Aydın NAZİLLİ’DE İKİ MAHALLE KUDUZ KARANTİNASINA ALINDI

NAZİLLİ’DE İKİ MAHALLE KUDUZ KARANTİNASINA ALINDI

18.11.2015 - 17:54 | Son Güncellenme:

.

NAZİLLİ’DE İKİ MAHALLE KUDUZ KARANTİNASINA ALINDI

Nazilli’nin Demirciler Mahallesi’nde ölen bir ineğin kuduz olduğunun anlaşılması üzerine, mahalle 6 ay karantinaya alındı. Demirciler ve Kozdere Mahallelerinde 636 hayvan aşılanırken, bölgede hayvan alım ve satımı yasaklandı.
Edinilen bilgiye göre Demirciler Mahallesi’nde Ramazan Darkan’a (64) ait bir inek rahatsızlanarak mide ağrısı çekmeye başladı. Darkan bunun üzerine veterineri çağırarak durumu bildirdi. İneğin rahatsızlığından şüphelenen veteriner hekim, durumu uzmanlara haber etti. İneğin ölmesinin ardından, kafası kesilerek Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsüne Müdürlüğüne gönderildi. Yapılan incelemelerin ardından inekte kuduz olduğu tespit edildi. Bunun üzerine harekete geçen Nazilli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri bölgeyi karantina altına aldı. İneğin sahibi Ramazan Darkan ve ailesine İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından aşı yapıldı. Ölen ineğin sahibi Ramazan Darkan, kuduzun ineklerini otlatırken bir tilki tarafından ısırıldığını ve öyle bulaştığını iddia ederek, "Geçtiğimiz haftalarda dağda tilki leşi gördüm, hayvanlarımıza yakın bir yerde ineğimize ondan bulaştığını zannediyorum. İneğin memesinde bir ısırık fark ettim. Hayvan kısa bir süre içerisinde rahatsızlandı, bende veterinere haber verdim” dedi.
“AŞILAMA ÇALIŞMALARIMIZ BİTTİ”
Kuduz vakasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Nazilli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sunay Güler, "Bir ihbar sonucunda Demirciler Mahallesinde kuduz ihbarını aldık. Bunun üzerine ilçe müdürlüğümüz elemanlarınca söz konusu hayvandan numune alınarak, Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsüne Müdürlüğüne gönderilmiştir. Burada yapılan tahlil sonucunda da 09.11.2015 tarihinde kuduz olduğu raporla tespit edilmiştir. Bunun üzerine de İlçe müdürlüğümüz derhal olay yerine intikal ederekten burada gerekli çalışmalarını yapmış. Ve hayvan aşılamalarına başlamıştır. Toplamda da bugüne kadar 636 hayvan Demirciler ve Kozdere mahallelerinde aşılanmış bulunmaktadır. Bunun aşılama çalışmasının yeterli olduğunu düşünüyoruz. Aşılama çalışmamız iki köyde bitmiş durumda. Demirciler Mahallesinde karantina uygulaması var. Diğerinde koruyucu olarak yapılıyor. Karantina 6 ay süreyle Demirciler mahallesiyle sınırlıdır. 6 ay boyunca hayvan girişi çıkışı yasaktır” diye konuştu.

Yazarlar