Geri Dön
NASA Mars'ta yaşamın izlerini 50 yıl önce yok etmiş olabilir

NASA Mars'ta yaşamın izlerini 50 yıl önce yok etmiş olabilir

Haftalık bilim dergisi New Scientist'ta yayınlanan bir raporda, NASA'nın 50 yıl önce Kızıl Gezegen Mars'ta bulduğu yaşam kanıtını kaza eseri yakmış olabileceği öne sürüldü.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Geçtiğimiz aylarda NASA'nın Mars'ta görev yapan uzay aracı Curiosity, gezegende bir zamanlar canlı yaşamının kanıtı olabilecek organik moleküller tespit etmişti.

Haberin Devamı

Bu keşif Kızıl Gezegen'de yaşamın izlerine dair ilk kanıt olarak kamuoyuna sunulsa da, aslında 1970'lerde buna benzer bir tespitin yapılmış olabileceği ve kanıtların kazara kaybedilmiş ya da yok edilmiş olabileceği öne sürüldü.

New Scientist dergisine göre NASA 1970'li yıllarda Mars keşif aracı Viking'in de karmaşık organik bileşen tespit etmiş olabileceğine dikkat çekiyor. Dergide yayınlanan rapora göre, uzaktan kontrol edilen Viking uzay aracı, yapılan keşfi yanlışlıkla yok etti.

Bayram değil seyran değil, New Scientist neden böyle bir iddiayı gündeme getirdi?

New Scientist tarafından dile getirilen iddia, 10 yıl önce Mars'ta görev yapan Phoenix Lander uzay aracının toksik bileşen perklorat keşfetmesi vakasına dayandırıldı.

Dünya'da son derece yanıcı olan perklorat maddesi Mars'ta düşük ısıda mevcuttur ve yanma ihtimali düşüktür.

Haberin Devamı

1970'li yıllarda Viking uzay aracı, Mars toprağından alınan örnekleri 500 C ısıda muhafaza etmişti. Bu ısı, organik bileşenler ve perklorat gibi maddelerin yanması için yeterli sayılabilir.

Kızıl Gezegen Mars hakkında öne sürülen en ilginç iddialar...

NASA araştırmacılarına göre bu konunun aydınlığa kavuşması için Phoenix Lander uzay aracı verilerine bakmak gerekiyordu.

2013 yılında Curiosity uzay aracı, karbon ve perkloratın tepkimeye girmesi sonucu oluşan klorobenzen moleküllerin yanı sıra organik moleküllerin mevcudiyetini de tespit etmişti.

Bu keşfe göre Viking uzay aracı, 1970'li yıllarda Kızıl Gezegen Mars'ta organik molekül bulmuş fakat yanlışlıkla bu bulguları yakmış olabilir.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler