Siyaset Münih’te Rakka trafiği

Münih’te Rakka trafiği

20.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence ve Almanya Şansölyesi Merkel’in ardından dün de Barzani ile bir araya geldi. Görüşmelerde Rakka operasyonu masaya yatırılırken, Yıldırım “PYD ile yürümeyin” mesajı verdi

Münih’te  Rakka trafiği

Başbakan Binali Yıldırım, Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak ve mitingler için geldiği Almanya’da bir dizi ikili görüşme de gerçekleştirdi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Yıldırım, dün de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Görüşmelerde DEAŞ’a karşı koalisyon güçlerinin yapacağı Rakka Operasyonu, Irak’taki PKK varlığı ve Musul operasyonu ele alındı.

‘Türkiye’siz olmaz’

Edinilen bilgiye göre, Fırat Kalkanı operasyonunun “olumlu” sonuçlanması, ABD’nin ÖSO ve Arap güçlerine bakışını da etkiledi. El-Bab operasyonu nedeniyle ABD’li yetkililer Türkiye’ye teşekkür ederken, Yıldırım da görüşmelerde Rakka Operasyonu’nun “Türkiye’nin desteği olmadan başarıya ulaşamayacağını” söyledi. Yıldırım, bölgenin çok iyi bilinmesi nedeniyle, Rakka operasyonu için taktik destek verebileceğini, gerekirse lojistik desteğin de gündeme geleceğini vurguladı.

Görüşmelerde Yıldırım, Pence ve Merkel’e Türkiye’nin Rakka Operasyonu’na PYD’nin katılmasına kesin olarak karşı çıktığını da anımsattı. Yıldırım’ın, El-Bab’ı örnek göstererek, “ÖSO ve Arap güçlerini destekledik ve başarıya ulaştık. Rakka Operasyonu da yerel unsurlarla yapılmalı” değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

PYD’ye silah verilmesi ve desteklenmesinin Türkiye’ye zarar verdiğinin altını çizen Yıldırım, “Operasyonda PYD’nin yer almamasının Türkiye’nin kırmızı çizgisi” olduğuna vurgu yaptı.

ABD’nin PYD/YPG ile operasyonu yapması halinde de bölgede ciddi sıkıntıların yaşanacağı ABD ve Alman makamlarına aktarıldı. Yıldırım’ın, “Bırakın PYD ile yol yürümeyi” mesajını net bir şekilde verdiği de öğrenildi. Son dönemdeki üst düzey istihbarat ve askeri temasların da Rakka Operasyonu ile ilgili olduğu ve bu temasların bu süreçte artacağı da belirtildi. Türkiye’nin Başika’daki varlığının “ABD tarafından önemsendiği” de belirtildi.

Yıldırım-Merkel görüşmesinde ise Rakka operasyonuna ilişkin olarak Merkel’in , “Almanya olarak tam destek veriyoruz” dediği belirtildi. Yıldırım’ın da Tornadolar tarafından verilen istihbaratın artırılmasını istediği ve “işbirliğini artıralım” dediği kaydedildi.

Koordinasyon vurgusu

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Yıldırım-Barzani görüşmesinde, terörle mücadele konusundaki kararlılık karşılıklı vurgulanırken, “terör gruplarının bölgede yol açtığı tahribat ve rahatsızlık” konusu ele alındı. Yıldırım, “terörle mücadelede koordinasyon önemli” vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

Erdoğan- Trump zirvesi mayısta gerçekleşebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce görüşeceğini açıkladığı ABD Başkanı Trump ile ilk temasını Brüksel’de mayıs ayınca yapılacak NATO Zirvesi’nde kurabileceği öğrenildi. ABD’li yetkililerin Brüksel’deki zirvede ikili görüşme olacağına dair değerlendirme yaptıkları belirtildi.