Gündem Nâzım’a Vera uyarısı

Nâzım’a Vera uyarısı

29.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘The Assassin From Apricot City’ adlı kitapta, Nâzım’ı tanıyan doktorun “Vera’ya âşık olursan 3 yıl yaşarsın” dediği iddia edildi

Nâzım’a Vera uyarısı

Sputnik’te yer alan bir habere göre, Polonyalı yazar ve gazeteci Witold Szablowski 2015 yılında Rusya’da yayımlanan ‘The Assassin From Apricot City’ adlı kitabında Nâzım Hikmet ile ilgili ilginç bir iddiada bulundu.

Yazarın iddiasına göre tanıdık bir doktor, Nâzım’ı aşkı Vera Tulyakova konusunda uyardığını kaleme alıyor: “Doktor Nâzım Hikmet’e ‘Bu aşka yenik düşersen en çok 3 yıl yaşarsın’ dedi. Nâzım ise sadece gülümsedi.”

1960 yılında Nâzım Hikmet’in Sovyet pasaportu aldığını yazan Polonyalı gazeteci iddiasına şöyle devam etti: “Nihayet (pasaportu aldıktan sonra) Vera ile evlenebildi. Nikâh dairesine giderken şoför sordu: ‘Yoldaş Hikmet, bunca yıl hapis hayatından sonra tekrar özgürlükten mahrum kalmayı mı istiyorsunuz?’ Nâzım ise tekrar gülümsedi. Nâzım 3 Haziran 1963’te hayatını kaybetti. Vera ile resmi nikâhtan tam 3 yıl sonra.”

12 ayrı konu

‘Reportage from Turkey’ altbaşlığıyla yayımlanan kitap, gazetecinin araştırma yaptığı 12 ayrı konudan oluşuyor. Bunlardan biri de Nâzım Hikmet. Nâzım’ın 1951’de Türkiye’den ayrılmak zorunda bırakılış hikâyesinden Vera’yla evlenmesine dek uzanan bu bölüm, dönemin mülteci meselelerine de ışık tutuyor.