Dünya Muhaliflerden boykot tehdidi

Muhaliflerden boykot tehdidi

04.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kalıcı barış için yapılan girişimlere, bu kez de muhaliflerden itirazlar yükselmeye başladı. Suriye’deki muhalif gruplar, rejim yanlısı güçlerin ateşkes ihlalleri sürerse, Astana’daki barış görüşmelerine katılmayacak...

Muhaliflerden boykot tehdidi

Suriye’de Türkiye ve Rusya’nın öncülüğünde sağlanan ateşkesin, bazı ihlallere rağmen genel olarak sürdüğü haberleri gelirken, özellikle rejim tarafından yapılan ihlaller Kazakistan’da yapılması düşünülen barış görüşmelerini tehdit ediyor.
Silahlı muhalif gruplar, Suriye ordusu ve rejim yanlısı güçlerin ateşkes ihlallerinin sürmesi halinde, Astana’daki siyasi görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı. Pazartesi günü Suriyeli muhaliflerin yaptığı ortak açıklamada boykot kararına gerekçe olarak, “Rejim güçleri ve mütteffiklerin, saldırıları sürdürerek birçok kez büyük ihlallerde bulunması” gösterildi.
Ortak bildiride, “(Rejim) Ateşkese tamamen uyana kadar Astana müzakereleri ile ilgili yapılacak görüşmeleri ve istişareleri donduruyoruz. Rejimin ve onun destekçilerinin Suriye topraklarında daha fazla alanı kontrol etme ve bölgesel değişim istemesi, ateşkesin en önemli bendinin ihlali sayılır. Rejim, ateşkes imzalanmadan önceki şartlara uymazsa anlaşmanın bir hükmü kalmaz ve bittiği anlamına gelir” ifadelerine yer verildi.
Bir ay içinde
Bildiride ayrıca, Rusya’nın garantörü olduğu Esad rejimine ateşkes şartlarını uygulatamamasının, Moskova’nın rejim üzerindeki gücünü sorgulamaya yol açtığı ifade edildi. Bildiriye İslam ordusu, Şam Cephesi, Sukur eş-Şam, Birinci Sahil Tümeni, İzzet Ordusu, Özgür İdlib Ordusu, Nasır Ordusu, Sultan Murat Tümeni, Festakim, Feylek el-Rahman, Feylek eş-Şam, Cephe’t ehl-i Şam grupları imza attı.
Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde Suriye’de sağlanan ateşkes 29 Aralık gecesi yürürlüğe girmişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya’nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık’ta kabul etmişti.
Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlaması hedefleniyor. Ateşkes ülkenin genelinde başarıyla uygulansa da, özellikle Şam’ın dışındaki Barada bölgesinde Suriye ordusunun hava saldırıları devam ediyor. Hükümet güçlerinin Şam’a sağlanan su kaynaklarını barındıran Barada vadisini almak istediği ifade ediliyor. Bunun dışında Şam’ın dışındaki Doğu Guta bölgesinde de ateşkes ihlallerinin yaşandığı iddia ediliyor.