Mükemmeliyetçi Nuh!

Darren Aronofsky'in ilk büyük bütçeli filmi Nuh: Büyük Tufan ( Noah) vizyona girdi. Başrolünde Russel Crow devleşiyor. Anne rolünde Jennifer Connelly, çocuk rollerde Emma Watson, Douglas Booth, Logan Lerman, kötü adam rolü ile Ray Winstone ve sevimli ihtiyar rolü ile de Anthony Hopkins’i görüyoruz.

Sevda SERBEST
sevda.serbest@milliyet.com.tr
Darren Aronofsky'in ilk büyük bütçeli filmi Nuh: Büyük Tufan ( Noah) vizyona girdi. Başrolünde Russel Crow devleşiyor. Anne rolünde Jennifer Connelly, çocuk rollerde Emma Watson, Douglas Booth, Logan Lerman, kötü adam rolü ile Ray Winstone ve sevimli ihtiyar rolü ile de Anthony Hopkins’i görüyoruz.

Özgün Nuh hikâyesine sadık kalmadığı gerekçesiyle hem Müslüman hem de Hristiyan dünyasından oldukça eleştiri aldı film. 3 ülkede yasaklanan filme, yönetmen orijinal hikayenin yanında kendisi ve daha önce de birlikte çalıştığı Ari Handel'in katkılarıyla bir senaryo hazırlamış. Geçen yıl Türkiye’de yaptığı bir söyleşide 3D filmleri sevmediğini belirten Aronofsky, 3D çılgınlığına yenilip bir 3D ile karşımıza çıkmış. Ancak kanımca 3D’ye hiç gerek yokmuş.

Haberin Devamı

Darren Aronofsky sadece 5 film ile kendine özgü sinema dili yaratabilmiş bir yönetmen. 6. filmi olan Nuh: Büyük Tufan ise yönetmenin ilk büyük bütçeli filmi olma özelliği taşıyor. Özellikle kullandığı flashforward’ları, müzikleri ve metaforlarıyla 'bu bir aronofsky filmi' diyebileceğimiz filmlerin yaratıcısı, bu kez filmde “Aronofsky etkisini” Paramount Pictures stüdyosu ile paylaşmış. Filmin aksiyon kısımlarını geçtiğimizde kimliği de değişiyor. Sonlarına doğru da Aronofsky filmlerinin bunaltan sıkıcılığı var. Genelde psikolojik sorunlu ve mükemmellik takıntısı olan karakterleri işleyen yönetmen, Nuh’a da böyle bir karakter çizmiş. Aronofsky, geçtiğimiz yıl İstanbul’daki söyleşisinde “İnsanların herhangi bir şeye, mesleklerine, isteklerine olan yoğun tutkuları, bir şeye ulaşmak için kendilerini mahvediyor olmaları beni çok etkiliyor.” demişti. Nuh öyle mükemmel ki dünyayı insanlardan temizleyebilmek adına çocuğu eşi hatta tanrısıyla dahi savaşıyor. Çizgilerinin kırılmasına asla izin vermiyor. Kendi içinde gel gitleri bulunan Nuh'un iyilik ve kötülük konusundaki ön yargıları, siyah çizgileri onu ve etrafında yaşanacakları fazlasıyla etkiliyor. Sonuç olarak Nuh da bizi etkilemeyi başarıyor. Tabii salt iyi bi karakter olarak değil. Nuh'un içinin karardığı sahnelerde giderek çirkinleşmesi de yine bir Aronofsky özelliği olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Russel Crow ‘un oyuncluğuna bir şey söylemek bize yakışmaz deyip diğer karakterlere geçmek istiyorum. Jennifer Connelly, Darren Aronofsky’nin çok sevdiği oyunculardan. Requem For a Dream'da uyuşturucu bağımlısı bir genç kızı başarıyla oynayan oyuncu, bu filmde biraz arka planda kalmış. Emma Watson “ artık büyüdüm” rolü gözümüze fazlaca sokulurken isyankar çocuk rolünde Logan Lerman filmin en iyi oyunculuklarından. Film çıkışında size böğürtlen aratacak olan Anthony Hopkins ise bence Russel Crow'dan çok da fazla hafızalarda kaldı.

Darren Aronofsky filmleri ile özdeşleşen Clint Mansell’ı da yine eşsiz ve filmi güçlendiren müzikleriyle görüyoruz. İzlanda’nın eşsiz görüntülerini ve evrenin yaratılış serüvenini izlemek de oldukça keyifli. Son olarak filmin fantastik türde iyi ancak Darren Aronofsky filmografisinde ortalama bir film olarak kalacağını da belirtmeden geçmeyelim.

Haberin Devamı