Gündem Nakillerden herkes yararlanabilecek

Nakillerden herkes yararlanabilecek

09.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Devlet liselerine yerleştirme sonuçları açıklandı ancak liselerdeki yarış bitmedi. 14 Ağustos’ta başlayacak nakil döneminde, kayıt yaptırdığı okuldan memnun olmayanlar, başka okullara nakil için tercihte bulunabilecek. Özellerden devlete, devletten özele yapılacak nakillerde hızlı bir trafik yaşanacak

Nakillerden herkes yararlanabilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında liselere yerleştirme sonuçlarını önceki gün açıkladı. Tercih hakkı bulunan öğrencilerden 1 milyon 19 bin 577 kişi, bu hakkını kullanırken, 173 bin 83 öğrenci tercih yapmadı. Tercih yapanlardan 935 bin 241’i devlet liselerinden birine yerleşti. Tercih yapmayan ve yerleşemeyenlerle birlikte 257 bin 419 öğrencinin kaydı sistem tarafından otomatik olarak açık liseye yapıldı.
Şimdi bu öğrenciler için ikinci bir şans daha var, nakil dönemi. Aslında nakil döneminde, açık liseye kayıt olan öğrencilerin yanı sıra özel okullara kayıt yaptıranlar da dahil olmak üzere yerleştiği okuldan farklı okula geçmek isteyen tüm öğrenciler yeniden tercih yapabilecek.
3 tercih hakkı var
Yerleştirmeye esas nakil için öğrenciler 14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos ve 28 Ağustos-6 Eylül tarihlerinde saat 17.00’ye kadar tercihte bulunabilecek. Nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek. Nakil sonuçları da 18 Ağustos, 25 Ağustos ve 8 Eylül’de açıklanacak. Üç dönem halinde gerçekleştirilecek nakil başvurularında öğrencilerin her nakil döneminde 3’er tercih hakkı bulunuyor.
Geçişler artacak
Öğrenci, tercih döneminde istediği okula tercih listesinde yer verebilecek. Okullarda boş kontenjan bulunması şartı aranmazken, öğrenci kendi puanından ya da yüzdelik diliminden daha yüksek puana sahip okulları da tercih edebilecek. Liselere yerleştirmelerde YEP üstünlüğü dikkate alınacak. Yani açılan boş kontenjanlara puanı yüksek olandan başlayarak, kontenjanlar dolana kadar öğrenci yerleştirilecek. Bu dönemde özel okullardan devlet liselerine geçiş olabileceği gibi kazandığı devlet okulunu beğenmeyenler arasından da özel okullara geçiş olacağı tahmin ediliyor. O nedenle yerleştirmeye esas nakil döneminde, kurumlar arasında büyük bir trafik yaşanacak, bu trafik 6 Eylül’de nakiller bitene kadar da sürecek.

Nakillerden herkes yararlanabilecek


Kayıtlarda 15 Eylül son tarih

Açık liseye yerleşen öğrencilerin talep etmeleri halinde, İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca, nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 11-14 Eylül tarihlerinde, il/ilçe sınırları içerisinde yerleştirmeleri yapılacak. Öğrencilerin yine 3 tercih hakkı bulunacak ve yerleştirmeler YEP üstünlüğüne göre olacak.
İlk tercih döneminde “Özel okula kayıt yaptıracağım tercih yapmayacağım” butonunu işaretlediği halde, 15 Eylül 2017 tarihine kadar herhangi bir okula kayıt yaptırmayanların kayıtları otomatik olarak açık liseye yapılacak.
Nakil dönemi iyi takip edilirse, öğrenciler için önemli bir şans. Önceki yıllarda en gözde okullarda dahi, boş kontenjanlar olmuştu. Nakilde taban puan şartı bulunmuyor ama öğrencilerin tercihlerinde, kendi yüzdelik dilimine ya da puanına yakın liselere yer vermesi durumunda, şansları daha yüksek olacaktır.

