Gündem Mucit kızlar şirket sahibi oldu

Mucit kızlar şirket sahibi oldu

14.07.2015 - 11:36 | Son Güncellenme:

Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Fatma Rüveyda Özceylan ve Elif Göksügür, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam’la rüzgar türbinlerinde bir ilk olacak yerli teknoloji geliştirdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da şirket kurmaları için destekledi. Mucit kızlar mezun olmadan firma sahibi oldu.

Mucit kızlar şirket sahibi oldu

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde yerli teknoloji çalışmalarına bu kez 2 kız öğrenci damga vurdu. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Fatma Rüveyda Özceylan ve Elif Göksügür, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam’la önemli bir yeniliğe imza attı.
Fatma ve Elif, ülkemizde de giderek yaygınlaşan rüzgar türbinlerindeki sensörler için yüzde 100 yerli teknoloji geliştirdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da buluşlarını şirket kurarak yenilenebilir enerji sektörüne kazandırmaları amacıyla Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında onları destekledi. Mucit kızlar bunun üzerine daha üniversiteden mezun olmadan firma sahibi oldu ve Yrd. Doç. Dr. Bayam ile beraber çalışmalara başladı.
Fatma Rüveyda Özceylan ve Elif Göksügür, bir ilk olacak Türk malı rüzgar sensörünün birkaç yıl içinde kullanıma hazır hale geleceğini söyledi, "Ülkemizi bu alanda teknoloji ithal eder durumdan, teknoloji ihraç eder duruma taşıyacağımız için çok mutluyuz. Bu projenin ortaya çıkmasında bize her türlü katkıyı sağlayan üniversitemiz ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ne kadar teşekkür etsek az" dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA’YA SATILACAK
Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam da yeni teknolojinin aynı zamanda rüzgar türbini kurulum maliyetlerini aşağıya çekeceğini açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Bayam şu bilgileri verdi: "Rüzgardan elektrik elde edilmesini sağlayan türbinlerde rüzgarın yönünü ve şiddetini sensörler belirliyor.
Mevcut santrallerdeki bu sistemler ses dalgalarıyla çalışıyor ve yüksek bedellerle yurtdışından ithal ediliyor. Öğrencilerimizle birlikte geliştirdiğimiz yeni teknoloji ise mevcut sensörlerden tamamen farklı bir yöntemle çalışacak, bu yönüyle bir ilk olacak. Rüzgar sensörlerinin maliyetini aşağıya çekecek milli teknolojinin yenilenebilir enerji yatırımlarına önem veren Avrupa Birliği ülkeleri ile Ortadoğu’dan yoğun talep göreceğini tahmin ediyoruz."