Gündem 'Nerede oy kullanacağım?' (2017 YSK seçmen sandık sorgulama T.C)

'Nerede oy kullanacağım?' (2017 YSK seçmen sandık sorgulama T.C)

06.04.2017 - 10:46 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu’nun 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek anayasa referandumu için heyecan dorukta. YSK sandık sorgulama işleminin nasıl yapılacağı binlerce vatandaş tarafından araştırılıyor. Nerede oy kullanacağını merak edenler YSK’nın internet sitesi dışında, e-Devlet sistemini kullanarakta öğrenebilirler.

Nerede oy kullanacağım (2017 YSK seçmen sandık sorgulama T.C)

2017 YSK seçmen sorgulama işlemi, referanduma çok az bir süre kala araştırma konusu olmaya devam ediyor. Anayasa maddelerinin hayata geçirilip geçirilmeyeceği konusunda halkın görüşünü almak için referandum düzenleyecek olan YSK, seçmen sandık sorgulama işlemini online olarak erişime açık tutuyor. Peki, seçmenler kadar sandık görevlilerinin de merak ettiği YSK sandık görevlisi sorgulama işlemi nasıl gerçekleştirilecek?

E- DEVLET - "NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!"

Haberin Devamı

REFERANDUM TAKVİMİ

9 Nisan

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan

İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan

Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

16 Nisan

Oy verme günü."

"NEREDE OY KULLANACAĞIM?"

Oy kullanacağınız yerin sorgulamasını yapmak için YSK’nın resmi internet sitesine giriniz. Buradan ‘’Seçmen İşlemleri’’ menüsüne tıklayınız. Ardından da açılan sayfada bulunan ‘’Nerede Oy Kullanacağım?’’ bağlantısına tıklayınız ve T.C. kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı bulunduğunuz ili gerekli yerlere yazınız. Sonrasında ekran yer alan güvenlik kodunu da yazıp, formun alt kısmında bulunan ‘’Sorgula’’ butonuna tıklayarak nerede oy kullanacağınızın sorgulamasını yapabilirsiniz. YSK’nın internet sitesi dışında yine e-Devlet sistemini kullanarak da sorgulama yapılabilir. e-Devlet sisteminden ‘’e-Hizmetler’’ bölümüne girerek buradan YSK bağlantısına tıklayıp nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

YSK SEÇMEN SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

YSK BUGÜN AÇIKLADI! SEÇMEN SAYISI YÜZDE 2,6 ARTTI!

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu, yurtiçi ve yurtdışında oy kullanacak seçmen sayılarını açıkladı. 1 Kasım 2015 seçiminde oy kullananlara oranla seçmen sayısı yüzde 2,6 oranında arttı.

Seçim Analisti ve İstatistik Uzmanı Filiz Aydın Koç, YSK'nın açıkladığı verileri milliyet.com.tr'ye değerlendirdi:

YSK, 16 Nisan 2017 referandumunda oy kullanacak yurtiçi seçmen sayılarını açıkladı. 1 Kasım’da 54.049.940 olan yurtiçi seçmen sayısı yüzde 2,6 artış ile 55.319.222 oldu.

1 Kasım 2015’de 2.899.069 olan yurtdışı seçmen sayısı ise yüzde 2,54 artış ile 2.972.671’e yükseldi. Temsilcilik sayıları ise 54 ülke 112 temsilcilikten 57 ülke 120 temsilciliğe yükseldi. Gümkük kapısı sayısı ise 30’dan 31’e çıktı. Yurtiçi ve yurtdışı seçmen sayısı artışı toplamda 1.478.198 (yüzde 2,6) artarak 56.949.009’dan 58.427.207’ye yükseldi. Sandık sayısı ise 175.364’den 167.601’e düştü.

Haberin Devamı

16 Nisan referandum seçmen sayılarına iller bazında bakıldığında; 6 ilde; Tunceli yüzde 2,9, Ardahan yüzde 2, Artvin yüzde 1,1, Kars yüzde 0,8, Sivas yüzde 0,6, Yozgat yüzde 0,3 oranında seçmen sayısı azalırken , diğer 75 ilde seçmen sayısı arttı.

EN FAZLA SEÇMEN GÜMÜŞHANE'DE ARTTI

En çok seçmen artışı olan iller; Gümüşhane’de yüzde 8,6, Bayburt’ta yüzde 8,1, İzmir’de yüzde 6,6, Tekirdağ’da yüzde 5,4, Batman’da yüzde 5,3, Şanlıurfa’da yüzde 5, Kocaeli’de yüzde 4,9, Siirt’de yüzde 4,4, Bolu’da yüzde 3,9, Gaziantep’te yüzde 3,6, Diyarbakır’da yüzde 3,5, Osmaniye’de yüzde 3,2, Eskişehir’de yüzde 3,2, Sakarya’da yüzde 3,2, Antalya’da yüzde 3 oranlarında seçmen artışları oldu.

