İstanbul Mtm, Ekonomi Gazetecileri Derneği İçin Yaptığı Araştırmayı Açıkladı

Mtm, Ekonomi Gazetecileri Derneği İçin Yaptığı Araştırmayı Açıkladı

05.04.2017 - 14:29 | Son Güncellenme:

.

Mtm, Ekonomi Gazetecileri Derneği İçin Yaptığı Araştırmayı Açıkladı

Medya Takip Merkezi’nin raporuna göre, dolar kuru, ihracat ve vergi ay boyunca en fazla konuşulan konular oldular.
Medya Takip Merkezi (MTM), Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) için yaptığı araştırmada, Mart ayının ekonomi başlıkları belirledi. Türkiye’nin sandığa gitmesine sayılı günler kala referandum, siyasette olduğu kadar ekonomide de bekleyişi beraberinde getirdi. Sandıktan çıkacak sonucun ekonomiye olan etkisinin nasıl olacağına yönelik sorulara açıklık getiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ’Türkiye için karamsar olmayın, büyük oranda zor günler geride kaldı’ sözleriyle piyasaları rahatlatacak açıklamalarda bulundu. MTM’nin raporuna göre, dolar kuru, ihracat ve vergi ay boyunca en fazla konuşulan konular oldular.
Dolar
Küresel siyasette yaşanan sıcak gelişmeler, ABD Merkez Bankasının (FED) faiz artış tahminleri ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi politikalarına ilişkin beklentilerinin netleşmemesi, dolar kuru üzerinde baskı oluşturmaya devam etti. Mart ayı raporuna göre dolar, 169 bin 214 haberde yer aldı.
İhracat
İhracat Mart ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19 artışla 13 milyar 616 milyon dolara ulaştı. Rapora göre, ihracat, 79 bin 285 haberle listenin ikinci sırasında yer aldı.
Enflasyon ve FED
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Mart ayında TÜFE giyim ve gıda öncülüğünde beklentilerin üzerinde artarak yüzde 1,02 artış kaydetti. Yıllık artış yüzde 11,29 ile yaklaşık 9 yılın zirvesine yükseldi. Bu hızlı yükseliş sonrası analistlerin Merkez Bankasından faiz artış beklentileri de arttı. Enflasyon 29 bin 193 haberle medyada yer alırken, FED ise 25 bin 567 habere konu oldu.
Zorunlu trafik sigortası
Hükümet kanadından yapılan açıklamada, zorunlu trafik sigortası primlerinin fiyatlarının düşmemesi nedeniyle tavan fiyat uygulanması kararı aldıklarını, yapılacak uygulama ile trafik sigorta primlerinde ortalama yüzde 30’luk indirim sağlanacağı belirtildi.
"Türkiye için en kötüsü geride kaldı"
İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen ’Borsa Söyleşileri’ programına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel kriz ve Avrupa borç krizinin Türkiye’nin pazarını etkilemesinin yanı sıra içeride ve dışarıda yaşanan birçok sorunla karşı karşıya kalarak büyük mücadele verdiğini belirtti. Türkiye’nin yaşanan şoklara karşı büyük direnç gösterdiğini de ekleyen Şimşek, ’’Türkiye ile ilgili kötümser olmayın evet zor dönem ama büyük oranda geride kaldı’’ şeklinde konuştu.
Referandumun ekonomiye olacak etkisinin yanı sıra Avrupa ile ilişkileri de nasıl etkileyeceğine değinen Mehmet Şimşek, sonuç evet de çıksa hayır da çıksa Türkiye, Avrupa Birliği ile karşılıklı çıkarlara dayalı güçlü ilişkilerini devam ettireceğini açıkladı.
Mart ayı verilerine göre, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi 24 bin 119 haberle listenin zirvesinde yer aldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 11 bin 835 haberle ikinci sırada yer bulurken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise 9 bin 410 haberle üçüncü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise 7 bin 453 haberle dördüncü sırada yer aldılar.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, STK Başkanları listesinin birinci ismi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 3 bin 204 haberle STK Başkanları listesinin zirvesinde yer aldı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2 bin 522 haberle ikinci, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise 2 bin 514 haberle üçüncü sırada bulundular. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, bin 921 haberle dördüncü, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bin 730 haberle beşinci sırada yer aldı.
KOSGEB, Mart ayında da STK listesinin zirvesinde yer aldı
KOSGEB, 18 bin 286 haberle listenin zirvesinde yer aldı.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 13 bin 590 haberle ikinci, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 11 bin 86 haberle listenin üçüncü sırada yer aldı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 8 bin 927 dördüncü olurken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 4 bin 941 haberle beşinci sırada yer aldı.