Cumartesi

04.11.2017 - 02:30

Müzede MSA lokantası

Sitene Ekle
.  |  Ali Rıza Kardüz Tüm Yazıları »

Sabancı Müzesi’nin lokantasının işletmesi değişti. Changa’cılar “lokanta” Changa iki genç işadamının; Savaş Ertunç ile Tarık Bayazıt’ın ortak eseriydi. İkisi de uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan gençler. Yöneticiliği bırakarak 1999 yılında kaliteli bir lokanta açtılar. Sıraselviler’deki lokantaları Changa kısa sürede sadece İstanbul’da değil, yurtdışında da ün yaptı. İlk yıllar müşterilerinin çoğu yurtdışından rezervasyon yaparak yemek yemeye gelen yabancılardı.

Changa’nın da mutfağı “fusion” (karışım) mutfağıydı. Mutfakta Doğu-Batı karışımı yemekler hazırlanıyordu. 2005 yılında Changa, Sıraselviler’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne taşındı. Sabancı Müzesi’ndeki Müzedechanga, İstanbul’un ilgi çeken lokantalarından biri oldu. Geçen yıl sona ererken 16 yılda marka yaratan, yeme-içme sektörüne farklılık getiren Savaş Ertunç ile Tarık Bayazıt, Changa’yı kapatarak lokanta işletmeciliğine ara verdiler. İnsanlar müzeleri geziyor; müzenin lokantasında dinleniyor, sohbet ediyor, karın doyuruyor. Müze lokantaları havalarıyla, servisleriyle, müşteri kalitesiyle o kadar ilgi görüyor ki akşamları da servisi sürdürüyor.

Müze lokantalarında yer bulmak meseledir

New York’ta da büyük müzelerin, Metropolitan’ın, Museum of Modern Art’ın, Whitney Müzesi’nin lokantalarında, Neue Galerie’nin “çizgi dışı” bir Avusturya lokantası olan Cafe Sabasky’de gün boyu yer bulmak meseledir. Sabancı Müzesi lokantasının yeni işletmecisi Mehmet Aksel’in başında bulunduğu Mutfak Sanatları Akademisi, 2004 yılından beri profesyonel aşçılık, profesyonel pasta-ekmekçilik, profesyonel yiyecek-içecek işletmeciliği, profesyonel barmenlik dallarında mesleki eğitim veren bir mutfak okulu. MSA’nın Restoranı’nda, okulda profesyonel eğitimlerine devam eden öğrenciler hem mutfak, hem de serviste çalışıyor. Okulda aldıkları eğitimi pekiştirmek için staj yapıyorlar. Lokantada MSA’nın eğitmen şeflerine, MSA’da profesyonel eğitimlerini sürdüren öğrenciler eşlik ediyor.

Restoranın menüsünde okuldaki eğitim programı kapsamında dünyanın dört bir yanından seçilen yemekler var. MSA‘nın Restoranı’nın mutfak şefi Uğur Ekren. Fransa’da oyunculuk ve yönetmenlik eğitimi aldıktan sonra mutfağa ilgi duymuş. Turgut Özal’ın torunu olan Ekren, Mehmet Güler’le birlikte çalışıyor. MSA’nın Restoranı’nda pancar ravioli, kaju humus, popcorn karides, çıtır piliç butu, ızgara köfte 25-45 lira arasında. Dana yanak, kokoreç dürümleri 20 lira. Burger, hot dog, ördek konfit 20-23 lira. Dana kaburgalı, ördek konfitli, piliç teriyakili makarnalar 30-36 lira. Et yemekleri 36-75 lira. Menünün sonunda “Aile boyu” yemek listesi var. Altı kişinin paylaşabileceği dana incik 300 lira. İki kişilik dana pirzola 120 lira.

Hava güzel olunca servis platformda yapılıyor

Bizim masamız kalabalıktı. Eğitmen şef Turan Tanur’un tavsiyeleriyle farklı yemekleri paylaşarak tatma imkanımız oldu. İştah açıcı diye adlandırılan ufak tabaklardaki yiyecekleri tattık. Ekmek üzerine ılık ahtapot salatası ve dana incik pek beğenildi. Dana incik kocaman bir kasenin içinde fırınlanmış. Üzeri Kars gravyerli patates püresi ile kaplanmış. Kasenin ortasından kocaman inciğin kemiği çıkıyor. Sunumu da güzel lezzeti de güzel. Uğur Ekren’in özel yemeğiymiş. MSA’nın Restoranı’nda  36 liraya MSA Burger yiyerek, 50 liraya masadan kalkmak da mümkün. İştah açıcısıyla salatası, et ve balık yemeğiyle zengin bir yemek yiyerek kişi başına 150-200 lira ödeme yapmak da mümkün. Manzara nefis. Güzel havalarda servis kapalı bölümün önündeki platformda yapılıyor.

 

©Copyright 2017 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.