Edirne Muhteşem Selimiye'ye Muhteşem Proje

Muhteşem Selimiye'ye Muhteşem Proje

09.05.2017 - 15:53 | Son Güncellenme:

.

Muhteşem Selimiyeye Muhteşem Proje

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Selimiye Camii’nin çevresini değiştirecek, başta Edirne olmak üzere tüm Trakya’daki turizm potansiyelini arttıracak "Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesine" Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan onay geldi.
Finansal desteğin sağlanmasının hemen ardından başlayacak olan çalışmalarla Selimiye Camii yeni bir görünüm kazanacakken, Edirne de kimlikli bir destinasyona daha kavuşacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda Edirne Belediyesi tarafından önceki yıllarda düzenlenen Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi Yarışmasına katılarak, hazırladığı proje ile birinci olan mimar Beril Serbes de yer aldı. Edirne için önemli bir gün olduğunu anlatan Recep Gürkan, Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan "Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi"nin onayladığını müjdeledi. Gürkan, “Kültür Varlıkları Koruma Kurulu da; Selimiye Meydanı’nda bir Yemiş Kapanı Hanı olduğunu belirterek, bu hanın tespiti için sondaj kazısı istemişti. Yapılan çalışmalarda hanla ilgili kalıntılara rastlanmış; kurtarma kazısı istenmişti. Bu noktada Edirne Belediyesi ve kurul arasındaki ipler kopmuştu. Göreve başladıktan sonra dönemin Valisi Dursun Ali Şahin ile birlikte, Ankara’ya gittik. Burada Kültür Varlıkları Yüksek Kurulu ile görüştük ve kurtarma kazısına başladık. Yemiş Kapanı Hanı Kurtarma Kazısı, yaklaşık 1,5 yıl içinde bitti. Bununla eş zamanlı olarak rekreasyon projesiyle ilgili yenilemeleri yaptık. Projeye Yemiş Kapanı Alanını da ekledik. Bugün kurulda yaptığımız toplantıda Selimiye Camii Rekreasyon Projesi onaylandı. Beril Serbes’in çizdiği proje onaylanmış oldu. Finansal destek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’dan destek isteyeceğiz. Finansal desteği sağladığımız zaman projemiz başlayacak” diye konuştu.
Kültür Varlıkları Koruma Kurulunda çıkan bu kararın tarihi bir karar olduğunu anlatan Gürkan, “Selimiye’yi Mimar Sinan’la, Fatih Heykeli’yle, Yemiş Kapanı Hanı’yla bir bütün haline getireceğiz ve Edirneliler ile Edirne’ye gelen turistlerin hizmetine sunacağız” dedi.

Bu proje iki ödül birden almıştı
Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi Türkiye’nin en önemli iki birliğinden de birincilik ödülü aldı. Marmara Belediyeler Birliğinin bu yıl 6.’sını düzenlediği Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde İmar Şehircilik ve Estetik kategorisinde birinci olan ‘Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’ aynı zamanda Tarihi Kentler Birliğinin 2016 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda 83 proje içinde birinci oldu.
Söz konusu projeyle ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kültürel varlık olarak dahil edilen Osmanlı Dönemi’nin en önemli yapılarından biri olan Selimiye Camii’nin çevresiyle de bir bütün olması hedeflendi. Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebileceği kimlikli bir turizm destinasyonunun oluşturulmasını sağlayacak. Oluşturulacak alanlar ve sunulacak hizmetlerle Trakya Bölgesi yeni bir kazanıma sahip olacak.