Geri Dön
Müzik dolu bahara hazır mısın İstanbullu?

Müzik dolu bahara hazır mısın İstanbullu?

Dünya müziğinin kesişim noktası olan İstanbul, havaların ısındığı, günlerin uzadığı aylarda iki iddialı festivale ev sahipliği yapacak. Neredeyse yarım asırlık İstanbul Müzik Festivali ve şehrin yenisi PSM Caz Festivali

İhsan Dindar
İhsan Dindar

Geçtiğimiz yaz Nick Cave, Robert Plant, Imagine Dragon ve Shakira gibi isimleri ağırlayan İstanbul, anılarda güzel bir yaz hatırası bıraktı. Yetti mi? Tabii ki hayır. 2000’lerde tek bir festivalde nicesini izlemiş bir kitle olarak daha fazlasını beklemek elbette ki hakkımız. Yine de güzel konser hatıralarıyla 2018’i geride bırakırken, 2019 için umut çıtamızı bir kademe daha arttırmıştık. Şubat itibarıyla da yavaş yavaş bahar ve yaz konserleri açıklanmaya başladı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta 47. İstanbul Müzik Festivali’nin programını gördük. Dile kolay neredeyse yarım yüzyıldır İstanbul kültür-sanat hayatına damga vuran bir festivalden bahsediyoruz. Üstelik bu festival aynı zamanda; İKSV’nin düzenlediği bir diğer önemli organizasyon İstanbul Caz Festivali’ni de doğurmuş bir anne diyebiliriz.

47. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki programı yeni direktör Efruz Çakırkaya ve ekibinin ortak emeğinin ürünü. Şangay Filarmoni Orkestrası, Fazıl Say ile aynı sahneyi paylaşırken İstanbul’daki ilk konserini de bu festival vesilesiyle verecek. Lüksemburg Filarmoni Orkestrası son dönemin en ünlü solistlerinden Yuja Wang’a eşlik edeceği konser de şimdiden heyecan sebebi. RIAS Kammerchor Berlin, Yuri Bashmet ve Daniel Müller-Schott da festivalin diğer önemli isim ve toplulukları olacak.

Haberin Devamı

11 Haziran’da başlayacak olan 47. İstanbul Müzik Festivali 30 Haziran Pazar gününe kadar şehrin farklı mekanlarında sürecek. Festival ile özdeşleşmiş ve benim için de bu organizasyonun en özel mekanı kuşkusuz Aya İrini. Tarihi atmosferi ve akustiği ile Aya İrini, festival kapsamında gerçekleştirilecek üç konsere ev sahipliği yapacak. Süreyya Operası, Lütfi Kırdar, İş Sanat, Kapalıçarşı, Rahmi Koç Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Neve Şalom Sinagogu, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi ve Avusturya Kültür Ofisi ise diğer mekanlar. Tarihi Samatya semti ve buradaki önemli dini yapılar da festivalin yıldız etkinliği Müzik Rotası’nın bu yılki güzergahı olacak. Kapalıçarşı’daki Seyr-ü Sefa konserini de mutlaka ajandanıza not edin.

Gelelim bu yıl üçüncüsü düzenlenen PSM Caz Festivali’ne... “Her müziğin caz festivali” mottosuyla yola çıkan etkinlik, bu yıl daha geniş bir zaman diliminde, 25 Nisan – 1 Haziran arasında gerçekleşecek. Kendisine Motreux Caz Festivali’ni örnek alan ve dolayısıyla farklı türleri caz sahnesine taşımayı amaç edinen PSM Caz Festivali’nde bu sene John McLaughlin, Bobby McFerrin, Madeleine Peyroux gibi isimlerin yanı sıra, kendisine rahatlıkla 'yaşayan efsane' diyebileceğimiz Enrico Macias, son yıllarda alternatif dünyada hızla yükselen neo-klasik türün en önemli isimlerinden Olafur Arnalds, sakin melodileriyle Joep Beving, ülkemizde çok sevilen Morcheeba, Stavroz, Chris Botti gibi isimler, Türkiye’den de Kerem Görsev, İlhan Erşahin, Barış Demirel, Efe Demiral, Önder Focan, Okay Temiz, Ferid Odman gibi önemli müzisyenler sahne alacak.

Haberin Devamı

Bu arada sonbahar aylarında düzenlenmesi planlanan yeni bir festivalin müjdesini daha aldık. Detayları tam belli olmamakla birlikte Zorlu PSM, neo-klasik müziğin ön planda olacağı bir festival için hazırlıkları sürdürüyor.

Böyle bir program hazırladıkları için PSM ekibi büyük bir alkışı hak ediyor. Saydığımız isimlerin bazıları Türkiye’ye ilk kez gelecek, bazısı muhtemelen son turnesi kapsamında uğrayacak. Tüm bu tarihi anlara tanıklık etmek için nisan, mayıs ve haziran aylarını beklemeye başladık bile.

Şimdi sırada yaz konserleri var. Vatandaş stadyumları doldurmak istiyor sevgili organizatörler!

ihsan.dindar@milliyet.com.tr
https://instagram.com/ihsandinovski

Benzer İçerikler