda ifade ediyorlar. Ama ne hikmet ise, toplumdaki tüm paydaşların bu kadar önemsediği bir konu ancak çözümsüzlükle sonuçlanıyor. Bu reformu hazırlarken, biz nasıl bir yöntem önerdiğimizi ortaya koymamız gerekiyor. Yani yöntemimizde özne kim olmalı, özne bugüne kadar Ankara’da Türkiye için konuştuğumuzda 75 milyon adına konuşan, onlar için masaya oturan, kimi zaman mutabakat sağlayan, çoğu zaman kavga edip masayı terk eden insanların mutabakatı mı? Yoksa adına konuştuğumuz 75 milyon insanın tercihinin o masaya yansıması mıdır? Zannediyorum ki önemli bir kırılma noktası burada yaşanır” ifadelerini kullandı.
Anayasa sorununun çözülmesini istediklerini vurgulayan İnanç, “Biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Dolayısıyla öznemizi doğru seçip öznemizi doğru yönlendirmemiz gerekiyor. Hangi siyasal anlayış olursa olsun toplumda karşılığı olan anlayışın toplumsal çoğunlukta bu konuyu topluma götürüp kökten çözmesi gerekiyor. Dolaysıyla mevcut çalışmaların 4 yıl boyunca meclis çatısı altında boşa gittiği gibi maalesef çoğu zaman bizimde yaptığımız gayretlerin boşa gittiğine hep birlikte şahit oluyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de güvenlik ve özgürlük dengesinin bozulduğuna dikkat çeken İnanç, “O zaman dönüp sormak zorunda kalıyoruz, güvenlik mi? Özgürlük mü? İşte bu soru aslında bizi Anayasa’ya götürüyor. Buna bir sınır çizilmesi gerekiyor. Maalesef Türkiye’de bu denge bozulmuştur. Eğer bizim özgürlük dediğimiz husus güvenlikle engellenmiyorsa burada ciddi bir sıkıntı vardır. Dolayısıyla bu masaya yatırılması ve aslında özgürlüğün teminatı olan güvenlik konseptinin halkı koruyan reflekslerden bir adım ileriye geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Rektör İnanç’ın konuşmasının ardından panele geçildi.