Siyaset Musul operasyonuna 4 F-16 ile katılıyoruz

Musul operasyonuna 4 F-16 ile katılıyoruz

25.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin Musul operasyonuna Başika’daki topçu desteğinin yanı sıra dört F-16 savaş uçağı ile de katıldığını açıkladı

Musul operasyonuna  4 F-16 ile katılıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, devam eden Musul operasyonuna Türkiye’nin çok yönlü katkı sağladığını, halen dört F-16 jetimizin de koalisyonun hava gücünde yer aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, dün yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Irak’taki gelişmeler konusunda Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Şu anda devam eden Musul operasyonuna çok yönlü şekilde katkı sağlıyoruz. Kuzey Irak’ta eğittiğimiz Peşmerge güçleri aktif bir şekilde Musul operasyonuna katıldılar. Aynı şekilde Başika Kampı’nda eğittiğimiz ve Ninova Kuvvetleri dediğimiz yerel güçler de aktif şekilde DEAŞ’a karşı operasyonun içindeler. Diğer taraftan dört F-16 jetimiz de koalisyonun içinde yer alıyor hava operasyonlarına katılmak için. Bu hava operasyonlarının ya da havadan desteğin nasıl yapılacağını koalisyon içindeki ülkelerle birlikte askerlerimiz karar veriyor. Başika Kampı’nda bulunan kuvvetlerimiz Musul operasyonuna kadar 700’den fazla DEAŞ teröristini etkisiz hale getirmiştir. Cerablus bölgesindeki katkımız da ortada. Sanırım hiçbir ülke tek başına bu kadar DEAŞ’a bağlı teröristi etkisiz hale getirmemiştir. Ve Musul operasyonu başladığı günden bu yana oradaki kuvvetlerimizin fırtına obüsü atışları, tank atışları, havan atışlarıyla 17 teröristi öldürmüştür. Hepimizin ortak amacı, Fransa ile birlikte Türkiye’nin de ortak hedefi Suriye ve Irak’tan DEAŞ’ı temizlemektir. Irak bizim komşu ve kardeş ülkemizdir. Irak’ın toprak bütünlüğü, güvenliği ve istikrarı bizim kendi güvenliğimiz kadar önemlidir.”

Haberin Devamı

Suriyelilerin yanı sıra Irak’tan da bugüne kadar 300 bin civarında mültecinin Türkiye’ye geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta kurduğu üç kampa da yerinden edilmiş 40 bin civarında kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak yardımları ulaştırdığını anlattı.

İkinci Kandil

Çavuşoğlu, “Maalesef Irak’ın değişik bölgelerinden çok sayıda PKK teröristi ülkemize geliyor ve saldırıları gerçekleştiriyor. Şimdi de Sincar’ı ikinci bir Kandil yapmak istiyorlar ve biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve yetkilerimizi kullanarak PKK’nın Irak’taki yapılanmasına da bundan sonra daha aktif müdahale edeceğiz ve burada PKK yapılanmasına da müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

15 Temmuz’da darbeciler tarafından bombalanan TBMM’de incelemelerde bulunan Ayrault, dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edildi. Başbakanlık Resmi Konut’ta gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Basına kapalı görüşmeye Çavuşoğlu da katıldı.

1915 kararını tarihçiler vermeli

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, Fransa’da 1915 olayları hakkındaki Ermeni iddialarının inkarının cezalandırılmasına dair Senato’da kabul edilen yasa tasarısı konusunda, “Bütün bu tartışmaların tarihçilere ait olduğunu bir kere daha ifade etmek istiyorum. Tarihi olaylar tarihçilerin perspektifiyle ele alınmalı. Bizler politikacılar olarak bu konuda bir söz sahibi olamayız” dedi. Türkiye ve Fransa’daki OHAL’in farklı hukuki temellere dayandığını dile getiren Ayrault, Türkiye’nin OHAL sürecinde temel hak ve özgürlükleri gözetmesi gerektiğini ifade etti.