Ege Muğla ve Aydın’dan ‘bal’ akıyor!

Muğla ve Aydın’dan ‘bal’ akıyor!

30.05.2017 - 04:39 | Son Güncellenme:

Bal üretiminde Çin’in ardından dünya ikincisi olan Türkiye’de, Ordu ve Adana’yla birlikte Muğla ve Aydın öne çıkıyor. Muğla, 15 bin 875 ton üretimle ikinci, Aydın ise 3 bin 958 tonla dördüncü sırada yer alıyor

Muğla ve Aydın’dan ‘bal’ akıyor

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 29 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, arıcılığın Türkiye’de dev bir sektör haline geldiğini ve Türkiye’nin Çin’in ardından bal üretiminde dünyada ikinci sırada olduğunu söyledi. Bayraktar, “Üretimde ikinci olduğumuz balın ihraç pazarından yüzde 1.1 pay alabiliyoruz. Bunu kabul edilemez” dedi.

Haberin Devamı

İlk sıra Ordu’nun

Bayraktar, iller arasında bal üretiminde ilk sırayı 16 bin 278 tonla Ordu’nun aldığını, Muğla’nın 15 bin 875 tonla ikinci, Adana’nın 9 bin 477 tonla üçüncü, Aydın’ın da 3 bin 958 tonla dördüncü, Mersin’in de 3 bin 252 tonla beşinci sırada bulunduğunu vurguladı. Bayraktar, bal arılarının bitkiden bitkiye konarak yaptığı tozlaşma ile ekosistemin devamlılığını sağladığına dikkat çekerek arılar olmadan ekosistemin olamayacağını belirtti.

‘Göçü engeller’

Bayraktar, Türkiye’de arıcılığın, çok fazla sermayeye, tarım arazisine gerek duymadan yapılabilecek, genç çiftçilerle kadın çiftçilerimizin yanı sıra, köylerimizde kalan yaşlı nüfusun da uğraşı alanı olabilecek bir faaliyet alanı olduğunu kaydetti. Bayraktar, arıcılığın önlenemeyen kırsaldan kente göçü önleyecek faaliyetler içinde olduğunu dile getirerek arıcılığa yapılan yatırım tutarının düşük olması ve yatırım için gerekli tüm ekipmanın yurt içinden karşılanabilmesinin avantaj olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bayraktar: Destek şart

Şemsi Bayraktar, “Arıcılar, modern arıcılık konusunda eğitilmeli, yeni arıcılığa başlayanlar için kurslar açılmalı, genç çiftçiler desteklenmeye devam edilmeli” diye konuştu. Bayraktar, organik bal üretiminin artırılması için üreticiye verilen desteklerin de artarak devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.