Genel Sağlık Neden manuel terapiye ihtiyacımız var?

Neden manuel terapiye ihtiyacımız var?

20.05.2015 - 09:50 | Son Güncellenme:

Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, gelişmiş ülkelerde hemen herkesin rutin haline getirdiği manuel terapi hakkında önemli bilgiler veriyor

Neden manuel terapiye ihtiyacımız var

Neden manuel terapiye ihtiyacımız var?

Birçoğumuz ağrısız ve özgür bir şekilde hareket edebiliyoruz. Ancak hastalık, yaralanma veya sistemik bir problem yüzünden hareketinizin kısıtlandığını ve ağrılarınızın olduğunu düşünün. Herkes tarafından yapılan ilk iş bir ağrı kesici alarak ya da istirahat ederek ağrının geçmesini beklemektir. Birkaç gün, hafta, ay? Ne kadar süreceği belli olmayan bu ağrıyı çekmeye başlıyorsunuz. Ancak hepimizin yapması gereken işleri ve yerine getirmesi gereken sorumlulukları var: İşe gitmek, çocuklara bakmak, alışveriş yapmak, okula gitmek, ev işleri yapmak…

Haberin Devamı

Ağrıyla yaşamak zorunda değilsiniz

Her zaman olduğu gibi işlerinizi aksatmamak adına kendinizden fedakârlık yapıyorsunuz ve sürekli devam eden bir ağrı içinde hayatınızı sürdürmeye başlıyorsunuz.

Peki, size aslında bütün bu ağrıların bir sebebinin ve aynı zamanda bir çözümünün olduğunu söylersek? Fizyoterapistler ve manuel terapi size bu konuda yardımcı olabilir.

Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, gelişmiş ülkelerde hemen herkesin rutin haline getirdiği manuel terapi hakkında önemli bilgiler veriyor:

Özel bir tedavi

“Fizyoterapistler; günlük yaşantınızı etkileyen problemlerin rehabilite edilmesini sağlayan, ağrısız hareket konusunda uzman bir sağlık personelidir. Fizyoterapistler için en önemli konu: hareketin ağrısız ve kaliteli bir şekilde yapılabilmesidir.

Haberin Devamı

Manuel terapi ise fizik tedavi içerisinde fizyoterapistler tarafından yapılan özel bir tedavi tekniğidir. Fizyoterapistler kişiye özel değerlendirme ve tedavi programı planlayarak, kişinin maksimum fonksiyon kazanmasını sağlar. Her yaştan ve hemen her hastalıktan bütün gruplarda, hareketi kazanmak, düzenlemek ve korumak için çalışır.

Hareketsiz yaşam veya hareketin çeşitli nedenlerle kısıtlanması vücuttaki dengeyi bozar. Yapılan araştırmalar hareket kaybının ortopedik yaralanmalardan, obeziteye kadar birçok probleme yol açabileceğini ortaya koymuştur.

Manuel terapi uygulamalarında amaç, hareketi sağlamak, ağrıyı azaltmak, fonksiyonu restore etmek ve engelin önüne geçmektir. Kişiye özel planlanan programlarla hastanın ihtiyacına göre kas, eklem, yumuşak doku üzerine uygulamalar yapılır.

Bel fıtığı olmadan gelin

Birçok kişi manuel terapiye ciddi yaralanmalar sonucu gitmeye karar verir. Ancak çok sayıda çalışma bel ağrısından, fıtıklara, menisküs yırtıklarından osteoartrite kadar oldukça geniş yelpazedeki hastalıklarda manuel terapinin ilaç, cerrahi gibi tedavilere göre daha etkili, daha ucuz ve en önemlisi hastalığın ilerlemesinde önleyici bir tedavi olduğunu belirtmişlerdir.

Haberin Devamı

Hastalığın ve belirtilerin ortaya çıkmasını beklemek problemin daha ağırlaşmasına, vücuda yerleşmesine neden olur. Problem ne kadar kronik olursa tedavi süreci de o kadar karmaşık olur.

Hayat boyu sağlık

Manuel terapi kişinin ihtiyaçlarına göre planlanır, düzenlenir veya değiştirilir. Taburculuk sonrasında belirli zaman aralıklarında yapılan kontroller problemlerin önceden tespit edilmesini sağlar. Yurt dışında kişiler manuel terapi almayı rutin haline getirmiştir. Böylece erken teşhis ile hastalıklar oluşmadan çok önce engellenir, kişinin günlük yaşamı veya yaşam kalitesi etkilenmez. Kişinin optimum sağlığı ve hareketliliği yaşam boyu korunmuş olur.”

Yazarlar