Gündem Nevruza coşkuyla kutlama

Nevruza coşkuyla kutlama

21.03.2009 - 10:21 | Son Güncellenme:

Ankara'daki Nevruz kutlama-larına katılımcılar arasındaki bir isim damgasını vurdu Fotoğraflarla Nevruz

Nevruza coşkuyla kutlama



Nevruz tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. İstanbul ve Mersin’de polisin geniş güvenlik önlemi aldığı miting alanlarına grupların gelişinde herhangi bir sorun yaşanmadı. Bunda siyasi partilerin uyarıları ve polisin yoğun tedbirlerinin etkili olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Ankara'daki Nevruz kutlamalarına ABD Büyükelçisi Jefryy damgasını vurdu. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın davetlisi olarak Atatürk Kültür Merkezi'ndeki kutlamalara katılan Büyükelçi, bakanın davetini kırmadı. 

İstanbul’da miting yapılacak Sultanahmet ve Kazlıçeşme Meydanları’na açılan tüm yollar emniyet tarafından kapatıldı. Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda düzenlediği nevruz kutlamalarına katılım halen devam ediyor. Polis ekipleri, alan girişinde herkesi güvenlik koridorundan geçirerek tek tek arıyor.

Her yıl yaşanan lastik yakma ve korsan gösterilere bu yıl ise henüz rastlanmadı. Olayların sık yaşandığı illerden olan Mersin’de de DTP’nin Metropol miting alanına güvenlik önlemleri alındı. Konuyla ilgili bilgi veren emniyet yetkilileri, miting alanlarının havadan ve yerden sürekli olarak izlendiğini tüm tedbirlerin de alındığını söylediler.

Herhangi bir olay beklenmediği vurgulanırken bunda seçim öncesi olması ve DTP’lilerin belediye seçimleri öncesi bir olay çıkmaması için uyarılarda bulunmasının da etkili olduğu vurgulanıyor.

ANKARA'DA 'SÜRPRİZ' BİR KONUK VAR
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nevruz’un ilk ateşini Ankara’da yaktı. Nevruz’un güneşin gelişini kutlayan herkesin bayramı olduğunu vurgulayan Günay, "Kötülüğü, kavgayı gönderelim. Birlik ve beraberliği yüreğimizde hissedelim. Aynı Yaradan’dan geliyoruz. Aynı toprakta yaşıyoruz. Bu coşkuyla bayramı kutlamak istiyoruz" dedi.

Ankara'daki Nevruz Kutlamaları alanında da Nevruz ateşi yakıldı ve geleneksel "demir dövme" ritüeli gerçekleştirildi. Ankara'daki kutlamalara Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da katılırken, katılımcılar arasındaki bir başka isim dikkat çekti. ABD Büyükelçisi James Jeffrey de kutlamalara katılmak üzere alana geldi.
Ankara'daki Nevruz kutlamalarına ABD Büyükelçisi Jefryy damgasını vurdu. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın davetlisi olarak Atatürk Kültür Merkezi'ndeki kutlamalara katılan Büyükelçi, bakanın davetini kırmadı. Önce demir dövdü daha sonra Bakan Günay'ın yaktığı ateşin üzerinden atladı. ABD elçisi önce atlaması için yapılan daveti reddetti, daha sonra Bakan Günay'ı kırmayıp ateşin üzerinden atladı. 

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende vatandaşların yanı sıra Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen öğrenciler de katıldı. Günay, TÜRKSOY Genel Müdürü Düsen Kasainov ile boyalı yumurtayı tokuşturdu. Günay’ın tuttuğu yumurta çatladı. Ardından Nevruz hakkında bir konuşma yapan Kasainov, barış ve kardeşlik diledi. Günay ise Nevruz’un barışa özlemi hissettiren bayram olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Törene katılan Türksoy’a üye 12 ülkenin 100’ü aşkın sanatçısı da Nevruz coşkusunu Ankara’daki kutlamalara taşıdı. Kazakistan, Kırım, Kırgızistan, Hakas, Altay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Başkurdistan, Gagavuz yeri, Azerbaycan ve Tataristan’dan temsilcilerin katıldığı törenlerde nevruz gelenekleri sergilendi.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Nevruz konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasından dereceye giren öğrencilere Bakan Günay, madalya ve para ödülü verdi. Ödül töreninin ardından AKM önünde geleneklerde önemli yer alan demir dövme seronomisine geçildi. Bakan Günay, TÜRKSOY Genel Müdürü, ABD Büyükelçisi demir dövdü. Nevruz ateşini de yakan Bakan Günay, bu ateşin üzerinden atladı. İki kez ateşin üzerinden atlayan Bakandan sonra TÜRKSOY Genel Müdürü Kasainov, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de bakana eşlik etti. Tören çeşitli halk dansı gruplarının renkli gösterileriyle sona erdi.

