Mucizelere inanmalı mıyız?

İnsanları hayran bırakan, tabiatüstü sayılan olaylar olabilir hayatta. İmkansız denilen olduğunda da bir mucize oldu, gerçek oldu deriz. Peki sağlık haberlerinde her gün gördüğümüz mucizelere inanmalı mıyız? Sosyal medyada dolaşırken ne kadar çok sağlık ile ilgili yazılarla karşılaşıyoruz değil mi? Bazı sağlık haberlerinde mucize tedaviler, her derde deva bitkilerden söz ediliyor. Peki, bunlar doğru mu?

Mucize kelimesi geçen haberleri okurken çok dikkat etmelisiniz. Özellikle haberde “mucize” kelimesi geçiyorsa durup bir düşünmelisiniz! Her derde deva diye başlayan tedavi her ne ise, ona da “Acaba mı?” diye yaklaşmak gerekir. Sağlımızdan olmamak için okuduklarımızı, sorgulayıp, şüphe süzgecinden geçirmeliyiz. Sonrasında “Hayatımızda uygulayabilir miyiz?” diye düşünebiliriz. Eğer bu tür haberlere bu şekilde yaklaşmazsak kaybedeceğimiz şey sağlığımız, belki de hayatımız olacak.

Haberin Devamı

Haber Şüphe Süzgecini Kullanmaya Ne Dersiniz?

Mucize haberlerinden sonra hayatımızda neler değişiyor? Uygulayıp sağlığından olanların sorumluluğu kime ait olacak? Üzücü olaylarla karşılaşmamak adına önlem almak en doğrusu aslında. İşte her haberde izlenecek yol haritası:

Haberlerde yer alan “uzman” unvanını taşıyan kişi gerçekten o alanda mı uzman?

Her konuda konuşan sözde uzmanlardan uzak durun!

Medya kuruluşlarının ve gazetecilerin yanlış ve etik dışı tutumlarına dikkat edin! Geri bildirimde bulunun!

Önerilen tedavi gerçekten size uygun mu? Doktorunuza danışmadan denemeyin!

Her haberi okumayın, siz tıklamaz ve tepkinizi koyarsanız o alanda bir adım atmış olursunuz!

Sağlık Haberlerinde Mucize Tedaviler

Bu konuda yapılan bir çalışmadan alıntı yapmak istiyorum. “Sağlık Haberlerinde “Mucize Tedavi”ler” başlıklı bir makale var. Makalede elde edilen verilerde konunun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Sonuç bölümünden bir iki cümle aktarıyorum: “Çalışmadan elde edilen veriler, basın ahlak ilkelerinin “umut verme, özellikle de mucizevî tedaviden bahsetme” ifadesi ile çelişir nitelikte bulunmuştur. Bu çerçevede özellikle de kaynağı belirsiz yazılara dikkat edilmesi, köşe yazarlarının ve muhabirlerin de “mucize” kavramının kullanımında daha özenli davranmaları gerektiği ortaya çıkmıştır.” Basın mensuplarına düşen görevlerin olduğu ortada, sağlık okuryazarlığı açısından herkese düşen bazı önemli noktalarda da iş hepimize düşüyor.

Haberin Devamı

Hayatımızdaki Değişim İçin Bir Adım da Siz Atın!

Sağlıklı sağlık haberleri okumak, bu tür haberlerin size yol göstermesini istiyorsanız seçim sizin. Her haberi okumayın, seçici olun hayatınızdaki her şeyde olduğu gibi… Sağlıklı günler dilerim.

www.esraoz.com

https://twitter.com/fesraoz

https://instagram.com/fesraoz/

*KAYA, Asuman, Erkan Yüksel, Pelin Öğüt(2011); "Sağlık Haberlerinde Mucize Tedaviler" Selçuk İletişim Dergisi, cilt:7, sayı:1, ss:49-64