Gündem Ne zaman emekli olurum uygulaması ile ne zaman emekli olacağınızı öğrenin!

Ne zaman emekli olurum uygulaması ile ne zaman emekli olacağınızı öğrenin!

20.04.2015 - 13:52 | Son Güncellenme:

Ne zaman emekli olurum uygulamaları sayesinde tüm kurumlar için emeklilik işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz. İnternet üzerinden ne zaman emekli olurum uygulamalarına ulaşabilmek ve ne zaman emekli olurum uygulamaları hakkında detaylı bilgi için haberimizi inceleyebilirsiniz.

Ne zaman emekli olurum uygulaması ile ne zaman emekli olacağınızı öğrenin

Modern toplumlarda yaşamın en önemli noktalarından birisini sigortalar oluşturuyor. Özellikle de günümüz modern toplumlarında sosyal güvencenin en temelinde sigorta sistemleri yer alıyor. Bu neden ile tüm dünyadaki gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yaptırımlar ile çalışan kişilerin sigortalı olmaları mecburiyetleri bulunuyor. Böylelikle çalışanların ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri, sosyal güvence ile haklarının korunabilmesi ve en önemlisi de emeklilik hakkına sahip olarak yaşlılık dönemlerinde daha yüksek refah seviyesine sahip olabilmeleri sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

EMEKLİLİK YAŞI

Bu durum özellikle sigortalı olarak çalışmaya başlayan çok kısa bir süre içerisinde ne zaman emekli olacağını merak etmeye başlamasına yol açıyor. Günümüzde bu konuda kabataslak emeklilik hesaplamaları yapılıyor olsa da doğruya en yakın sonuçları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2006 yılında kurduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platformda hizmete açmış olduğu ne zaman emekli olurum uygulaması ile ulaşılabiliyor. Sigorta mükelleflerinin emeklilik haklarından yararlanabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu şartları yerine getirmeleri gerekiyor.

Emeklilik şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ülke koşulları, ülke kaynakları, refah seviyesi, ekonomik durum, çalışma alanlarındaki gereksinimler ve diğer pek çok önem arz eden etmene bağlı olarak belirlenmektedir. Buna göre sigorta mükelleflerinin de çalışma yaşantıları boyunca bu emeklilik şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor. Sigorta mükelleflerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni online hizmeti ne zaman emekli olurum uygulaması da bu yerine getirilmesi gereken şartlara göre daha ne kadar daha çalışmaları ve beklemeleri gerektiğini öğrenebilmelerine yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu ve sigorta mükelleflerinin gerçekleştirmeleri gereken emeklilik şartları ise emeklilik yaşı, sigorta prim ödeme gün sayısı ve hizmet süresi olarak belirlenmiştir. Dijital platformda sigorta mükelleflerinin kullandıkları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ne zaman emekli olurum uygulaması ile de bu şartlara göre kalan sigorta bilgilerini öğrenebilme fırsatına sahip olabiliyor. Dijital platform üzerinde sigorta mükelleflerinin ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmeleri için kullanabilecekleri 2 yöntem bulunuyor. İlk yöntem Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platform üzerinde yer alan resmi internet sayfasındaki online hizmetler kategorisinden ulaşılabilen ne zaman emekli olurum uygulamasıdır.

Sigorta mükellefleri ne zaman emekli olurum uygulaması üzerinde işlemi şifresiz olarak yapabiliyor. Ancak doğru sonuçların alınabilmesi için sigorta mükellefinin kesinlikle sigorta bilgilerini hem doğru hem de güncel hali ile girmeleri gerekiyor. Buna göre SSK sigorta bilgilerinin güncel halini bilmeyenlerin bu bilgilere ulaşabilmelerine yardımcı olacak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-SGM uygulaması bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik durumu öğrenme uygulamasında sigorta mükellefleri öncelikli olarak ‘cinsiyet’, ‘doğum tarihi’, ‘hizmete başlama tarihi’, ‘maluliyet durumu’ ve ‘erken yaşlanma durumu’ bilgilerini girmeleri gerekiyor. Daha sonrasında ise ‘SSK prim ödeme gün sayısı’, ‘diğer sandıklara ait gün sayısı’, ‘askerlik/sanatçı gün sayısı’, ‘fiili gün sayısı’ ve ‘yurtdışı gün sayısı’ sigorta bilgilerini girmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Ayrıca 3600 günden emeklilik hesaplaması yapacak sigorta mükelleflerinin uygulama sayfasında en son olarak ‘3600 günün doldurulduğu tarih’ bilgilerini girmeleri gerekiyor. Bu bilgileri girerek gönder seçeneği ile sigortalarının güncel durumu ve SGK sistemlerindeki güncel emeklilik şartlarına göre kalan yaş, kalan prim ödeme gün sayısı ve kalan hizmet süresi bilgilerine tüm ayrıntıları ile birlikte erişim sağlayabiliyor. Sigorta mükellefleri ne zaman emekli olurum işlemini dijital platform üzerinde 2. yöntem olarak e-Devlet sistemi üzerinde yapabilme imkanına sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

Sigorta mükellefleri dijital platformda yer alan e-Devlet sistemi üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmetleri ile emeklilik hesaplamasını yapabiliyor. Bunun için sigorta mükelleflerinin e-Devlet sistemine giriş yapmaları gerekiyor. Buna göre sigorta mükellefleri e-Devlet sisteme giriş sayfasında ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmaları gerekiyor. Sisteme giriş yapan sigorta mükellefleri ana sayfa üzerinde yer alan e-hizmetler kategorisindeki alfabetik sıralamalı kamu kurum listesi içerisinden ‘S’ harfine gelerek Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigorta uygulamalarından ‘normal şartlarda ne zaman emekli olurum’ uygulamasını kullanarak yine emeklilikleri için kalan sigorta durumlarının en güncel halini öğrenebiliyor. Böylelikle kurum il veya ilçe müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan sigorta mükellefleri sigorta bilgilerini öğrenebiliyor.