Muğla Muğla'da Ahilik Haftası Etkinliği

Muğla'da Ahilik Haftası Etkinliği

18.09.2018 - 16:39 | Son Güncellenme:

.

Muğlada Ahilik Haftası Etkinliği

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Menteşe ilçesinde Ahilik Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Haberin Devamı

Menteşe ilçesindeki Kurşunlu Meydanı'nda Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğindeki törende, meslek ustaları tarafından berberlik, ayakkabı tamirciliği, terzilik, süpürge yapımı ve yorgan dikimi gibi geleneksel mesleklerin gösterisi yapıldı.

Törende konuşan Muğla Vali Vekili Fethi Özdemir, ahilik kültürünün yaşatılmasının önemine vurgu yaptı.

Özdemir, ahiliğin ticareti ahlak ile buluşturan bir hayat düsturu olduğunu ve ahiliğin milli şuuru ve gücünü dayanışmasından alan yapısı ile dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesi olduğunu belirtti.

Ahiliğin aynı toplumda bulunan insanları kaynaştıran, yaklaştıran ve dost edindiren bir olgu olduğu ifade eden Özdemir, "Ahilik kültürünü ve bu değerleri önemsememiz, yaşamamız ve yaşatmamız lazımdır. Milli birlik ve beraberliğimizin her zaman en büyük teminatlarından birisi olan ahilik kültürü, ticareti düzenleyen ve bu alanlarda faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlar için önemli bir rehber niteliğindedir." dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ise ahilik kültürünün yaklaşık 900 yıldır Türk sanat ve meslek hayatına yön verdiğini kaydetti.

Ahilik kültürünün dünyadaki ilk meslek örgütü olduğuna işaret eden Gökcan, "Tüm dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sistemi, esnaf sistemi 900 yıl önce bizim attığımız ahilik sisteminin kopyasıdır. Şimdilerde yabancıların bizlere öğretmeye kalktığı iş ahlakı, meslek standartları, mesleki eğitim, sınai mülkiyet hakları gibi kavramları, dünyaya öğreten, bu topraklarda doğan ahilik kültürüdür.” diye konuştu.

Törende, Vali Vekili Fethi Özdemir, yılın ahisi seçilen kuaför Özcan Dayan’a ahilik kaftanı giydirerek plaket verdi.

Programda, mehter takımı konseri, meslek gösterileri, halk oyunları gösterilerinin ardından vatandaşlara ahilik pilavı ikram edildi.

Törene, Vali Vekili Fethi Özdemir’in yanı sıra AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Gökcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Cumhur Çoban, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Menteşe Belediye Başkanı Vekili Leyla Ersöz, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu başkanları ve vatandaşlar katıldı.