Siyaset Muhalefetle görüşün

Muhalefetle görüşün

19.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çocuk yaşta kızlarla evlendikleri için tutuklananların tahliyesini sağlayacak önerge CHP ve MHP’nin itirazına rağmen Genel Kurul’dan geçti. Yaşanan tartışmaların ardından Başbakan Yıldırım, Ak Parti Grubu’na önergeyi muhalefetle görüşmeleri için talimatını verdi

Muhalefetle görüşün

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen “cinsel istismar suçunda, mağdur ile failin evlenmesi halinde, fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine” imkan sağlayacak Ak Parti önergesi tartışma yarattı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 16 Kasım 2016’ya kadar işlenen suçları kapsayan düzenlemeyle çocuk yaşta kızlarla evlendikleri için cezaevinde bulunan 3-4 bin arasında kişinin tahliye edileceğini açıklarken, “Biz tecavüz edenlerin, tecavüz ettikleri ile evlenmesini öngören teklife ‘evet’ demiyoruz. Bu ülkemizde yaşanan bir sorunu çözmeye dönüktür. Yoksa küçük yaşta evlilikleri teşvik etmeye dönük bir adım atmıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

CHP ve MHP yöneticileri, “tecavüzcülerin affedildiğini” belirterek, düzenlemeye tepki gösterdi.

Muhalefetle görüşün

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti grubuna, tartışmalara neden olan cinsel istismar düzenlemesi konusunda, muhalefet partileri ile görüşülmesi talimatı verdi.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece çocuğa cinsel istismar, vücut dokunulmazlığı, patlayıcı madde bulundurma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarında cezaların alt sınırı artıran 49 maddelik tasarının görüşmelerini CHP, MHP ve Ak Parti uzlaşıyla kısa sürede tamamladı. Ancak CHP ve MHP, Ak Parti’nin geçici 1. maddeye yeni fıkra eklenmesine ilişkin önergesi gelince büyük tepki gösterdi. Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile AK Partili vekiller Ramazan Can, Halis Dalkılıç, İlyas Şeker, Hacı Bayram Türkoğlu, Mücahit Durmuşoğlu’nun imzasını taşıyan önergede şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

16 Kasım sınırlaması

“Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda, CMK’nın 231’inci maddesindeki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Zamanaşımı süresi içinde evliliğin, failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkındaki hüküm açıklanır veya cezanın infazına devam olunur. Bu fıkra uyarınca fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine karar verilmesi durumunda, suça azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazın ortadan kaldırılmasına karar verilir.”

‘3-4 bin kişi var’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önergenin yaşanan çok ciddi bir sorunu çözmek maksadıyla verildiğini belirterek şunları söyledi:

“Şu anda cezaevlerinde pek çok kişi var, bu yönde tutuklanmış ve hüküm giymiş. Düğün yapılmış, dernek yapılmış, gelmişler, hediyeleri takmışlar, resmen evlenmişler; medeni kanun anlamında değil, yani halk arasında kabul şeklinde söyleyelim. Savcı düğününe gelmiş. Biz tecavüz edenlerin tecavüz ettikleriyle evlenmesini öngören bir teklife, ‘evet’ demiyoruz. Yani bu tür evlilikler nedeniyle ortaya çıkan bir durum var. İleriye dönük uygulaması bunun kesinlikle olmayacak. Şu anda evlenmiş kadın, dışarıda mağdur; çocukları var, onlar ayrı mağdur. Bu yaşanan bir sorunu çözmeye dönüktür. Yoksa küçük yaşta evlilikleri teşvik etmeye dönük bir adım atmıyoruz. Türkiye genelinde yaklaşık 3-4 bin civarında içeride olan olduğunu değerlendiriyoruz.” Önerge oylamaya sunulurken CHP ve MHP sıralarından yoklama istendi. Elektronik cihazla yapılan yoklamada toplantı yeter sayısının var olduğu, tespit edildi. Önerge Ak Partili vekillerin oyuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

‘Detaylı bilgi verin’

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, dün akşam saatlerinde, Meclis’te önceki gece kabul edilen ve muhalefet partileri ile sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çeken, cinsel istismar suçunu işleyenlere mağdurla evlenmeleri halinde af getiren önergeye ilişkin dikkat çeken bir adım attı. Yıldırım, düzenleme konusunda muhalefet partileri ile görüşülmesi talimatı verdi. Ak Parti grup başkanvekillerine talimat veren Yıldırım, muhalefet partilerinin grup başkenvekilleri ile görüşülüp düzenlemenin anlatılması ve içeriğinin ne olduğuna dair detaylı bilgi verilmesini istedi. Yıldırım, dün cuma namazı çıkışında da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “Olay şudur; reşit olmayan yaşta evlenenler var. Bilmiyorlar, yasaları. Çocukları oluyor, baba hapse giriyor. Çocuklar anasıyla yalnız kalıyor. Bu şekilde 3 bin aile tespit edildi. Bir seferliğine bu mağduriyetin giderilmesi çalışmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

‘Tecavüze af değil’

Yıldırım, “Mağduriyetin giderilmesi için yapılan düzenlemeyi CHP, her şeyde olduğu gibi bir ucuz istismar aracı olarak kullanmaya kalktı ama her şey ortada. Bu bir tecavüze af değildir. Tecavüze en ağır cezayı Ak Parti getirdi.
2007’de 8 yıl, 2014’te de 16 yıl, tecavüz suçuyla ilgili ceza getirildi. Ama bu tecavüzle ilgili bir konu değil. Bundan böyle bu şekilde evlenmeler olursa hiçbir şekilde müsamaha edilmeyecek. Bir seferliğine mahsus olmak üzere 3 bin ailenin mağduriyeti gideriliyor. Bunun dışındakiler bildik CHP’nin çarpıtma, saptırmaya yönelik faaliyetlerinden ibaret” diye konuştu.