Muğla Muğla'da "Çıntar" Festivali

Muğla'da "Çıntar" Festivali

30.11.2017 - 16:49 | Son Güncellenme:

Menteşe ilçesinde yoğun ilgi gören festivalde, katılımcılara közde pişirilen ve pidesi yapılan "çıntar" ikram edildi Belediye Başkanı Gümüş: "Çıntar, bölge halkımız tarafından da sevilerek tüketilen bir mantar türü. Kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız, ormanlık alandan topladıkları çıntarları satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor"

Muğlada Çıntar Festivali

MUĞLA (AA) - Ege Bölgesi'nde ormanlık alanlarda doğal ortamda yetişen mantar türlerinden "çıntar" için Muğla'nın Menteşe ilçesinde festival düzenlendi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, çıntarın Muğla mutfağında sık kullanıldığını söyledi.

Muğla'da ilk kez çıntar festivali yapıldığını belirten Gürün, "Yemekleriyle, çeşitli kullanım şekilleriyle de tanıtıp çıntarın daha çok tüketilmesini, köylümüzün daha çok gelir elde etmesini sağlamaya çalışacağız." dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de festivali geleneksel hale getireceklerini ifade etti.

Vatandaşların özellikle kasım ve aralıkta çıntara rağbet gösterdiğini vurgulayan Gümüş, şunları kaydetti:

"Çıntar, bölge halkımız tarafından da sevilerek tüketilen bir mantar türü. Kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız, ormanlık alandan topladıkları çıntarları satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Menteşe'mizin güzelliklerinden birisi olan bu nimeti Muğla halkı çok iyi biliyor ama dışarıdan gelenler 'mantar' deyince biraz tereddütle yaklaşıyor. Biz de belediye olarak, çıntarı tanıtmak, ekonomik girdisini artırmak amacıyla festival düzenledik."

Haberin Devamı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Allı da bu mantarın başka bölgelerde "melki", "kanlıca" ve "kilmik" gibi isimlerle anıldığını söyledi.

Çıntarın çok lezzetli bir mantar türü olduğunu anlatan Allı, "Çıntara benzeyen zehirli mantarlar Muğla pazarında satılmıyor. Bu anlamda rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ama doğadan mantarları toplarken dikkat etmek gerekiyor." diye konuştu.

Daha sonra Gürün ile Gümüş, mangalda pişirdikleri çıntarları vatandaşlara dağıttı. Pidesi yapılan, közde pişirilen çıntarları almak isteyen vatandaşlar, yoğunluğa neden oldu.