Gündem Ne erteleme ne af işledi

Ne erteleme ne af işledi

09.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

3. Yargı Paketi doğrultusunda 31 Aralık 2011’den önce ‘yasadışı gösterilere katılmak, taş atmak ve direnmek’ suçlarından verilen cezaları erteleyen Yargıtay, aynı fiillerle 5 yıl 2 ay hapse mahkum olan Ölmez’in cezasını onadı.

Ne erteleme ne af işledi

3. Yargı Paketi ile 31 Aralık 2011 tarihine kadar, basın ve yayın yoluyla ya da “sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle” işlenen ve üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı açılmış davaların 5 yıl ertelenmesi öngörüldü. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kanundaki “sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleri” ifadesinin toplantı ve gösteri yürüyüşlerini de kapsadığı ve bu yürüyüşlerde taş, molotof vs. atmaktan dolayı haklarında dava açılanların da davalarının ertelenmesi gerektiğine ilişkin çok sayıda karar verdi. Dairenin ve Genel Kurulun kararlarında kanundaki “düşünce ve kanaatin içeriğinden çok açıklama yöntemininin” dikkate alındığı belirtilerek “Örgütlenme özgürlüğü bağlamında ele alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma özgürlüğünün kollektif niteliği, ifade özgürlüğü ile yakın ilişkisi ve AİHM’ce değerlendiriliş biçimi nazara alınmıştır” deniliyordu.

Haberin Devamı

Taş atmaya erteleme
Ancak katıldığı gösteride polise taş atan ve kendisini “Gazeteciyken güvenlik güçlerinin basın mensuplarının olduğu alana biber gazı atması üzerine tepki gösterdim” diye savunan asistan Hazım Ölmez’le ilgili hukuki süreç farklı işledi. Yargıtay, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyet göstermek” suçundan 5 yıl 2 ay hapse mahkum olan Ölmez’e verilen cezayı onadı. Ölmez’in yasadışı gösteriye “örgütün internet sitesinden yaptığı çağrılara uyarak katıldığı“ iddiasıyla cezası onanırken bu iddiaya dayanak olacak herhangi bir delil de gösterilmedi. Ölmez’e “ihtara rağmen dağılmadığı, taş attığı ve polise direndiği” iddiasıyla verilen 20 ay hapis cezası hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamına alınırken bu fiilleri nedeniyle verilen “örgüt adına faaliyet” suçundan ceza verildi.