Nevruz gösterilerinde bölücübaşı sloganları

Haberin Devamı

Tahsin ÜLKER/ ADANA, (DHA)

ADANA'da Nevruz kutlamalarını bahane eden bir grup gösterici, cadde ortasında ateş yakıp, terörist başı Öcalan lehine sloganlar attı.
Gülbahçesi Mahallesi, Bahçelievler Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 20 kişilik bir grup, lastik yakıp, yolu trafiğe kapattı. Bölücü terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atan grup, hazırladıkları molotof kokteyllerini de yola fırlattı. Doğu ve Güneydoğu'dan göç edenlerin yoğun olarak yaşadığı Barbaros, Dağlıoğlu ve Ova mahallelerinde küçük çaplı gösteriler de yapıldı. Mahallelerde güvenlik önlemi alan polis ekipleri, göstericilere müdahale etmedi.
Göstericiler, sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Haberin Devamı

Kayseri'de coşkulu nevruz kutlaması

Ahmet Oğuz GÜNDÜZ/KAYSERİ (DHA)

KAYSERİ'de nevruz, Erciyes Üniversitesi kampusunda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Vali Mevlüt Bilici ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, nevruz ateşinin üzerinden atlayıp, örs üzerinde demir dövdü.
Nevruz Bayramı nedeniyle Erciyes Üniversitesi kampusu içindeki alana gönüllü TEMA’cılar tarafından 200 çam fidanı dikildi. Sabancı Kültür Sitesi’nde ise nevruz ateşi yakıldı. Vali Mevlüt Bilici, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın ile Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur  ateş üzerinden atlayıp, örs üzerinde demir dövdü. Protokol, yumurta tokuşturdu. Türk cumhuriyetlerinden gelen ve Erciyes Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin bayrak gösterisi ise ilgiyle izlendi.
Daha sonra Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Türk Kültüründe Nevruz’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödül verildi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uzmay’ın, Nevruz Bayramı’nın önemini anlattığı konuşmasından sonra Türk cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin yaptığı yöresel yemekler yenildi.

Kürtçe skeçlerle nevruz kutlaması

Erdem SÜREK/ÇANAKKALE, (DHA)

ÇANAKKALE'de, bazı siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapılan nevruz kutlamaları büyük coşku yaşandı. Kutlamalarda, Nevruz ateşi yakıldı, halaylar çekilip, Kürtçe şarkılar söylendi, skeçler sahnelendi.

DTP, ÖDP, EMEP ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Esenler Mahallesi'ndeki alanda yapılan Nevruz kutlamalarına yaklaşık 800 kişi katıldı. Kutlamalar, DTP Çanakkale İl Başkanı Ramazan Kılıç'ın Kürtçe ve Türkçe olarak Nevruz kutlamasının önemini anlatmasıyla başladı. Konuşmaların ardından yeniden aday olan CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, DTP Belediye Başkan adayı Nihat Yalçın ile Nevruz ateşini yakıp, üzerinden atladı. Dana sonra DTP'li bir grup genç, Kürtçe yayın yapan TRT-6'yı konu edinen Kürtçe skeç sahneledi. Skeç, izleyenleri kahkahaya boğdu. Skecin sonunda gençler, ‘Oylar namustur, namus satılmaz’ yazılı döviz açtı. Kutlamalar, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekilmesiyle sona erdi. Kutlamalarda bazı genç kızların, başlarına sarı, yeşil, kırmızı renkli bantlar takıp, mendiller sallaması dikkati çekti.

Doğu'da coşkulu nevruz kutlaması

Çukurca Hakkari DHA

HAKKARİ'nin Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli İlçeleri'nde Nevruz coşkuyla kutlandı. Yüksekova'da Nevruz için binlerce vatandaş kutlama alanına akın ederken, Çukurca İlçesi'nde çifte Nevruz programı yapıldı. Kaymakamlık tarafından organize edilen Nevruz'da alanları Türk Bayrakları süslerken, DTP tarafından yapılan kutlamalarda ise PKK terör örgütü lehine slogan atılarak Apo posterleri ve sözde Kürt bayrakları açıldı. Şemdinli İlçesi'nde ise tarihinin ilk resmi Nevruz kutlmaması yapıldı. 

