Kocaeli Nesli Tükenmekte Olan Afrika Gözlüklü Penguenleri Darıca'da Korunuyor

Nesli Tükenmekte Olan Afrika Gözlüklü Penguenleri Darıca'da Korunuyor

11.06.2017 - 11:58 | Son Güncellenme:

.

Nesli Tükenmekte Olan Afrika Gözlüklü Penguenleri Darıcada Korunuyor

Nesli tükenmekte olan ve Türkiye’nin ilk ve tek Afrika gözlüklü penguenleri, Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki hayvanat bahçesinde koruma altında tutuluyor.
Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkındaki nesli tükenmekte olan Afrika Gözlüklü Penguenleri, özenle besleniyor. Dünya genelinde 180 bin adet kalan Afrika gözlüklü penguenlerinden Darıca’da yaklaşık 33 adet bulunuyor. Suyun içinde saatte 20 kilometreye ulaşan penguenler, duraksamadan 30 ile 70 kilometre yol kat edebiliyor ve 60 metre derinliğe kadar inebiliyor. Türkiye’nin ilk ve tek Afrika gözlüklü pengueni olma özelliği taşıyan penguenler, parkı gezmeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

“Tanımlayabildiğimiz 17 tür penguen var”
Penguenlerin bilinmeyen özelliklerinden bahseden parkın Eğitim ve Pazarlama Sorumlusu Gökmen Aydın, “Dünyada penguen deyince aklımıza ilk gelen Güney Kutbunda yaşayan imparator penguenler oluyor. Dünyada sıcak iklimde yaşayan, sıcağı seven birçok penguen türü var. Tanımlayabildiğimiz 17 tür penguen var. Bunlardan birisi de Afrika Gözlüklü Penguenleri. Burada koruma altındalar. Hayvanat bahçesinde doğup büyüdüğü için bu iklime adaptasyonunu sağlamış durumda hayvanlar. Tabi ki her canlıda olduğu gibi soğuk iklimden sıcak iklime geçildikçe kilosu azalmakta boyu kısalmaktadır. Bunu da Güney Kutbunda yaşayan İmparator Penguenlerinden, Güney Afrika’da yaşayan Afrika Penguenlerine geldiğimiz zaman net olarak görebiliyoruz. Birisi 105 santimetre iken diğeri 30 santimetreye kadar düşüyor” dedi.

“Göğüslerinde ki noktaların her biri farklıdır”
Penguenlerin insanlara benzer özelliği olduğunu belirten Aydın, “Afrika Penguenleri burada 33’ten fazla var. Yavrularda var, kuluçka da olan anneler de var. İmparator Penguenler gibi tamamen aile ilişkileri olmasa da bunlarında aile içerisinde önemli görev paylaşımları var. Anne kuluçkada yumurtanın üzerinde yatarken baba beslenir sonra gelip annenin ağzına kusarak anneyi besler. Penguenlerin insanlara benzer bir özelliği var. Göğüslerinde ki noktaların her biri farklıdır. İnsanlar da ki parmak izi gibi onları da göğüslerindeki noktalardan ayırt edebiliriz” diye konuştu.

“Gözlerinin etrafında olan pembe şeritler nedeniyle gözlüklü penguen deniyor”
Bu penguenlere neden gözlüklü penguen dendiğini açıklayan Aydın, “Gözlerinin etrafından pembe bir şerit var. Her iki gözünde de var ve ortada birleşiyor. Bu nedenle isimlerini buradan gözlüklü penguen olarak alıyorlar. Çok iyi yüzüyorlar. Kanatları olan bir kuş olmasına rağmen bu kanat onların uçmasını değil de su içerisinde iyi yüzmesine neden oluyor. Özellikle kutuplarda yaşayanlar için de av olmaktan kaçarken buzul da kaymasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

“Penguenler, çocukların sevgilisi diyebiliriz”
Ziyaretçilerin Darıca’da penguen gördüklerinde şaşırdıklarını belirten Aydın, “Penguen özellikler çocukların çok ilgi gösterdiği bir hayvan. Yürüyüşü ve duruşuyla çocukların sevgilisi diyebiliriz. Burada herkes penguenleri görünce şaşırıyor. Çünkü bu kadar sıcak havada penguenin burada nasıl yaşayabildiğini ya da burada nasıl penguen olduğunu merak ediyorlar. Ancak konu ile ilgili bilgilendirme ziyaretçilerimiz de anlıyorlar. Günde iki defa balıkla besleniyorlar. Biz burada onlara biraz daha yumuşak olduğu için mezgit veriyoruz. Bakıcımız yavruları belirli bir yaşa gelene kadar elle besliyor. Yavru kısa sürede bir yetişkin boyuna ulaşabiliyor. Hatta o kiloya da ulaşabiliyor ama yavru ile yetişkini ayırt etmenin yolu, yavruda kafa tamamen siyah oluyor ama yetişkinde beyaz şeritler de oluyor” ifadelerini kullandı.

“Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir tür”
Afrika Gözlüklü Penguenlerin dünyada tehdit altında olan bir tür olduğunu söyleyen Gökmen Aydın, “Afrika Gözlüklü Penguenleri Dünya genelinde 3 milyon adetken 180 bin adede hızlı bir şekilde düşen bir canlı ve giderek de azalıyor. Dünyanın tehdit altında olan türlerinden biri. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir tür” şeklinde konuştu.
Darıca hayvanat bahçesinin sevimli üyeleri Afrika Gözlüklü Penguenleri ziyaretçilerini bekliyor.