Dünya Musul'da kaçış ve acı

Musul'da kaçış ve acı

01.12.2016 - 15:19 | Son Güncellenme:

1,5 ayı dolduran operasyonda IŞİD kentten kaçmaya çalışanları keskin nişancılarıyla vuruyor. Doğudaki mahallelerde kaçmayı başaranlar kepçelere bindirilerek güvenli alanlara ulaştırılıyor. Çatışmalarda oğlunu kaybeden bir babanın fotoğrafı ise güne damgasını vurdu.

Musulda kaçış ve acı

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunda 1,5 ay geride kaldı. Musul kent merkezinde birçok mahalleyi IŞİD'in elinden alan Irak ordu birlikleri, militanların saldırıları nedeniyle ancak ev ev ilerleyebiliyor.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansı, IŞİD üyelerinin havan mermileri ve keskin nişancı atışlarıyla direnmeye çalıştığını bildiriyor. Cephedeki çatışmaları izleyen ajansın muhabiri, birkaç yüz metre ilerideki çatıda konuşlanmış askerlerin bomba yüklü olduğundan şüphelenilen iki aracı izlediğini aktarıyor.

Reuters'ın kentin doğu kıyısında yer alan El Samah mahallesinden geçtiği fotoğraflarda ise, IŞİD'in elinden kurtulan sivillerin ellerinde bavullarla kepçelere bindirilerek güvenli alana çıkarıldığı görülüyor. Operasyonun başladığı 17 Ekim tarihinden bu yana yerinden olan sivillerin sayısı 80 bini aşmış durumda.

Aynı mahallede yaralı sivilleri askerler sedyeye alarak veya kucaklarında taşıdı. Bazı yaralılar da zırhlı ordu araçlarına bindirilerek hastaneye götürüldü.

Haberin Devamı

Bir baba ise, çatışmalarda ölen oğlunun başında gözyaşları içerisinde yas tutuyor.

650 BİN KİŞİ SUSUZ

Son iki günde keskin nişancı saldırılarını artıran terör örgütü, kaçmaya çalışan çocukları hedef alıyor. Anadolu Ajansı, son iki günde keskin nişancı ateşiyle 15 çocuğun hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Evlerini terk edemeyen siviller ise, ciddi bir elektrik ve temiz su sıkıntısıyla karşı karşıya. Kent merkezinde 650 bin kişiye su verilemediği dün açıklandı.

KENTİN DOĞUSUNDAKİ 100 MAHALLEDEN 24'Ü ALINDI

Irak İçişleri Bakanlığı, operasyonda şimdiye kadar 100'e yakın mahalle, köy ve bölgenin IŞİD'den kurtarıldığını duyurdu. Musul vilayetinin resmi verilerine göre kentin her iki yakasında toplamda 183 mahalle yer alıyor. Irak ordusu, kentin doğusundaki 100 mahalleden 24'ünü geri almış durumda. Alınan son mahallelerle birlikte askerlerin kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne uzaklığı beş kilometreye indi.

Teröristlerden temizlenen alan 1836 kilometrekareyi bulurken, Hamdaniye, Şeyhan ve Telkeyf ilçeleri IŞİD'den alındı. Güneyde yer alan Kayyara'daki petrol kuyuları ve Mişrak Kükürt Tesisi, operasyonun ilk günlerinde örgütten temizlenmişti.

KUZEY CEPHESİNDE İLERLEME YAVAŞ

Geçen hafta IŞİD'in batı cephesinden Suriye kenti Rakka ile bağlantısının kesilmesiyle, Musul tamamen kuşatılmış durumda. ABD'nin başını çektiği koalisyonun hava saldırılarıyla destek verdiği operasyona, Irak ordu birlikleri, peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri katılıyor. Cephede IŞİD'e karşı mücadele eden silahlı unsurların sayısı 50 bini aşıyor.

Haberin Devamı

Güneyden ve doğudan sıkıştırılan örgüte yönelik geçen hafta ilk kez kuzey cephesinden saldırı başlatılmıştı ancak kuzeydeki saldırılar yavaş ilerliyor. Bölgede şu an en büyük mücadele Kahire Mahallesi'nin alınması için veriliyor.

2003'teki Irak işgalinden bu yana ülke topraklarındaki en büyük operasyonun yıl sonuna doğru bitmesi bekleniyordu ancak mevcut ilerleme hızıyla yeni yılın ilk aylarına sarkacağı tahmin ediliyor.