Üniversitelere yerleştirme sonuçları açıklandı

214 bin kontenjan boş kaldı


ÖSYM, 2017 yükseköğretim merkezi yerleştirme sonuçlarını dün akşam saatlerinde açıkladı. 2017’de tercih yapma hakkı bulunan 1.8 milyon adaydan sadece yarısının tercih yapması ve 50 bin kontenjanın boş kalması dikkati çekti. Lise son sınıfta sınavlara giren 960 bin adaydan sadece 208 bini lisans programlarına yerleşirken, 625 bininin üniversite hayali seneye kaldı. Liselere göre başarı oranında özel fen liseleri en başarılı okul türü olurken imam hatip liseleri yine sınıfta kaldı. Sınava giren her 5 imam hatipliden sadece biri üniversiteye yerleşebildi. 2017 ÖSYS verilerine göre, tercih yapma hakkı olan 1 milyon 846 bin 880 adaydan sadece 994 bin 766’sı tercih yaptı. Tercih yapan adayların 627 binini lise, 366 binini de meslek lisesi mezunları oluşturdu.
Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerdeki toplam 473 bin kontenjanın 50 bin 817’si, önlisans düzeyinde de 436 bin kontenjandan 163 bin 613’ü boş kaldı. Devlet üniversitelerindeki 373 bin lisans kontenjanından 26 bin 967, vakıf üniversitelerinde de 83 bin kontenjandan 16 bini tercih görmedi. Toplamda 214 bin 420 kontenjan boş kaldı.
l AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara

Kayıtlar 11-16 Ağustos’ta

ÖSYS takvimine göre üniversitelere yerleşen adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekirken, elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak. Üniversiteye kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek öğrenciler de belirlenen tarihlerde geçici kayıtları yapacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 29 Aralık 2017 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacak. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin ise geçici kayıtları silinecek.

Diyabetik Çocuklar Kampı, 25. yılında

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı ile Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği tarafından Aygaz’ın desteğiyle düzenlenen Diyabetik Çocuklar Kampı, bu yıl 25. yılını kutladı. 9-18 yaş arasında 103 çocuğun katılımıyla 30 Temmuz-5 Ağustos’ta gerçekleşen kamp, diyabetik çocuklara kendi kendilerine yeterek yaşamayı eğlenerek öğretirken, yeni dostluklar kurmalarını da sağladı.
Aynı uzman ekibin gönüllü olarak çalıştığı kampta çocuklara, hipoglisemi ve hipergliseminin nedenleri, alınacak önlemler, enjeksiyon teknikleri, spor ve egzersiz yapma alışkanlığı, diyabette beslenme özellikleri ve düzeni gibi konularda bilgi aktarıldı.

Keystone, Sabancı’da kampüs açıyor

Keystone Uluslararası Okulları, 2017-2018 öğretim yılında Sabancı Üniversitesi Kampüsü’ne öğrenci alacak. Üniversitenin bünyesinde eğitim verecek okul, çok kültürlü ortam içinde anadili gibi İngilizce konuşabilen ve Fransızca iletişim kurabilen, birinci sınıf dünya vatandaşı olabilecek vasıflara sahip çocuklar yetiştirmeyi amaçlıyor. 2011’de Türkiye’deki yabancı ailelerin çocuklarına eğitim vermek için kurulan Keystone, Türk çocuklar için de Özel Kilittaşı Okulları ile eğitim veriyor. Kampüsleri, Çamlıca, Dragos, Erenköy, Acarkent ve Toronto’da yer alıyor.

Avşa, sanata doyacak

Haberin Devamı

Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Etkinlik Adası Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Derneği, sanat etkinlikleri düzenliyor. Avşa Belediyesi’ne bağlı Ekinlik Adası’nda ağustos sonuna kadar devam edecek etkinlikler için heykel tasarımdan, dekoratif tekstil boyamaya, belgeselden karikatüre birçok farklı alanda atölye açıldı. Etkinlik Adası’nda bölge halkının boş zamanlarını verimli olarak değerlendirebilmeleri ve üretilen çalışmalardan ek gelir temin etmeleri hedefleniyor. Eğitimler sonunda ortaya çıkan eserler, 26 Ağustos’ta sergilecenek.