Dünya Musul operasyonu için gün sayılıyor

Musul operasyonu için gün sayılıyor

22.09.2016 - 18:40 | Son Güncellenme:

Musul'un IŞİD'den alınması amacıyla ekimde kapsamlı harekâta başlanacağı açıklanırken, siviller için güvenli koridor açılması için önce örgütün Irak'taki kalesi olarak gösterilen Kerkük'ün Havice ilçesine operasyon yapılacak. Radikal Arap Sünni grupların merkezi Havice'ye operasyon için peşmerge hazırlık yapıyor. IŞİD'le mücadelenin hızlanması gerekçesiyle ABD tarafından PYD'ye verileceği belirtilen silah ve mühimmatı taşıyacak uçaklar kısa süre önce yapımı tamamlanan Kobani Havaalanı'na inecek.

Musul operasyonu için gün sayılıyor

Başta Musul olmak üzere IŞİD'in işgali altında bulunan yerleşim birimlerinin kurtarılması amacıyla Irak merkezi yönetimi ile Kürt yönetimi arasında görüşmeler hız kazandı. Dün Kerkük'te Peşmerge Güçleri ile Şii Heşdi Şabi milis teşkilatı temsilcileri biraraya gelerek IŞİD'in işgali altındaki bölgelere yönelik yapılacak operasyonları ele aldı.

Haberin Devamı

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Peşmerge Güçleri 70'inci Birlikleri Komutanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, Peşmerge Güçleri 80'inci Birlikleri Komutanı Tümgeneral Şerwan, Kerkük Batı Cephesi Sorumlusu Kemal Kerküki, Mahmur Cephesi Sorumlusu Necat Ali ve Bedir Tugayları Komutanı ve Şii Heşdi Şabi Milis Teşkilatı sorumlusu Hadi Amiri katıldı.

Valilikten yapılan açıklamada, toplantıda işgal altındaki Kerkük'ün güney ve batı bölgelerinin kurtarılmasına yönelik operasyonların masaya yatırıldığı belirtildi. Toplantıda ayrıca, Musul açısından stratejik öneme sahip Havice ilçesinin kurtarılması ve operasyon sırasında siviller için güvenli koridorun açılması da ele alındı. Haziran 2014'ten beri IŞİD tarafından işgal edilen örgütün kalesi olarak ifade edilen Havice'den önce Riyaz ve Reşad bölgelerinin elegeçirilmesi amaçlanıyor. Peşmerge Güçlerinin Mart 2015'te Kerkük’ün güneyinde IŞİD’e düzenlediği operasyonla 170 kilometrekarelik alanda kontrol sağlanmış, Havice'ye 18 kilometre kadar yakınlaşmıştı. Riyaz ve Reşad operasyonlarının başlamasıyla iki bölgeden Kerkük'e doğru 150 bin kişinin göç etmesi bekleniyor. Havice bölgesinin IŞİD'den alınmasının Musul operasyonunu kolaylaştıracak.

Haberin Devamı

Kobani'ye askeri üs

Bu arada ABD, Suruç'un Mürşitpınar Sınır Kapısı karşısındaki Kobani'ye Havaalanı ve askeri üs inşa etti. Kürt haber ajansı BasNews'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir YPG yetkilisi, Amerika'nın Kobani'nin güneyine inşa ettiği uçak pisti alanı ve askeri merkezinin tamamlandığı açıkladı. ABD'nin yaptığı pist ve askeri merkezi inşaatının 2 ay önce bittiği, iki büyük kargo uçağının buraya askeri malzeme indirdiği ileri sürüldü.

YPG kuvvetlerinin koruduğu havaalanı ile birlikte ABD'nin bölgede ikinci hava üssü faaliyete geçmiş oldu. Bir süre önce de yine PYD'nin kontrol ettiği Rimelan bölgesinde bir havaalanının inşa edildiği ileri sürülmüştü.

Rakka'nın IŞİD'den alınması için ABD'nin YPG'ye desteğe devam edeceği ve bölgeye doğrudan silah göndereceği ifade edilirken, silahların Kobani Havaalanı'na indirileceği ileri sürülüyor.