Gündem Nevruz coşkusu

Nevruz coşkusu

22.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Baharın gelişi, doğanın uyanışı, barış ve kardeşliğin sembolü kabul edilen Nevruz Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalarda renkli görüntüler yaşandı. Geniş katılımın olduğu Diyarbakır’daki kutlamada da sağduyu hakimdi...

Nevruz coşkusu

Nevruz kutlamalarında dikkatlerin yoğunlaştığı Diyarbakır’da sağduyu hâkim oldu. Sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan Nevruz etkinliklerinde olay yaşanmadı. Nevruz kutlamaları nedeniyle Diyarbakır kent merkezinde polis kapsamlı güvenlik önlemleri aldı. Alana ulaşan tüm yollar bariyerlerle kapatıldı. Kutlama alanına ulaşanlar birkaç noktada kurulan güvenlik noktalarında sıkı aramadan geçirildi, alana giren gazetecilerin kalemlerinin yanı sıra yeşil-kırmızı-sarı renkleri barındıran flama ve aksesuarlar ile ruj ve parfüme izin verilmedi. Müziklerin çalındığı ses sistemi alanda önlem alan güvenlik güçlerince kontrol edilirken önceden belirlenen şarkıların dışında şarkıların çalınması da engellendi.

Haberin Devamı

Yoğun katılım

Siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanısıra Avrupa ve Irak’tan çok sayıda yabancı temsilci protokolde yer aldı. Bağlar ilçesinde bulunan Nevroz Parkı’nda yapılan kutlamalar saat 11:00 sıralarında başlandı. Onbinlerce kişinin katılımı ile gerçekleşen kutlamalarda müzik gruplarının dinletisi ve halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı.

‘Farklılıklarımız zenginliğimiz’

Nevruz Bayramı tüm illerde törenlerle kutlandı. Renkli görüntülere sahne olan bazı kutlamalar şöyle:

KASTAMONU: 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu’da nevruz ateşinin yakılmasıyla etkinlikler başlatıldı. Etkinliklere Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da katıldı. Kurtulmuş Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Nevruz yeniden doğuşu, yeniden dirilişi gösteren önemli bir bayramdır” dedi. Farklılıkların zenginlik olduğuna işaret eden Kurtulmuş “İkinci olarak Nevruz bize, farklılıklar ve çeşitliliklere rağmen bir olmayı, birlik olmayı öğretiyor. Bütün farklı renklerin birlik beraberlik içinde olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nevruz coşkusu

HAKKÂRİ: Nevruz kutlaması, Atatürk Kültür Merkezi’nin önünde yapıldı. Kutlamaya Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, Vali Yardımcısı Mehmet Nurullah Kahraman, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, AK Parti İl Başkanı Emrullah Gür, İl Sağlık Müdürü Hamdullah Kara, Hakkari Baro Başkanı Avukat Zeydin Kaya ile kurum amirleri ve Hakkarililer katıldı. Nevruz ateşini, Hakkari Belediyesi’ne 2016’da kayyum olarak atanan Başkan Vekili Epcim yaktı. Konuşmaların ardından erbane ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Etkinlikte ayrıca yöresel uzun havalar, Türkçe ve Kürtçe türküler seslendirildi.

Ateşten atladılar

EDİRNE: Trakya Üniversitesinin Balkan Yerleşkesi’ndeki Sağlık Kültür Daire Başkanlığ binasının bahçesinde düzenlenen kutlama programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Halk oyunu gösterilerinin sunulduğu ve demir dövme merasiminin yapıldığı etkinlikte, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile rektör yardımcıları Prof. Dr. Cem Uzun, Prof. Dr. Mümin Şahin, Prof. Dr. Osman Hatipoğlu, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler yumurta tokuşturdu. Tabakoğlu ve etkinliğe katılanlar ateşten atladı, katılımcılara Türkistan pilavı ve tatlı ikram edildi.

