Siyaset Muhafelet ittifakı netleşiyor! ‘Millet İttifakı’ndan güçlü Meclis vaadi

Muhafelet ittifakı netleşiyor! ‘Millet İttifakı’ndan güçlü Meclis vaadi

03.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Muhalefetin, Cumhur İttifakı karşısında kurduğu dörtlü ittifaka ilişkin ayrıntılar netleşmeye başladı. Uzun süredir yürütülen ittifak görüşmeleri sonucu önceki gece mutabakat sağlanmış ve CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasında seçim ittifakı kurulması konusunda uzlaşmaya varılmıştı. İttifakın ayrıntılarının netleştirilmesine yönelik görüşmeler dün de devam etti.

Muhafelet ittifakı netleşiyor ‘Millet İttifakı’ndan güçlü Meclis vaadi

İYİ Parti heyeti dün Demokrat Parti, Saadet Partisi ve CHP’yi ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile bir araya geldiği öğrenildi.Görüşmelerde Demokrat Parti’nin ittifakın içinde nasıl yer alacağı konusunda da fikir alışverişinde bulunuldu. Demokrat Parti’nin oy pusulasındaki ittifak kutucuğunda parti olarak yer almasının değerlendirildiği ancak Genel Başkan Gültekin Uysal ile birkaç partilinin İYİ Parti listelerinden milletvekili adayı olması üzerinde durulduğu kaydedildi. Akşener’in bugün de Uysal ile görüşeceği bildirildi. İttifakın ismi konusunda da birkaç seçeneğin genel başkanlara sunulduğu, pusuladaki Cumhur İttifakı karşısına, “Millet İttifakı” ismiyle çıkılması ihtimalinin güçlendiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Tek sayfalık protokol

Alınan bilgilere göre dün gece saatlerine kadar üzerinde çalışılan ittifak protokolü tek sayfa olarak planlandı. Dört partinin genel başkanının imzasını taşıyan protokolün giriş kısmında uzlaşma gerekçelerine yönelik bilgi verildi. Protokolde, “kuvvetler ayrılığı”, “güçlü parlamento”, “demokrasi” ve “toplumsal barış” vurgusunun yapıldığı belirtildi. Protokolde, partilerin birbirinden farklı olan siyasi görüşlerini muhafaza ederek bir ittifakta bir araya geldiğinin de altının çizileceği öğrenildi. İttifaka ilişkin resmi açıklamanın hafta sonu yapılmasının değerlendirildiği ancak net tarihin henüz belirlenemediği bildirildi. Ortak açıklamada, protokolün yanı sıra bir deklarasyonun da okunacağı öğrenildi. Deklarasyonda, “OHAL’in kaldırılması, kuvvetler ayrılığının tesis edilmesi, güçlü parlamentonun oluşturulması ile demokrasi ve özgürlükler” konularına vurgu yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Farklı kesimlere adaylık teklifi

CHP’nin milletvekili adaylığı konusunda 16 Nisan referandumundaki “hayır” bileşenlerinin önde gelenleri ve Adalet Yürüyüşü’ne destek veren bazı isimlere teklif götüreceği belirtiliyor. Bu çerçevede, Alper Taş, İbrahim Kaboğlu, Murat Sevinç, Ahmet Şık, Levent Üzümcü gibi isimlere adaylık teklif edileceği kaydediliyor.