Dünya Netanyahu'ya Londra'da olağanüstü koruma

Netanyahu'ya Londra'da olağanüstü koruma

06.02.2017 - 16:34 | Son Güncellenme:

Başbakan May tarafından resmi konutta ağırlanan İsrail lideri için dışarıda destek ve protesto gösterileri vardı. Netanyahu, İran'ın füze denemeleri karşısında İngiltere'nin desteğini arıyor. Londra yönetimi ise, Filistin topraklarındaki yeni yerleşimlere karşı çıkıyor.

Netanyahuya Londrada olağanüstü koruma

Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmaya hazırlanan İngiltere, bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ağırladı.

Haberin Devamı

Başbakan Theresa May, İsrailli mevkidaşıyla Downing Street'teki 10 Numara da görüştü. İngiltere Başbakanı'nın Netanyahu'ya yeni yerleşim inşaatlarının güveni baltaladığını söyleyeceğini, sözcüsü açıkladı.

Tahran'ın dizginlenmesini isteyen Netanyahu ise, "İran, Ortadoğu'yu fethetmek istiyor; Avrupa'yı, Batı'yı ve dünyayı tehdit ediyor. Peş peşe provokasyonlar yapıyor" dedi.

Görüşme sırasında, İngiliz polisinin Başbakanlık binası 10 Numara çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Dışarıda ise hem İsrail destekçileri hem de Filistin taraftarlarının gösterileri vardı. Filistin'i destekleyen göstericiler, ellerinde 'İsrail işgaline son', 'Özgür Filistin', 'İsrail'in Gazze'deki saldırılarına son' pankartları taşıdı. Polis, bir göstericiyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı

İsrail'i destekleyenler de, ellerinde bayraklarla sloganlar attı. Bir gösterici, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim şapkasıyla Netanyahu'yu destekledi.

İngiliz basını, bugünkü sayfalarında Netanyahu'nun 'İran'ın cüretkar saldırganlığı' diye tanımladığı durum karşısında May'denn destek isteyeceğini yazmıştı. Gazetelere göre, Netanyahu İran'ın Suriye ve Yemen'deki savaşlara müdahalesiyle Hizbullah'a verdiği desteği de gündeme getirdi.

BU HAFTA TRUMP'LA BULUŞUYOR

İngiltere, geçen hafta yaptığı açıklamada işgal altında tutulan Filistin topraklarındaki yeni yerleşimleri kınamıştı. Londra yönetimi ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde çıkan tarihi kararda da önemli bir rol oynamıştı. Söz konusu karar, İsrail'in yasa dışı yerleşimleri derhal ve tamamen durdurmasını istiyor.

Ancak, Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasıyla Tel Aviv yönetimi peş peşe yerleşim planlarını onayladı ve inşaatlar başladı. İsrail, BMGK kararlarını tanımıyor.

İsrail’in Londra Büyükelçiliği'nde görevli Shai Masot'un bir restoranda İngiliz parlamenterleri itibarsızlaştırma planlarını anlatırken gizli kamerayla çekilmesi de, Londra-Tel Aviv hattında gerilime yol açmıştı. Olayın ortaya çıkmasıyla Londra Büyükelçiliği özür dilemişti.

Netanyahu, bu hafta yeni müttefiki Donald Trump'la Washington'da bir araya geliyor.