Haberin Devamı

Vali halaya katıldı

SİİRT: Siirt Valiliği tarafından düzenlenen nevruz kutlaması, 14 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda yapıldı. Kutlamalara, Vali Ali Fuat Atik, 3’üncü Tugay Komutan Yardımcısı Albay Oğuzhan Pehlivan, Vali Yardımcısı Aziz Onur Aydın, Emniyet Müdür Vekili Saruhan Kızılay, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Nevruz konulu kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesinin ardından folklor gösterileri yapıldı. Siirt Valisi Ali Fuat Atik, öğrenciler ve folklor ekibine eşlik ederek halay çekti. Yapılan etkinlikler nevruz ateşinin yakılmasının arından sona erdi.

İZMİR: Kutlamalarının İzmir’de bu yılki adresi valiliğin izniyle Gündoğdu Meydanı oldu. Bir saat gecikmeli başlayan kutlamalarda, katılımcılar Cumhuriyet Meydanı’na kurulan tek arama noktasındaki üst aramasından sonra içeriye alındı. Geçen yılların aksine katılım sayısının düşük olduğu kutlama alanına girişte zaman zaman polis ile katılımcılar arasında küçük çaplı tartışmalar yaşandı.

Haberin Devamı

TUNCELİ: Kutlamalar, nevruz ateşi yakması ile başladı. Konuşmaların ardından yerel sanatçıların söylediği türküler eşliğinde halay çeken kalabalık, daha sonra olaysız dağıldı.

VAN: Van Valiliği’nden alınan izinle HDP ve DBP’nin düzenlediği nevruz kutlaması, Van Kalesi’nin güneyinde bulunan Atatürk Kültür Parkı’nda yapıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı alan, ‘drone’ ile havadan denetlendi. Kutlamaya gelenler, alanda kurulan 4 ayrı güvenlik barikatından geçirilirken, üst aramaları da yapıldı. Yakılan nevruz ateşinin etrafında toplanan kalabalık kol kola girerek, Türkçe ve Kürtçe türküler eşliğinde halay çekti.

Nevruz coşkusu

Giresun: Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi’nde düzenlenen kutlamalarda öğrenciler, akademisyenler ve protokol üyeleri örste demir dövdü, yakılan ateşin üzerinden atladı. Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri’ne ait türküler eşliğinde halk dansları gösterileri sunuldu.

Haberin Devamı

İSTANBUL: İstanbul Valiliği’nce Topkapı Kültür Park’ta Nevruz kutlamaları düzenlendi. Etkinliğe katılanlar, Nevruz ateşinden atladı, yumurta tokuşturup demir dövdü. İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Bugünlerin kıymetini bilerek, bugünlerden aldığımız ortak duyguyla gelecek hedeflerimizi gerçekleştirmiş oluruz” dedi. Bakırköy’deki kutlamalarda 22 kişi gözaltına alındı.

Nevruz coşkusu

Dağıldıktan sonra olay çıktı

ADANA: Nevruz kutlamalarının ardından dağıldıkları sırada terör örgütü PKK lehine sloganlar atan ve örgütü simgeleyen bez parçaları açan gruba polis müdahale etti. Kaçmaya çalışan gruptaki 6 kişi gözaltına alındı.

BATMAN: Pazaryeri Mahallesi fuar alanında gerçekleştirilen etkinlik sonunda, terör örgütü PKK elebaşı Öcalan lehine slogan atarak polise taşla saldıran gruba müdahale edildi. Polis ekiplerince havaya uyarı ateşi açılırken, bazı göstericiler gözaltına alındı.

Nevruz coşkusu


KUTLAMALAR 3 GÜN SÜRÜYOR

Baharın gelişinin sembolü olan ve 3 bin yıldan beri Orta Asya coğrafyasında kutlanan Nevruz Bayramı, Kürt, Tatar, Başkır, Kazak, İran, Azeri, Türkmen ve Kırgızlar başta olmak üzere tüm dünyada kutlandı. Özbekistan’da nevruz kutlamlarının en görkemlisi başkent Taşkent’te oldu. Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ve Başbakan Abdulla Aripov’un da hazır bulunduğu etkinliklere devlet erkanı, ülkedeki yabancı misyon temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Nevruz dolayısıyla ülkede ilk defa 5 günlük resmi tatil ilan edildi. Bu coğrafyada Nevruz kutlamaları üç gün boyunca devam ediyor.