Siyaset Muhakkak en ağır cezayı alacaklar

Muhakkak en ağır cezayı alacaklar

02.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan adli yıl açılışında Cumhurbaşkanı ayakta alkışlandı. Konuşmasının büyük bölümünü terör, darbe girişimi ve FETÖ’ye ayıran Yargıtay Başkanı Cirit, “Yeni anayasa için bizim de görüşümüzü alın” talebinde bulundu

Muhakkak en ağır  cezayı alacaklar

2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni ilklere sahne oldu. Tören, ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlendi. Cumhurbaşkanlarının adli yıl açılış törenlerinde konuşmama geleneğine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir konuşma yaparak ilke imza attı. Üç yüksek yargıcın başörtüsü ile katıldığı törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu gelmedi. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Devletimize ve milletimize karşı darbe girişiminde bulundukları adil yargılamalar sonucunda sabit görülenlerin en ağır cezaları alacakları muhakkaktır” dedi.

Haberin Devamı

İlk kez Beştepe’deki Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen adli yıl açılış töreninde Yargıtay Başkanı Cirit, 22 sayfalık konuşmasının büyük bir bölümünü, terör, 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ’ye ayırdı. 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra toplumun sergilediği birlik ve beraberliğin, geleceğe yönelik inanç ve güveni pekiştirdiğini belirten Cirit, “Bu bir darbe değil, Türkiye’nin bölünmesini, yok edilmesini, Afrika ve Ortadoğu’nun bazı küçük devletlerinde örnekleri görüldüğü üzere her gün onlarca kişinin öldüğü bir can pazarına dönüştürülmesini amaçlayan bir saldırıdır. İçerden veya dışarıdan hangi kaynaktan gelirse gelsin bu hain örgütün tüm destekçilerini etkisiz hale getiremezsek, gelecekte de benzer saldırılarla yüzleşmek zorunda kalabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Hakkında suç isnadı olan herkes gibi FETÖ/PDY terör örgütü üyelerinin de adil, tarafsız ve bağımsız mahkemelerce iç hukuk ve uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanması gerektiğini vurgulayan Cirit, “Devletimize ve milletimize karşı darbe girişiminde bulundukları adil yargılamalar sonucunda sabit görülenlerin en ağır cezaları da alacakları muhakkaktır” diye devam etti.

‘Görüşümüzü alın’

Hukuk devletinde hukukun üstünlüğünün ancak kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak uygulanmasıyla gerçekleşeceğini belirten Cirit, “Son günlerde kamuoyuna yansıdığı üzere, devleti ve toplumu derinden etkileme potansiyeli taşıyan ve özellikle yargı alanında yapılması düşünülen anayasal ve yasal değişiklikler hakkında, bu değişikliklerden en çok etkilenecek kurumlardan biri olan Yargıtay’ın da görüşünün alınmasının, çok faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Cemaat eleştirisi

Cirit, cemaat yapılanmalarını da eleştirerek, şunları söyledi:

“Her türlü cemaat, cemiyet çıkarının toplum çıkarının yerine ikame edilmesi, hukukun bireysel veya grupsal ihtiraslara feda edilmesi, tarihten bugüne kadar hiçbir medeni hukuk düzeninin hoş görmediği bir anlayıştır. Böyle bir anlayışı koruyacak ya da savunacak bir hukuk ilkesi ya da kuralı bulunmamaktadır. Herkesçe bilinmelidir ki, adalet arayanın elleri temiz olmalıdır. İradelerini ipotek altına aldıran hakimlerin yetkilerini belli odakların amaçları doğrultusunda ve hukuksal kılıflar altında bir silah gibi kullanılmasının yanlışlığını anlamak veya anlatmak için kural aramaya ya da hukukçu olmaya da gerek yoktur. Böyle bir anlayışın, toplumsal barış ve hukuk düzenine yönelik oluşturduğu tehdidin boyutlarını anlamak için biraz mantık, biraz vicdan, biraz da ahlak sahibi olmak yeterlidir.”

Haberin Devamı

Yüksek güvenlikli açılış

- Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve beraberindeki Yargıtay üyelerinden oluşan heyet, yeni adli yılın açılışı dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret etti. Cirit Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Hain darbe girişimine katkı veren, zemin hazırlayan ve bizzat uygulamaya koyan kişilere karşı Türk yargısı ve Yargıtayı’nın adaletten ayrılmadan dimdik durarak vermiş olduğu mücadelemizin süreceğinden kuşkunuz olmasın” diye yazdı.

- Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 10.00’da başlayan tören için davetliler saat 09.00-09.15 sıralarında Beştepe’ye geldi. Yüksek yargı üyeleri yerleşkedeki değişik kapılardaki x-ray cihazlarından geçerek merkeze giriş yaptı.

Haberin Devamı

- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ilk kez yapılan adli yıl açılışını gazete ve televizyonların yüksek yargı muhabirleri de ilk kez izledi. Basın mensupları 1 nolu kapıdaki x-ray cihazlarından aranarak girdi. Bazı basın mensuplarının x-ray cihazından geçerken ayakkabılarını çıkardığı görüldü.

- Millet Kongre ve Kültür Merkezi çevresindeki yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Merkezin her iki çatısında, tam teçhizatlı özel harekât polisleri görev yaparken, çevrede de yoğun güvelik önlemi alındığı görüldü.

Sadece Bahçeli vardı

- Törene; TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, yüksek yargı organlarının başkanları, kabine üyeleri, milletvekilleri ve yüksek yargı organlarının temsilcileri ile uluslararası davetliler katıldı. Muhalefetten törene gelen tek isim MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

Haberin Devamı

- Törende daha sonra Yargıtay’ın kuruluşunun 148. yılı dolayısıyla hazırlanan, “Kuruluşundan Bugüne Yargıtayımız” adlı tanıtım filmi gösterimi yapıldı. Programda ayrıca, Yargıtay’ın, Ankara’nın Çankaya ilçesi Ahlatlıbel mahallesinde yapılması planlanan yeni hizmet binası ilk kez tanıtıldı.