Gündem Nasıl ‘iyi bir komşu’ olunur?

Nasıl ‘iyi bir komşu’ olunur?

08.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

2017 yılında 30. yaşını kutlayacak İstanbul Bienali’nin, dün düzenlenen basın toplantısıyla yeni teması açıklandı. Bienal bu kez ‘iyi bir komşu’ teması etrafında şekillenen eserlere yer verecek

Nasıl ‘iyi bir komşu’ olunur

“İyi bir komşu, nadiren gördüğünüz birisi midir?”, “İyi bir komşu, siz hastayken size yemek yapar mı?”. 15. İstanbul Bienali’nin dün Salon İKSV’de dün düzenlenen basın toplantısı bu cümlelerle başladı. Sahneye çıkan yaşları 8’den 84’e uzanan 40 kişi, iyi bir komşunun nasıl olması gerektiğine dair birer cümlelik sorular okuyarak performans sergiledi. İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer’in açış konuşmasının ardından 15. İstanbul Bienali’nin küratörleri sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset, bienalin başlığını ve kavramsal çerçevesini açıkladı.

Haberin Devamı

Nasıl ‘iyi bir komşu’ olunur

İlk kez 1987’de

Bige Örer konuşmasında “Ev ve komşuluk kişisel hayatımızın olağan öğeleri olmanın yanı sıra kavramsal açıdan dünyanın içinden geçtiği siyasal buhranın önemli bir kırılma noktasını da oluşturuyor,” diye belirtti. Örer ayrıca, 1987’de başlayan İstanbul Bienali’nin 2017’de 30. yaşını kutlayacağını hatırlatarak bu vesileyle düzenlenecek etkinliklerden de söz etti. Örer, nisan ayında gerçekleşecek 36. İstanbul Film Festivali’nde özel bir bienal bölümü olacağını duyurdu.

Toplantıda konuşan Michael Elmgreen ve Ingar Dragset ikilisinden Elmgreen, “Sanat yanıt vermekle ilgili değil, sanat soru sormakla ilgili. Bu yüzden de basın toplantısına muhteşem performansçılarımıza bu soruları sordurarak başladık.

Haberin Devamı

Başlık ‘İyi Bir Komşu’. Hayata mikro noktadan bakıyoruz, evimizden. Ev; gerçek kimliğimizi, özel yönlerimizi, tuhaf hobilerimizi yaşamaya cesaret edebildiğimiz yer. Ve mahalle gerçekten nasıl birlikte yaşadığımızın bir örneği” dedi. Küratörler ayrıca bienalin 50-60 sanatçıdan oluşacağını ve dev bir bienal olmayacağını belirttiler. Yakın ilişki kurmayı sanatçıların temayı özümsemelerini istediklerini vurguladılar.

15. İstanbul Bienali’nin basın ön izlemesi 13-15 Eylül 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Farklı mekânlara yayılacak bienalde sergilerin yanı sıra performanslar, film programı ve konuşmalar da düzenlenecek.