Bursa NASA’DA GÖREVLİ UMUT YILDIZ VE UZAYA GİDEN İKİNCİ ASTRONOT BAUDRY BTSO’NUN KONUĞU OLUYOR

NASA’DA GÖREVLİ UMUT YILDIZ VE UZAYA GİDEN İKİNCİ ASTRONOT BAUDRY BTSO’NUN KONUĞU OLUYOR

07.06.2014 - 13:11 | Son Güncellenme:

.

NASA’DA GÖREVLİ UMUT YILDIZ VE UZAYA GİDEN İKİNCİ ASTRONOT BAUDRY BTSO’NUN KONUĞU OLUYOR

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünyaca ünlü Fransız astronot Patrick Baudry ve NASA’da görevli Türk astrofizikçi Umut Yıldız’ın BTSO üyeleri ve Bursalı öğrencilerle buluşacağını söyledi.
Kuruluşunun 125. yıldönümünü kutlayan BTSO, 16 makro projesinden biri olan “Gökmen” projesi çerçevesinde Fransız astronot Patrick Baudry ve NASA’da görevli Türk astrofizikçi Umut Yıldız’ı ağırlayacak. Astronot Baudry ve Umut Yıldız, 8 Haziran Pazar günü ilk oda hizmet binasında BTSO Uzay Havacılık ve Savunma Küme ve Konsey üyeleri ile bir araya gelecek. Baudry ve Yıldız, buradaki sunumunun ardından Yunuseli Havaalanı’nda yapılacak Işıklar Fest 2014 programına katılacak.
Baudry ve Umut Yıldız, 9 Haziran 2014 tarihinde geleceğin pilotlarını yetiştiren Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri ile buluşacak. Tecrübelerini anlatacak olan Baudry, öğrencilerin merak ettiği soruları da cevaplandıracak. BTSO’nun konuğu olarak Bursa’ya gelen astronot Baudry ve astrofizikçi Umut Yıldız, ardından Merinos AKKM’de öğrencilerle buluşacak.
“KENDİ ASTRONOTUMUZU YETİŞTİRMELİYİZ”
Gökmen projesinin hedefini anlatan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Türk astronotların yetişmesi için çocuklarda uzay ve havacılık tutkusunu ortaya çıkarmak istediklerini belirterek, “Fransız astronot Baudry’yi Bursa’ya getiriyoruz. Baudry, gençlerimize uzay ile ilgili tecrübelerini anlatacak. Türkiye olarak, uzay ve havacılıkta önemli bir noktadayız. Bu yüzden eğer bu sektörde başarılı olmak istiyorsak, kendi astronotumuzu yetiştirmeliyiz. Bu fırsatları iyi değerlendirmek zorundayız. Bu açıdan eğitime gereken önemi vermeliyiz. Baudry ve Umut Yıldız’ın sunumlarının öğrencilerimiz için faydalı olacağına inanıyorum. Aynı zamanda Baudry ve Umut Yıldız, sadece öğrencilerimize değil, BTSO Uzay Havacılık ve Savunma Küme ve Konsey üyeleri ile de buluşacak” dedi.
PATRİCK BAUDRY KİMDİR?
Uzaya giden ikinci astronot olarak tarihe geçen Patrick Baudry’in, Salon de Provence-Fransız Hava Kuvvetleri Akademisi havacılık mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi bulunuyor. Baudry, 1970 yılında savaş uçağı pilotu olarak başlayan kariyerinde 30 farklı uçak tipi ve 14 bin saatten fazla uçuşu sırasında birçok başarı ödülüne de layık görüldü. Baudry, ayrıca yolcu uçağı ve helikopter pilotluğu profesyonel lisanslarına sahip. Baudry, Avrupa Astronotlar Birliği, Ulusal Hava ve Uzay Akademisi, Uzay Kaşifleri Birliği Derneği de dahil olmak üzere birçok kurumun üyesi.
UMUT YILDIZ KİMDİR?
Hollanda - Leiden Üniversitesi’nde astrofizik alanında çalışmalar yapan Umut Yıldız, İstanbul doğumlu. Lisansını Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde tamamladıktan sonra master için Groningen Üniversitesi’ne giden Umut Yıldız, Leiden Gözlemevi’nde moleküler astrofizik alanında doktora çalışmaları yaptı. Yıdız, dünyanın en büyük uzay araştırma merkezi olan ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’da yıldızların oluşum süreci konusunda araştırmalar yapıyor.