EGE İLK SIRADA

Bölgeler bazında ise en yüksek seçmen sayısı artışı yüzde 20,5 ile Ege bölgesinde gerçekleşmiştir. Diğer bölgelerdeki seçmen sayısı artışı şöyle sıralandı:

İstanbul’da yüzde14,6.

Doğu Marmara Bölgesinde yüzde 13,1.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde12,8.

Haberin Devamı

Akdeniz Bölgesinde yüzde 11,8.

Batı Anadolu Bölgesinde yüzde 11.

Batı Marmara Bölgesinde yüzde 4,4.

Orta Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 3,5.

Orta Anadolu Bölgesinde yüzde 2,9.

Doğu Karadeniz Bölgesinde yüzde 2,6.

Batı Karadeniz Bölgesinde yüzde 2,5."

YSK KARARLARI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Yüksek Seçim Kurulu’nun 16 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilecek anayasa referandumuna ilişkin kararları, Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan kararlarda seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütüklerine ilişkin unsurlar yer aldı.

HALK OYLAMASI NASIL YAPILACAK?

Halkın oyuna sunulma işlemlerini, YSK’nın denetim ve yönetiminde seçim kurulları tarafından yürütülecektir. YSK, Anayasa değişikliklerinin halkın oyuna sunulması için gerekli olan bütün tedbirleri alıp, hazırlıkları yapacaktır. Kurul, yapılacak olan halk oylamasının düzenli ve sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak amacı ile gerekli olan ilke kararlarını almak için yetkili konumda olacaktır.

Halk oylaması sırasında beyaz renk üstünde ‘’Evet’’, kahverengi renk üstünde ise ‘’Hayır’’ ibaresi bulunan iki farklı renkten oluşacak birleşik oy pusulası kullanılacaktır. Halk oylamasına katılan vatandaşlar, üzerinde işaret olan mühürü birleşik oy pusulasında tercih etmiş olduğu kısmın üstüne basarak oyunu kullanacaktır. Anayasa değişikliği halk oylaması, yasanın Resmi gazete’de yayımlanmasının ardından 60. günden sonra gelen ilk Pazar günü yapılacak.

Haberin Devamı

Halk oylamasının yapılacağı günden önceki yedinci günden başlayarak, Anayasa değişikliklerinin halka anlatılmasında da ilgili yasanın propaganda serbestliğine dair hükümleri uygulanacaktır.

Yabancı ülkelerde bulunan vatandaşların oy kullanma işlemleri, referandumdan 20 gün önce başlayacaktır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partiler ile Cumhurbaşkanı, halk oylamasının gerçekleştirileceği günden önceki yedinci gün itibari ile halk oylamasından önceki gün saat 18.00’a kadar televizyon ve radyoyla propaganda yapabilecektir.

YENİ ANAYASA NE GETİRİYOR?

TBMM Genel Kurulunda kanunlaşan anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanlığı sistemi çatısı altında getirilmesi öngörülen yeni düzenlemeler şöyle:

- Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak

- Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek

- TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 5 yılda bir aynı gün yapılacak

- Meclis, denetim ve bilgi edinme yetkisini, "Meclis araştırması", "Genel görüşme", "Meclis soruşturması" ve "Yazılı soru" yoluyla kullanacak

- Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilmeyecek

- Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.

- Cumhurbaşkanlığına, seçimlerde geçerli oyların en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

- Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

- Cumhurbaşkanı "Devlet başkanı" olacak, yürütme yetkisini üstlenecek, Başkomutanlığı temsil edecek

- Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek.

- Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak.

- Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

- Kanunda açıkça düzenlenen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak.

- TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz olacak.

- TBMM cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında soruşturma açılmasını isteyebilecek.

- Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.

- Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

- Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak.

- Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.

- TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

- Cumhurbaşkanı, kanunda düzenlenen ilgili şartların gerçekleşmesi halinde OHAL ilan edebilecek.

- Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak.

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek.

- Bütçeyi Cumhurbaşkanı Meclise sunacak.

- Bakanlar Kurulu olmayacak. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek.

- TBMM'nin bir sonraki seçimi ve Cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde birlikte yapılacak.

- Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kalkacak.

ÇİPLİ KİMLİK KARTI OLMAYANLAR OY KULLANABİLİR Mİ?

Son zamanlarda halk arasında çipli kimliği olmayanların oy kullanamayacağı bilgisi dolaşmaktaydı. YSK tarafından bu iddiaların asılsız olduğu ve bu gibi iddialara itibar edilmemesi gerektiği belirtildi. Referandum için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan herkes oy kullanabilir. Kişilerin kimliklerini tereddütsüz şekilde ortaya koyan resmi nitelikteki belgelerin herhangi biri ile oy kullanılabilir. Örneğin; T.C. kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi ve pasaport gibi.

Yazarlar