Gündem Nedeni bilmiyoruz ama ihmalimiz yok

Nedeni bilmiyoruz ama ihmalimiz yok

17.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 284 işçinin öldüğü facianın dördüncü gününde madeni işleten Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ile şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan ile birlikte medyanın karşısına çıktı.

Nedeni bilmiyoruz  ama ihmalimiz yok

Gürkan ve beraberindeki yöneticiler çelişkili yanıtlar nedeniyle tartışmalarla geçen toplantıda “Biz kazanın neden gerçekleştiğini bilmiyoruz. Hiçbir ihmalimiz yok” dedi.
Gürkan, açıklamada 49 yıldır madencilik yaptığını ölen işçilerin babalarının bile yanında çalıştığını anlattı. Madende en ileri düzeyde emniyet önlemlerinin alındığını öne süren Gürkan şimdi “büyük ıstırap” yaşadığını söyledi; “Canım yanıyor” dedi.
Yeraltında çalıştığını, madencileri ‘oğlu’ gibi gördüğünü söyleyen Gürkan, gazetecilerin “Bu bir kaza mıdır?” sorusuna “Üç yıldır işletmeye ilk kez geliyorum. Bu bir kaza. Ben ocağa inmedim” yanıtı verdi.
Doğru, yangının trafodan değil kömür kızışmasından çıktığını söyleyerek, “Kaza 140 kodunda 4 bant olarak tabir ettiğimiz anayolda meydana geldi” dedi. Doğru, gazetecilerin “yaşam odası var mıydı?” sorusu üzerine, eski yaşam odasının söküldüğünü yenisi hazırlanırken kazanın olduğunu söyledi ve “Bunlar tamamlansaydı işçiler 18-24 saat arasında yaşayabilecekti” dedi. Doğru, işçilerin 20 metre bile ilerleyemediğini, 5 dakika içinde öldüğünü söyledi. Doğru, madende en son denetimim Mart ayında yapıldığını, eşi Melike Doğru’nun yerel seçimde Ak Parti Soma Belediye Meclis üyesi seçildiğini söyledi.

5 dakikada öldüler
Toplantıda bilgi verirken ağlayan Çelik ise, sorunun yangının 5 dakikada yayılmasından kaynaklandığını belirterek, “Yüksek gaz çalışanların bulunduğu noktaya 3-5 dakikada yayıldı. İşçilerin yolları kapandı, görüş mesafesi 1 metreye düştü. Sıkıntı buradan” dedi. Çelik, “Biz kazanın neden çıktığını bilmiyoruz, o bölgeye daha ulaşamadık. Hiçbir ihmalimiz yok. Biz hepimiz canla başla çalıştık. 20 yıldır böyle bir olay görmedim. Maskeler tüm çalışanlarda var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tepki çekti

Soma Holding yetkililerinin düzenlediği basın toplantısında söyledikleri sosyal medyada çok tartışıldı. Birçok kanaldan canlı yayınlanan basın toplantısı sırasında ünlü isimler tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi:
Demet Akalın: Her şeye ‘Öyle bir şey yok’ diyor bunlar!
Berna Laçin: Tabii yaşam odası zorunluluğu yasada olmadığı için
denetimde de sorun çıkmıyor.
Armağan Çağlayan: Özet şu herhalde; 4 gündür uyumamışlar; yaşam odası var mı, yok mu kimse bilmiyor; sahip beyefendi 76 yaşında. Başka sorusu olan?
Sinan Akçıl: Bu yönetim kurulu başkanı adamcağız, üç gündür uyuyamıyormuş. Üzülmesin, onun yerine sonsuza kadar uyuyan 300 kişi var.
İzzet Çapa: Toplantının özeti; maden işçileri kanunlara uygun bir biçimde ölmüştür.
Gizem Özdilli: Tek suçlu işletme mi? Eksikleriyle, yanlışlarıyla işletmesine izin verenler nerede? Allah hepimizi ıslah etsin! Kanun dışında da vefat edenlerin ailelerine yardım yapıyorlarmış. O vicdanın kanunen şart olmayan yaşam odaları için de şart olsaydı.