      Hakkari'nin Kuzey Irak'a sıfır noktada bulunan Çukurca İlçesi'nde Kaymakamlık tarafından organize edilen Nevruz programı saat 10.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene, Kaymakam Abdullah Çiftçi, Çukurca Belediye Başkanı Yaşar Turan, 21. Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, bazı vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Tören alanı Türk Bayrakları ile süslenirken, Nevruz ateşini Kaymakam Çiftçi ve 21. Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Es yaktı. Vatandaşlarla birlikte halay çeken protokol, vatandaşlar ve öğrencilerden büyük alkış aldı. Bu arada Nevruz nedeniyle yapılan çekilişte vatandaşlara çeşitli hediyeler dağıtıldı.

      DTP tarafından organize edilen Nevruz programı ise ilçenin Emir Şaban Mahallesi'nde yapıldı. Programa Hakkari Belediye Başkanı Kazım Kurt ile DTP'li bazı belediye başkan adayları katıldı. Kutlamalarda terör örgütü PKK ve ele başı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Apo posterleri ve sözde Kürt bayraklarının açıldığı kutlamalarda, gençler yakılan ateş etrafında Kürtçe şarkılar eşliğinde doyasıya eğlendi.

ŞEMDİNLİ'DE İLK RESMİ NEVRUZ

Şemdinli İlçesi'nde de ilk kez resmi bir Nevruz kutlaması yapıldı. Kutlamaya Şemdinli Kaymakamı Hakan Şen, Şemdinli Garnizon Komutanı Jandarma Albay Bedri Dursun, Şemdinli 3. Dağ ve Komando Tabur Komutanı Piyade Yarbay Muhammed Doğan, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Binbaşı Erhan Dikmen, İlçe Emniyet Müdürü Aytekin Uyar kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler vatandaşlar katılırken, DTP'den kimse katılmadı. Yapılan konuşmaların ardından yakılan Nevruz ateşinin etrafında protokol ve vatandaşlar birlikte halay çekti. Daha sonra kaymakam ve komutanlar Nevruz ateşinin üzerinden atlayarak halkın Nevruzu'nu kutladı.

      Yüksekova ilçesi'nde ise binlerce vatandaş Nevruz kutlamasının yapılacağı alana akın etti. Kürtçe şarkılar eşliğinde PKK terör örgütü ve elebaşı Öcalan lehine sloganlar atıldı. Öcalan posterleri ve sözde Kürt bayraklarının açıldığı kutlamalar sürüyor.

 Çorlu'daki Nevruz kutlamalarında 2 gözaltı

Mehmet YİRUN/ÇORLU (Tekirdağ), (DHA)

TEKİRDAĞ'ın Çorlu İlçesi'nde DTP'nin düzenlediği Nevruz kutlamasına katılmak için gelen 2 kişi üzerinde bölücü örgütü öven pankartla yakalanınca gözaltına alındı.
Çorlu Demokratik Toplum Partisi’nin Sağlık Mahallesi futbol sahasındaki Nevruz kutlaması için Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’dan gelen 2 bin kişi bir araya geldi. Kutlama alanına gelenleri polis tek tek aradı. Arama sırasında Alanın girişinde polisler getirilen pankartları kontrol ettikleri sırada 35 yaşındaki Mehmet D.'nin taşıdığı, ‘Öcalansız Dünyayı başınıza yıkarız' ile 16 yaşındaki E.T.'nin elindeki ‘Yaşasın Apo' yazılı pankarta el koyarak bu kişileri gözaltına aldı. Gözaltına alınan şüpheliler pankartın içinde yazılanı okumadıklarını öne sürdü.
Kutlamalarda konuşan DTP Çorlu İlçe Başkanı Kerem Tosun, kardeşliğin simgesi olan Nevruz Bayramını kutlamak için toplandıklarını söyleyerek, “Ancak bu güzel kutlamaları yapacağız bilinmesine rağmen TREDAŞ ekipleri bilerek alanın elektriklerini kesti. Bu ayıptır, saygısızlıktır. Edirne'den bugün bizim ile birlikte olmak içine gelmek isteyen dostlarımızı taşıyan araca polis 5 bin TL ceza kesti” dedi.
Kutlamaya katılanlar terör örgütü lideri Öcalan leyine sloganlar attı. Nevruz ateşinin yakılmasından sonra kutlamaya katılanlar dağıldı.