Ekonomi Müdahale doğru, Türkiye dijital kumarhane olacaktı

Müdahale doğru, Türkiye dijital kumarhane olacaktı

24.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Foreks piyasasına ilişkin atılan adımlardan geri dönüşün söz konusu olmadığını belirterek, “Foreks piyasasında bir kumar mantığı hayata geçmeye başlamıştı önlem almasaydık Türkiye dijital bir kumarhaneye dönecekti. Küçük yatırımcıların tamamı kaybediyordu. Tüm oyuncuların kaybetme oranı da yüzde 80’in üzerinde. Küçüklerde bu oran yüzde 100’e yakın” dedi.

Müdahale doğru, Türkiye  dijital kumarhane olacaktı

Canikli, “Foreks düzenlemesi öncesi kaldıraçlı işlem hacmi günlük 16-17 milyar dolara çıkmıştı; şimdi 2 milyar dolara düştü” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sermaye dışarı gitmez’

Kur dalgalandığında forekste tahribatların arttığının altını çizen Canikli, “Diyelim ki beklentiler dövizin yükselmesi yönünde, bütün oyuncular oraya doğru hareket ediyor ve döviz talep ediyorlar. Bu döviz talebi reel değil oyun için talep ediliyor, dolayısıyla dolardaki talebi daha fazla artırıyor. Ters yönde bir hareket söz konusu olduğunda da bu sefer aşırı düşmesi için inanılmaz bir şekilde baskı unsuru olarak kullanılabiliyor. Spekülatif ataklarda kullanılabilecek bir platform olarak ortaya çıktı” dedi.

Canikli, şöyle devam etti: “Düzenlemeden sonra günlük işlem hacmi 2 milyar dolara düştü. Biz o tedbiri almış olmasaydık, yaklaşık günlük 15 milyar dolarlık işlem hacminde on binlerce insanın milyonlarca dolar kaybı meydana gelecekti. Bunu engelledik. Özellikle kaldıraç oranlarının bu yüksekliği nedeniyle tahrip edici boyutu insanlar üzerinde çığ etkisi gibi yıkıcı. ‘Sermaye yurt dışına gider’ deniyor, hayır, böyle bir tehlike şu anda yok onunla ilgili de tedbirleri alıyoruz, yakında gerekli düzenlemeleri yapacağız. Zaten var mevzuatımızda, SPK’nın iznini almayan bu tip platformlara erişim yapılamaz ya da orada yatırım yapılamaz, yasak bu. Dolayısıyla o yasağın etkin bir şekilde kullanılmasına ilişkin de gereken tedbirleri alıyoruz.”

Haberin Devamı

‘Notçuların barutu bitti’

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, son 3-4 aydan beri özellikle para ve sermaye piyasalarına yönelik ciddi bir atakla karşı karşıya kalındığını belirterek, “Bu saldırıların ortadan kaldırılmasında, defedilmesinde, özellikle adım adım, çoğunu piyasa bilmiyor, çok ince ayarlarla hayata geçirilen kararlar son derece önemlidir. Türkiye, bundan sonra da kesinlikle spekülatif atak noktasında, buna benzer geçmişte sıkıntı yaşadığı ataklarla karşı karşıya kalmayacaktır.” dedi.
Bu saldırılara uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarının da dahil olduğuna işaret eden Canikli, “Derecelendirme kuruluşları artık Türkiye’ye yönelik bütün mermilerini tükettiler. Son barutlarını da kullandılar. İtibarları da kalmadı. Fitch’in not indiriminden sonra çok yüksek seviyede dolar fiyatı bekliyorlardı. Tam tersi oldu, o hafta içerisinde TL yüzde 5 değer kazandı. O tarihten bugüne kadar da TL yüzde 9 değer kazandı. Kredibiliteleri de kalmadı. Piyasa nezdinde, derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik değerlendirmelerin rasyonel olmadığı algısı çok net bir şekilde var” diye konuştu.