Geri Dön
Nasıl daha fazla kitap okunur, okuma hedefleri ne işe yarar?

Nasıl daha fazla kitap okunur, okuma hedefleri ne işe yarar?

Günümüzde kitap okumayı sürdürülebilir bir alışkanlık haline getirmek pek de kolay değil. Bunun işyerindeki yoğun stresi var, trafikte geçirilen zamanı var, eve gelince hissedilen "Ay kolumu kaldıramıyorum"ları var... Ama yine de insanı okumaya iten bir şey de var: Kitap okuma hedefleri... Bu hedefler neden işe yarıyor?

Andaç Üzel
Andaç Üzel

Kabul edelim, çok gerideyiz. Kitap okumaya ayırdığımız zamanda da çok gerideyiz, nitelikli kitap satışında da çok gerideyiz. Epeyce bir süredir, fırsatımız olmamasını bahane ediyoruz. Doğrudur, öğrenciyken kitap okumaya, film izlemeye, eksik gidermeye daha çok zamanımız vardı. Yetişkinliğin insandan götürdüğü bir boş zaman da var, kabul etmeliyiz. Fakat bir yandan da hayatın ve işlerin devam ettiği gibi, okumanın da devam etmesi gerek. Motivasyona ihtiyacımız var, yüksekte kalmaya, boyumuzu aşmaya, kollarımızı uzatmaya ve hareket etmeye...

Haberin Devamı

Okumanın en iyi yanı, fiziksel olarak aktif olmasanız da zihninizi bir yerden bir yere taşımaya devam etmeniz. Bir otobüste, çalışma masasında, bir kafede, üçlü koltukta okurken zihninizde yarattığınız hareketlilik, en çok ihtiyacımız olan şey. Öte yandan, dünya kadar öğrenilecek şey ve okunacak kitap var. Neresinden tutsak öteki ucu kaçıyor. Yakalayabildiğimiz tüm vagonlara atlayabilmemiz gerek. Bunun için, gerçekten motivasyona ihtiyacımız var.

Hedefe motivasyon, motivasyona hedef

Hayatınızda ne için motivasyon arıyorsanız, gerçekçi bir hedefe göz dikmeniz gerek. O motivasyon, hedeften doğacak. Hedefe erişebilmeniz için de motivasyona ihtiyacınız var. Tavuk-yumurta gibi bir şey bu. Motivasyona hedef, hedefe motivasyon gerek.

Öyleyse bir hedef belirlemeliyiz. Ayda kaç kitap? Bir yıllık hedefiniz ne? Gerçekçi, işi-gücü, tatili, balı-böreği hesaba katarak belirlemelisiniz bu hedefi. Haftada bir kitap, kesinlikle çok hoş fikir, fakat bunun biraz altında belirleyin hedefi. Bazı haftalar mümkün olmayacak. Hedefin üstüne çıkma ihtimaliniz, ekstra sevindirici olur. Hedefi tutturma ihtimaliniz ise başlı başına mutluluk verici.

Haberin Devamı

Goodreads'i kullanmayan kaldı mı?

Peki, "Bu yıl 50 kitap okuyacağım" dediniz diyelim. Bunu nasıl somutlaştırabilir ve bu hedefe ulaşmada nasıl motivasyon sağlayabilirsiniz?

Şu ana kadar Goodreads kullanmayanınız varsa, bir kitap okuma hedefi oluşturmak için bu platformu acilen kullanmaya başlamalı. Çok geç kaldığınızı söylemem yanlış olmaz sanırım. Bu geç kalmışlık yanında, şu ana kadar düzenli kitap okumayı başarabildiyseniz ona da şaşkınlıkla dolu bir takdir duygusuyla yaklaştığımı bilmelisiniz.

Goodreads, okuduklarınızı, okuyacaklarınızı, okumak istediklerinizi, okuma hedeflerinizi listeliyor ve diğer yandan da sizin için cillop gibi önerilerde bulunuyor. Kitaplar hakkında yorum yapabilmenizi ise saymıyorum. Yılın başında belirleyeceğiniz okuma hedefini yıl boyunca okuduğunuz kitapları ekleyerek güncelleyebilir, kendinize tertemiz bir motivasyon sağlayabilirsiniz.

Hareket halindeyken sesli kitap

Peki ama, kitap 'okumaya' fırsat bulamadığımızda ne yapacağız? Bunun çok güzel ve günümüz dinamiklerine uygun bir cevabı var: Sesli kitap!

Haberin Devamı

Ülkemizde de hizmet veren çeşitli sesli kitap platformları var. Bu platformlarla internet üzerinden ve telefonunuz ya da bilgisayarınız aracılığıyla yeni kitaplar dinleyebilir, dinleyip bitirdiğiniz kitapları da Goodreads hesabınızda kayıt altında tutup hedefinize ulaşmak için bir basamak olarak kullanabilirsiniz. Hem sesli kitaplar, tıpkı bir dönemin en popüler 'medya olayı' olan radyo tiyatroları gibi sizi ve ilginizi 'canlı' tutar.

Bu, gerçek bir hedef

"Bu yıl müthiş kitap okuyacağım" demek yerine "Bu yıl şu kadar kitap okuyacağım ve haftada en az bu kadar kitabı bitirmem gerek" gibi net hedefler belirlemeyi deneyin. Bunlar, ilginizi ve azminizi yüksek tutmanızı sağlar. Hedefinize ulaşmak için 'ne kadar daha' ve 'ne hızla' okumanız gerektiğini de takip etmeniz gerektiğini unutmayın. Bir yerden sonra, okudukça okuyasınız gelecek.

andac.uzel@demirorenmedya.com

Bunlar da ilginizi çekebilir:

- Kafka'dan Oğuz Atay'a: Anlamadığımız kitapların kara bahtı, kör talihi
- 'Otomatik Portakal' kitabı 3 dilim portakalla paylaşılmamalı
- "Ben ünlü oldum" diyene kitap yazma aklını kim veriyor?
- Danielle Steel 179 kitap yazmayı nasıl başardı?
- Osmanlı'da bilim kurgu: Başka Dünyalarda Canlı Mahlukat Var Mıdır?
- En çok okunan kitap ve en çok kitap okuyan ülke
- Bir solukta okuyacağınız 10 efsane roman
- Yaşanmış olayları anlatan 5 korkunç cinayet romanı
- Dünyanın en güzel 10 modern kütüphanesi

Benzer İçerikler